ادیومتری یا سنجش شنوایی چیست؟
ادیومتری یکی از تست های بررسی وضعیت شنوایی است. ادیومتری یا شنوایی سنجی توسط ادیولوژیست انجام می شود. تست ادیومتری وضعیت شنوایی را در فرکانس ها و شدت های مختلف مورد بررسی قرار می دهد. نتیجه این تست برای هر گوش روی نمودار رسم می شود و برگه حاصل از آن نوار گوش نامیده می شود. با استفاده از آزمایش شنوایی می توان نوع کم شنوایی و مکان ضایعه یا مشکل گوش را مشخص کرد. این آزمایش در اتاق آکوستیک انجام می شود.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
نوار گوش یا ادیوگرام چیست؟
نوار گوش به نتیجه آزمایش شنوایی سنجی تون خالص گفته می شود. نوار گوش یا ادیوگرام وضعیت شنوایی هر گوش را در فرکانس های مختلف نشان می دهد نتایج حاصل از گوش راست با رنگ قرمز و گوش چپ با رنگ آبی مشخص می شود. علاوه بر این نتیجه ی تست های تکرار کلمات (آزمون های گفتاری) روی نوار گوش ثبت می شود و شنوایی شناس تشخیص خود از وضعیت شنوایی را گزارش می کند.
نوار گوش را چگونه می گیرند؟
برای به دست آوردن نوار گوش از تست ادیومتری تون خالص (PTA) استفاده می شود. فرد آزمایش شونده پس از بررسی تاریخچه و جواب دادن به چند سؤال داخل یک اتاقک اکوستیک می نشیند و متخصص شنوایی یک هدفون روی گوش او قرار می دهد. شنوایی شناس با استفاده از دستگاه ادیومتر صدای بوق مانندی را در فرکانس ها و شدت های مختلف به گوش فرد می فرستد و از او می خواهد که هر کدام از این صداها را شنید به او اعلام کند. کمترین سطح شدتی از صداها که فرد قادر به شنیدن آن است در هر فرکانس روی نمودار ثبت می شود و نمودار حاصل از آن ادیوگرام نامیده می شود. این روند برای هر گوش با استفاده از هدفون و ویبراتور انجام می شود تا با استفاده از آن نوع کم شنوایی (در صورت نرمال نبودن شنوایی) هم مشخص شود. پس از آن کلمات مختلفی برای فرد خوانده می شود و از او خواسته می شود که آنها را تکرار کند. نتیجه این تست هم در بخش SRT ، MCL و SDS ثبت می شود.
تست PTA چیست؟
تست PTA یا Pure tone audiometry همان صدای های بوق مانندی است که برای فرد ارسال می شود و وضعیت شنوایی را در فرکانس های مختلف مورد بررسی قرار می دهد.
تست تمپانومتری چیست و چگونه انجام می شود؟
تمپانومتری یکی از آزمایش هایی است که وضعیت سلامت پرده گوش و گوش میانی را مورد بررسی قرار می دهد. در این آزمایش فرد روی یک صندلی می نشیند و متخصص شنوایی با استفاده از دستگاه تمپانومتر فشار هوای گوش میانی و رفلکس عضلات آن را آزمایش می کند. نتیجه این تست به صورت دو نمودار مجزا برای گوش راست و چپ ثبت می شود. اگر پرده گوش و گوش میانی دارای وضعیت نرمال باشد نتیجه یا Type تمپانومتری به صورت An (A.normal) ثبت می شود. در غیر این صورت تایپ های As ،Ad ، C ،B ،CtoB و D ثبت خواهد شد. هر کدام از این گزارش ها نشان دهنده مشکلات خاصی در گوش میانی یا پرده گوش است.
هزینه نوار گوش چقدر است؟
هزینه نوار گوش بستگی به نوع آزمایش هایی که برای فرد انجام می شود دارد. قیمت نوار گوش از 100 تا 220 هزار تومان متنوع است. اگر فقط تست ادیومتری برای فرد انجام شود هزینه آن 103 هزار تومان است. در صورتی که تست تمپانومتری (Tymp) و رفلکس آکوستیک (AR)هم برای فرد انجام شود به ترتیب 63 و 50 هزار تومان به هزینه ادیومتری اضافه می شود. این هزینه ها از جدول تعرفه مراکز خصوصی وزارت بهداشت برای سال 1400 برداشته شده است.
