شنوایی سنجی | جدیدترین دستگاه سنجش شنوایی 2023

اهمیت شنوایی سنجی  

امروزه کم شنوایی جزو شایع ترین مشکلات سلامتی در جامعه است و گسترش صنعتی و آلودگی صوتی به همراه عدم رعایت نکات ایمنی و حفاظت از شنوایی، نیاز به بررسی و محافطت از گوش و شنوایی را دو چندان کرده است. کم شنوایی غالبا بصورت تدریجی آغاز شده و ابتدا فرکانس های بالای شنوایی را درگیر می کند. در این صورت فرد متوجه کم شنوایی نخواهد شد تا زمانی که افت بیشتر شده و به فرکانس های گفتاری و پایین تر برسد. مسئله مهم در اینجا تشخیص کم شنوایی در مراحل اولیه و جلوگیری از پیشرفت آن است که راه حل این مشکل انجام تست های شنوایی سنجی است. این آزمایش ها توسط شنوایی شناس یا ادیولوژیست انجام می شود و قادر است میزان افت شنوایی، نوع آن و دلیل بروز را مشخص کند.

شنوایی سنجی یا ادیومتری

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09354353539      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

 

کاربرد شنوایی سنجی

شنوایی سنجی برای ارزیابی شنوایی انجام می‌شود. این تست می‌تواند نوع کم شنوایی و شدت آن را مشخص کند. به منظور تعیین نوع کم‌شنوایی، عملکرد قسمت‌های مختلف گوش را در این تست می‌سنجد. این تست می‌تواند کاربردهای مختلفی داشته باشد:

  • ممکن است برای سنجش شنوایی کودکان یا نوزادان انجام شود. 
  • افردی که احساس می‌کنند صداها را خوب نمی‌شنود، ممکن است دچار کم‌شنوایی شده باشند که برای بررسی این مشکل باید تست شنوایی‌سنجی انجام دهند.
  • انجام تست شنوایی گوش برای غربالگری برای کارگرانی که در معرض سر و صدا قرار دارند. این تست به‌صورت دوره‌ای و منظم باید انجام شود تا تغییر در شنوایی کارگران مشخص شود.

مراحل انجام شنوایی سنجی

سنجش شنوایی  کامل از چند مرحله و اندازه گیری های متفاوت تشکیل شده است که هر کدام را بصورت مجزا توضیح خواهیم داد. ادیولوژیست یا شنوایی شناس با بهره گیری از دانش و تخصص خود نهایت دقت را در گرفتن آزمون ها و همینطور تفسیر آن به خرج خواهد داد.

مراحل انجام ادیومتری یا شنوایی سنجی

شرح حال گیری و تاریخچه پزشکی در مرحله اول شنوایی سنجی  

ادیولوژیست در اولین مرحله از شنوایی سنجی باید با پرسیدن سوال و تحقیق از فرد، وضعیت و شرح حال او را بررسی کند. گاهی ممکن است کم شنوایی و دیگر مشکلات شنوایی فرد ارثی باشد که شناسایی این موضوع بسیار مهم است. همچنین اطلاع از زمان شروع و روند پیشرفت کم شنوايی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. شنوایی شناس باید سطح کم شنوايى و شدت اختلال فرد را شناسایی کند و به بررسی بيمارى هايى که ممکن است باعث کم شنوایی او شده باشند بپردازد. همچنین شنوایی شناس سوالات دیگری از جمله وضعیت هر دو گوش و اینکه کم شنوايی در کدام گوش بیشتر است، وضعیت شغلی و میزان نویز و سر صدا در محل کار، سابقه قرار گرفتن در معرض انفجار، ضربه فیزیکی به سر و گوش و مصرف داروهای سمی اتوتوکسيک، وضعیت ترشح و وجود درد در گوش، داشتن و یا نداشتن بیماری های خاص و را از بیمار می پرسد تا شناخت کاملی از وضعیت شنوایی او بدست آورد.

سنجش شنوایی بزرگسالان

این مرحله از سنجش شنوایی به گرفتن تاریخچه بیماری و زمان شروع آن می پردازد. در این مرحله وجود زمینه ارثی و خانوادگی و همچنین علل احتمالی شروع مشکل مشخص می شود. مسئله مهم دیگر وجود بیماری های زمینه ای است که می تواند زمینه ساز افت شنوایی و یا تشدید کننده آن باشند.

معاينه گوش در شنوایی سنجی  

معاینه ی گوش با اتوسکوپ مرحله دوم تست شنوایی سنجی می باشد. در این مرحله ساختار کلی گوش اعم از لاله گوش، پرده گوش و مجرای گوش و وضعیت ظاهری آن بررسی می شود. قبل از انجام تست شنوایی باید جرم گوش تمیز شود و بدین منظور فرد باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند. یکی از دلایلی که جرم گوش قبل از تست شنوایی سنجی باید تمیز شود این است که جرم باعث کم شنوایی خفیف و یا متوسط مى شود و در تشخیص دقیق سطح کم شنوایی اختلال ایجاد می کند. در مرحله معاینه گوش، عفونت و ترشحات تشخیص داده می شود و پرده گوش نیز از لحاظ ظاهری بررسی می شود. در صورتی که پرده پاره شده باشد و پارگی آن واضح باشد به راحتی قابل تشخیص است. وجود ضایعات در مجرای گوش مانند اگزوستوز و یا عفونت های مجرای شنوایی با معاینه ظاهری قابل تشخیص هستند. همچنین برخی از مشکلات گوش میانی که روی پرده اثر می گذارد مانند تجمع عفونت و بیرون زدگی پرده در این مرحله از شنوایی سنجی دیده می شوند.

معاینه گوش با اتوسکوپ

ادیومتری تون خالص (pure tone audiometry)در شنوایی سنجی  

پس از شرح حال گیری و معاینه اتوسکوپی نوبت به بررسی آستانه های شنوایی می رسد. نام این مرحله ادیومتری تن خالص است. برای جلوگیری از تداخل های محیطی و دقیق ترین اندازه گیری لازم است فرد در اتاق آکوستیک که نسبت به صداهای بیرونی غیر قابل نفوذ است قرار داده شود. آموزش های لازم به بیمار داده شده و با دستگاه ادیومتر صداهای بوق مانند و با فرکانس و شدت های مختلف توسط هدفون مخصوص پخش می شود. اگر بیمار صداها را شنید به ادیولوژیست پاسخ می دهد. مهم است که بیمار با دقت کامل به صداها گوش داده و در صورت شنیدن حتی ضعیف ترین اصوات پاسخ دهد. فرکانس های مورد بررسی از 250 هرتز تا 8000 است که محدوده شنوایی نرمال انسان را مشخص می کند. علاوه بر هدفون اصوات از طریق ویبراتور مخصوصی که پشت گوش قرار داده می شود نیز به فرد ارائه شده و از آن برای افتراق نوع کم شنوایی استفاده می شود. در پایان یافته های شنوایی سنجی روی نموداری به نام ادیوگرام ترسیم شده و تشخیص بر اساس این نمودار انجام می شود. از بررسی های دیگر که در این مرحله از شنوایی سنجی انجام می شود بررسی شدت صدای آزار دهنده برای بیمار و اندازه گیری میزان حساسیت وی به اصوات بلند است. این آزمون به دلیل دخیل کردن بیمار و وابستگی به پاسخ های وی برای کودکان بالای شش سال قابل انجام است.

ادیومتری تون خالص در شنوایی سنجی

تست های گفتاری در شنوایی سنجی

پس از ادیومتری تون خالص نوبت به ادیومتری گفتاری می رسد که روندی مشابه آزمون قبل دارد اما از محرک های گفتاری در شدت های مختلف برای بررسی توانایی شنوایی فرد استفاده می شود. امتیازی که فرد در آزمون SRT کسب می کند در محدوده یکسان با آزمون تون خالص بوده و یافته های قبلی را تایید می کند.

یکی دیگر از آزمون های گفتاری که برای سنجش کامل شنوایی انجام می شود، تست تمایز گفتار یا SDS است. هدف از این آزمون این است که توانایی تمایز و درک گفتار بیمار را در شدت صدایی بلند و دلخواه فرد بررسی کنیم. صدا به سطح دلخواه و واضح برای فرد رسیده و کلمات تک سیلابی برای وی خوانده می شود و از او خواسته می شود تا کلمات را تکرار کند. نتیجه موفق این آزمون می تواند تا حد زیادی موفقیت و رضایت فرد در استفاده از سمعک را مشخص کند.

تمپانومترى در شنوایی سنجی

آزمون بعدی در روند شنوایی سنجی، تمپانومتری یا امپدانس ادیومتری نام دارد که برای بررسی وضعیت پرده گوش و فضای گوش میانی کاربرد دارد. در این آزمون پاسخ پرده گوش به امواج ارسالی در فشارهای مختلف بررسی و وضعیت استخوانچه های گوش میانی و عضلات آن تست می شود. در نهایت همانند ادیومتری جواب های دریافتی بصورت نموداری ترسیم و تشخیص بر اساس آن انجام می شود. با کمک این آزمون در روند شنوایی سنجی میتوان اختلالاتی همچون اتوسکلروز، پارگی پرده صماخ، وجود عفونت های گوش و انومالی های عضلات گوش میانی را تشخیص داد.