هزینه نوار گوش در بیمارستان دولتی سال 1400
هزینه ادیومتری در بیمارستان دولتی 27 هزار تومان است. در سال 1400 هزینه تمپانومتری و رفلکس اکوستیک به ترتیب 13 و 8 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
کجا نوار گوش بگیرم؟
نوار گوش فقط توسط شنوایی شناس انجام می شود. کلیه مراکز شنوایی سنجی خصوصی و دولتی آزمایش ادیومتری کامل را انجام می دهند. از انجام این آزمایش در مراکز غیر تخصصی و توسط افراد غیر از شنوایی شناس خودداری فرمائید.
تفسیر نوار گوش
هر کدام از بخش های نوار گوش نشان دهنده یک تست تخصصی است. در بخش Audiometry یا ادیومتری دو نمودار وجود دارد که روی محور افقی آن فرکانس های 125 تا 8000 هرتز و روی محور عمودی آن سطح شدت های 10- تا 120 دسی بل قرار دارد. شنوایی فرد در فرکانس های مختلف به صورت جداگانه ارزیابی می شود و کمترین صدایی که در هر فرکانس توسط فرد شنیده می شود روی آن ثبت می شود. نتایج حاصل از گوش راست با رنگ قرمز با علامت دایره و نتایج حاصل از تست گوش چپ با رنگ آبی و علامت ضربدر نشان داده می شود. نقاط به دست آمده در فرکانس های مختلف به یکدیگر وصل می شود و یک نمودار از آن به دست می آید. علاوه بر این نمودار دیگری با علامت (> یا <) و به صورت خط چین ثبت می شود که نتیجه تست شنوایی فرکانس های مختلف با ویبراتور استخوانی است. ویبراتور استخوانی با هدفون متفاوت است و در قسمت استخوان پشت گوش قرار می گیرد. برای تفسیر نمودار گوش باید ببینیم که نمودار ها در چه محدوده شدتی قرار گرفته است. نمودار عمودی به صورت اعداد و با نماد dB (دسی بل) مشخص می شود. ممکن است از خود بپرسید که دسی بل چیست.دسی بل نشان دهنده ی بلندی صدا است و از 10- تا 120 در ادیوگرام دیده می شود. هر چه صدا بلند تر باشد دسی بل آن بیشتر است و بر عکس، هر چه صدا ضعیف تر باشد دسی بل کمتری دارد. این که در نوار گوش یک فرکانس در شدت 10 علامت گذاری شده است و به معنی این است که کمترین صدایی که فرد در آن فرکانس قادر به شنیدن آن است 10 دسی بل است. با توجه به این که نمودار گوش چپ و راست در چه محدوده ای قرار گرفته است می توان وضعیت شنوایی و مقدار کم شنوایی را مشخص کرد. جدول زیر نشان دهنده ی حالت های مختلف شنوایی است.
انواع نوار گوش و درجات کم شنوایی
ادیوگرام هر فرد نمودار خاصی دارد که بیانگر میزان افت در هر فرکانس و همینطور نوع کم شنوایی است. انواع نوار گوش به شرح زیر هستند.
نوار گوش سالم (نمودار شنوایی سنجی نرمال) normal Hearing
در صورتی که نمودار در محدوده کمتر از 15 دسی بل رسم شده باشد شنوایی فرد طبیعی است. طبیعی بودن شنوایی نشان دهنده سلامت کامل گوش نیست. مثلاً ممکن است فرد به تازگی دچار پارگی پرده گوش جزئی شده باشد ولی نوار گوش او طبیعی باشد.
نوار گوش برای کم شنوایی خفیف slight Hearing loss))
در صورتی که نمودار شنوایی در محدوده 15 تا 25 دسی بل رسم شده باشد نشان دهنده کم شنوایی خفیف است. ممکن است فرد در زندگی روزمره افت شنوایی جزئی را احساس نکند. این نوع کاهش شنوایی می تواند به دلایل مختلف نظیر قرار گیری در معرض صدا های بلند، شروع پیر گوشی، پارگی جزئی پرده گوش، جرم گوش متراکم و غیره اتفاق بیفتد.
نوار گوش کم شنوایی ملایم (mild Hearing loss)
اگر نمودار شنوایی در محدوده بین 25 تا 40 دسی بل قرار بگیرد فرد دارای کم شنوایی ملایم است. افراد دارای کاهش شنوایی ملایم در شنیدن اصوات در محیط های شلوغ یا جمع، صدای تلوزیون و رادیو و صدا هایی که فاصله دارند دچار مشکل می شوند. زیاد کردن صدای تلوزیون و یا درخواست تکرار جملات از نشانه های این نوع اُفت شنوایی است. در بسیاری موارد و با توجه به موقعیت اجتماعی فرد، نیاز به استفاده از سمعک ضروری است. کم شنوایی ملایم را باید جدی گرفت. زیرا این مقدار از اُفت شنوایی می تواند نشان دهنده شروع یک کم شنوایی شدیدتر باشد.
نوار گوش برای کم شنوایی متوسطmoderate Hearing loss) )
در صورتی که نمودار در محدوده بین 40 تا 55 دسی بل قرار بگیرد فرد دارای کم شنوایی متوسط است. افراد دارای اُفت شنوایی متوسط در شنیدن صداهای مختلف نظیر گفتار معمولی، صدای تلوزیون، مکالمه تلفنی و غیره مشکلات زیادی تجربه می کنند. استفاده از سمعک برای این افراد ضروری است.
نوار گوش برای کم شنوایی متوسط تا شدید (moderate to severe H.L)
اگر نمودار در محدوده بین 55 تا 70 دسی بل قرار بگیرد فرد دارای کم شنوایی متوسط تا شدید است. شنیدن تمام صدا های روزمره برای این افراد سخت است. افراد دارای کاهش شنوایی متوسط تا شدید حتماً باید از سمعک استفاده کنند.
نوار گوش برای کم شنوایی شدید (severe Hearing loss)
در صورتی که علامت های ضربدر و دایره در محدوده بین 70 تا 90 دسی بل رسم شده باشد فرد دارای اُفت شنوایی شدید است. افراد دارای اُفت شنوایی شدید تقریباً از شنیدن تمام اصوات روزانه محروم هستند و حتماً باید از سمعک استفاده کنند.
نوار گوش برای کم شنوایی عمیق (Profound Hearing loss)
در صورتی که نمودار ها از عدد 90 بالاتر باشد فرد دارای اُفت شنوایی عمیق یا به اصطلاح ناشنوا است. این افراد تقریباً هیچ صدایی را نمی شنوند و باید از سمعک یا کاشت حلزون استفاده کنند.
نوار گوش برای عفونت گوش
افراد دارای عفونت گوش بسته به شدت و میزان درگیری درجات مختلفی از کم شنوایی را نشان می دهند. عفونت گوش دارای مراحلی مختلف است و وضعیت شنوایی فرد در این مراحل متفاوت خواهد بود. افراد دارای عفونت گوش معمولاً کم شنوایی ملایم یا متوسط دارند.
نوار گوش برای سرگیجه و بیماری منیر
سرگیجه دلایل مختلفی دارد و فقط در برخی موارد شنوایی هم دچار اختلال می شود. سرگیجه به خودی خود باعث بروز کم شنوایی نمی شود. بلکه عامل ایجاد سرگیجه ممکن است باعث کم شنوایی هم بشود. یک نمونه از این نوع بیماری ها منیر است که همزمان باعث سرگیجه و کاهش شنوایی می شود.
نسخه نویسی در نوار گوش
نسخه نویسی نوار گوش بر عهده شنوایی شناس است. ادیولوژیست بر اساس شدت و نوع کم شنوایی گزارش خود را بیان می کند. در این گزارش میزان شنوایی فرد و نوع کم شنوایی (در صورت وجود) و نیاز به استفاده از سمعک برای هر گوش ذکر می شود.
MCL در نوار گوش نشان دهنده چیست؟
در برگه ادیوگرام یک جدول کوچک در قسمت پایین نمودارها وجود دارد که یکی از ستون های آن MCL است. MCL به معنای سطح شدتی است که فرد دارای راحت ترین میزان شنوایی قرار دارد. معمولاً این سطح شدت حدود 25 تا 30 دسی بل بالاتر از میانگین نمودار هر گوش است. مثلاً اگر فردی دارای نمودار شنوایی بین 10 تا 15 دسی بل باشد، سطح راحتی شنوایی یا MCL او حدودأ 35 تا 45 دسی بل است. هر چه کم شنوایی بیشتر شود میزان MCL هم بیشتر می شود. در واقع فرد برای راحت شنیدن نیاز به صداهای بلندتری دارد. MCL در محدوده 25 تا حدود 45 دسی بل نرمال است.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
SRT در نوار گوش (تست شنوایی SRT)
SRT کمترین صدایی است که فرد می تواند کلمات را به درستی تکرار کند. SRT تقریباً برابر با میانگین آستانه های شنوایی در فرکانس های 500، 1000، 2000 و 4000 هرتز است. مثلاً اگر فردی در این فرکانس ها دارای 30 دسی بل شنوایی باشد SRT او حدوداً 30 دسی بل است. تست SRT با استفاده از کلمات دو بخشی (مانند مادر) انجام می شود و فرد باید کلماتی که شنوایی شناس برای او می خواند را تکرار کند.