تمپانومتری در شنوایی سنجی

آزمایش OAE در شنوایی سنجی و بررسی حلزون گوش  

در تست هایی که قبلا معرفی شد برای رسیدن به پاسخ به همکاری بیمار نیاز است. اما اگر بیمار ما کودک خردسالی باشد چه باید کرد. برای حل این معضل مجموعه ای از تست های دیگر در شنوایی سنجی مطرح می شود که آزمون های آبجکتیو نام دارد و به همکاری بیمار نیازی ندارد. مسئله مهم در کم شنوایی کودکان تشخیص به موقع و اقدام سریع برای جبران است. به این منظور کلیه کودکان تازه متولد شده باید آزمایش غربالگری شنوایی را انجام دهند. نام این آزمون OAE است.در این تست امواج و اصوات خاصی توسط یک گوشی نرم و مخصوص به گوش نوزاد فرستاده شده و واکنش پرده گوش نسبت به آن بررسی می شود. آزمون OAE همانند تست های قبلی باید در محیط ایزوله صوتی انجام شده و نوزاد در حین تست خواب باشد تا تداخلی در پاسخ صورت نگیرد. این آزمون در چند مرحله پس از تولد انجام می شود تا از وجود یا عدم وجود مشکل شنوایی در نوزاد اطمینان حاصل شود.

تست OAE برای شنوایی سنجی نوزادان

آزمایش AABR در شنوایی سنجی

این آزمون همانند تست OAE به همکاری نوزاد احتیاج ندارد و به صورت اتوماتیک انجام می شود. در آزمون AABR پاسخ اعصاب شنوایی و حلزون گوش نوزاد به اصوات ارسالی بررسی می شود و مشخص می شود آیا مغز نوزاد توانایی دریافت سیگنال های عصبی از گوش را دارد یا خیر و همانند تست قبلی نوزاد در حین انجام آزمایش شنوایی سنجی باید خواب باشد.

شنوایی سنجی کودکان

شنوایی سنجی کودکان در مقاطع مختلفی از زندگی انجام می شود. کودکان قبل از ورود به مدرسه مجموعه کاملی از تست ها را انجام می دهند که تست شنوایی یکی از آن ها است. معمولا کودکان زیر 6 سال همکاری کاملی در روند آزمون ندارند و به همین دلیل برای آن ها شنوایی سنجی با بازی و سرگرمی انجام می شود. تست ادیومتری رفتاری هم یکی از آرمون های اصلی برای سنجش شنوایی کودکان است.

شنوایی سنجی کودکان

شنوایی سنجی نوزادان

نوزادان تازه متولد شده نیاز به تست های معتبر و قابل اطمینان برای بررسی شنوایی دارند زیرا شنوایی یکی از اصلی ترین عامل ها برای رشد گفتاری و شناختی کودک محسوب می شود. به همین جهت شنوایی سنجی نوزادان در غالب طرح غربالگری شنوایی و به محض تولد و پیش از ترخیص از بیمارستان انجام می شود. به این منظور از دو تست OAE و AABR استفاده شده و در صورت جواب منفی یا نادرست مجددا در فواصل زمانی منظم این تست ها از نوزاد گرفته می شود.

تست شنوایی چقدر زمان می برد؟

این تست مدت زمان دقیقی ندارد. زمان انجام شنوایی‌سنجی به نوع تستی که از فرد گرفته می‌شود، بستگی دارد. شنوایی‌سنجی اولیه حدود 5 تا 10 دقیقه طول می‌کشد اما ارزیابی دقیق تا 1 ساعت نیز ممکن است زمان ببرد. به طور میانگین این تست 20 تا 30 دقیقه طول می‌کشد و بدون درد و احساس ناراحتی است.

آیا مهارت ادیولوژیست در نتیجه شنوایی سنجی تاثیر دارد؟

ادیولوژیست بر روی تست‌های شنوایی‌سنجی که می‌خواهد انجام دهد باید تسلط کامل داشته باشد. اما چالش تست‌های شنوایی‌سنجی معمولاً پاسخ بیماران است. به علت خطاهایی که ممکن است بیمار در هنگام انجام تست داشته باشد، نمی‌توان گفت که نتایج تست‌ها 100 درصد دقیق هستند. طریقه رفتار ادیولوژیست با بیمار و آرامش دادن به برای کاهش اضطراب می‌تواند در انجام بهتر تست تأثیر گذارد. ادیولوژیستی که شنوایی‌سنجی کودکان را انجام می‌دهد باید مهارت برخورد با آن‌ها را داشته باشد.