SDS در نوار گوش
SDS نشان دهنده میزان درک فرد از کلمات است. در این تست شنوایی شناس 25 یا 50 کلمه را برای فرد می خواند و از او می خواهد آنها را تکرار کند. این کلمات یک بخشی (مانند سیب، اَبر، باد) هستند. تست SDS در راحت ترین سطح شنوایی فرد (همان (MCL انجام می شود و نتیجه آن با درصد نشان داده می شود. در واقع شنوایی شناس مشخص می کند که فرد چند درصد از کلمات را به درستی پاسخ داده است.
تفسیر تست تمپانومتری
تست تمپانومتری وضعیت پرده گوش و گوش میانی و خارجی را می سنجد. نتیجه تمپانومتری به صورت یک نمودار که دارای یک قله است نشان داده می شود. نتایج حاصل از تیمپانومتری به این صورت است.
تایپ (A. normal type) An
نشان دهنده تیمپانومتری نرمال است.
تایپ (A. small type) As
نشان دهنده ی سفت شدن و محدود شدن حرکت پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی است. در افرادی دارای بیماری اتواسکلروز (چسبندگی گوش) یا افراد دارای پرده گوش ضخیم یا کلسیفه شده این نوع از نمودار تمپانومتری به دست می آید.
تایپ(A. deep type) Ad
این تایپ نشان دهنده حرکت بیش از حد یا استخوانچه های گوش میانی است. افرادی که سابقه پارگی پرده گوش دارند و پس از آن درمان شده اند این نوع تمپانوگرام را نشان می دهند. همچنین در شرایطی که فرد به علت ضربه یا هر اتفاق دیگری دچار از هم گسیختگی استخوانچه های گوش میانی می شود و این نوع تمپانوگرام ظاهر می شود.
تایپB
نشان دهنده عملکرد غیر طبیعی گوش میانی است. این نمودار به صورت یک خط صاف است و هیچ قله ای در آن دیده نمی شود. افراد دارای پارگی پرده گوش و عفونت گوش و چند اختلال دیگر مانند کلستاتوم گوش این تایپ از تمپانوگرام را نشان می دهند.
تایپ C
تایپ C همانند تایپ A دارای یک قله است. تفاوت این دو در آن است که قله نمودار در تایپ C در فشار کمتری ایجاد می شود. افراد دارای اختلال شیپور استاش، شروع عفونت گوش و باروتروما این نوع تمپانوگرام را نشان می دهند.
تایپ D
این تایپ از تمپانومتری بسیار کمیاب است. در این تایپ نمودار تمپانوگرام به جای یک قله دارای دو قله است. در مواردی مانند پارگی پرده گوش و از هم گسیختگی استخوانچه ها این تایپ دیده می شود.
کاربرد نوار گوش
کاربرد ادیومتری بررسی وضعیت شنوایی و تشخیص میزان و نوع شنوایی است. همچنین پزشک گوش و حلق و بینی از نتایج تست نوار گوش برای تشخیص دقیقتر بیماری ها استفاده می کند. یکی دیگر از کاربردهای ادیوگرام انتخاب سمعک مناسب و تنظیم دقیق آن برای افراد دارای کم شنوایی است.
آزمایش از پشت گوش برای چیست؟
آزمایش راه استخوانی یا به اصطلاح تخصصی (Bone conduction)BC یکی از مراحل ادیومتری است و سلامت گوش میانی و خارجی را مورد بررسی قرار می دهد. نمودار BC به صورت خط چین نمایش داده می شود. در افرادی که دارای گوش خارجی و میانی و پرده گوش سالم هستند این نمودار دقیقاً چسبیده به نمودار دایره ای یا ضربدری رسم می شود. اما اگر مشکلی در این بخش ها وجود داشته باشد این نمودار از نمودار حاصل از تست شنوایی با هدفون فاصله می گیرد.