چگونه یک مرکز شنوایی خوب پیدا کنیم؟

اگر به هر دلیلی نیاز به تست شنوایی دارید، پیدا کردن یک مرکز شنوایی خوب با ادیولوژیست ماهر می‌تواند دغدغه شما باشد. اگر برای مشکل گوش خود به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرده‌اید، می‌توانید از او بخواهید تا یک مرکز شنوایی‌سنجی خوب را به شما معرفی کند. در غیر این صورت، تخصصی بودن مرکز، تجربه ادیولوژیست و دستگاه‌های مورد استفاده می‌تواند در انتخاب شما تأثیر گذارد. 

شنوایی سنجی در منزل

شنوایی سنجی در منزل به لطف دستگاه های پیشرفته امروزی امکان پذیر شده است. سالمندان و افرادی که به هر دلیل توانایی و یا قصد مراجعه به کلینیک شنوایی را ندارند می توانند از ادیولوژیست بخواهند تا شنوایی سنجی را در منزل ایشان انجام دهد. البته لازمه تست دقیق شنوایی انجام آن در اتاقک آکوستیک و بدون تاثیر نویز های محیطی است. با این حال ادیومتری در منزل باید با کمترین سطح از سر و صدا انجام شود تا دقت آن بیشتر شود. دستگاه ادیومتر پرتابل در فرکانس ها و شدت ها کمی از دستگاه موجود در کلینیک محدودتر بوده اما نمای کلی و مناسبی از وضعیت شنوایی فرد ارائه می دهد. سالمندان عزیز و افرادی که محدودیت حرکت دارند می توانند از خدمات شنوایی سنجی و تجویز سمعک در منزل حس دوم استفاده کنند.

شنوایی سنجی در منزل

شنوایی سنجی آنلاین

یکی از بهترین راه ها برای افرادی که به شنوایی خود شک کرده اند و قصد بررسی آن را دارند انجام تست های شنوایی آنلاین است. شنوایی سنجی آنلاین باید با هدفون یا هندزفری مناسب و تحت شرایط کاملا ساکت انجام شود تا نتیجه دقیق تری داشته باشد. در صورت تایید کم شنوایی با ادیومتری آنلاین باید برای بررسی های پیشرفته و یافتن علت کم شنوایی به کلینیک مراجعه کرد. یکی از بهترین تست های ادیومتری آنلاین و بسیار دقیق، ادیومتری آنلاین جراحان است.

اقدامات لازم بعد از شنوایی سنجی

هدف از شنوایی سنجی بررسی وضعیت شنوایی، گوش و عصب آن است. اگر کم شنوایی تشخیص داده شود معمولا استفاده از سمعک یا اقدامات درمانی به فرد توصیه می شود. بر اساس نوع و میزان کم شنوایی انواع مختلفی از سمعک ها به فرد توصیه می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با متخصصین شنوایی شناسی تیم جراحان تماس بگیرید.

هزینه تست شنوایی

تست شنوایی که از هر فرد گرفته می‌شود بسته به شرایطش متفاوت است. تست‌های مختلف شنوایی‌سنجی هزینه‌های متفاوتی دارند که معمولاً طبق تعرفه وزارت بهداشت تعیین می‌شوند. 
 


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • علی

    سلام خسته نباشید ببخشید یک سوال داشتم عصب گوش راست بنده از بدو تولد تشکیل نشده برای همین شنوایی ندارم تست شنوایی سنجی هم که رفتم زده بود ۹۰ دسی بیل گوش راست فقط لرزش رو احساس می کنم ولی اینکه بخوام چیزی بشنوم خیر بنظرتون راه درمانی هست براش یا نه؟ چون هر جا می رفتم می گفتن چون عصب نداره برای همین درمانی هم نیست

    مدیر سایت

    سلام دوست عزیز. سمعک صرفا تقویت کننده هوشمند اصوات هست و برای درک این اصوات باید عصب گوش سیگنال ها رو به مغز منتقل کنه. اگر عصب گوش تشکیل نشده پس سمعک فایده ای نخواهد داشت

  • علی اکبری

    سلام این قطره تقویت صدا فقط مخصوص ناشنواهاست؟

    مدیر سایت

    سلام. قطره ای تحت عنوان تقویت صدا وجود نداره

  • اکرم

    سلام پدر من پیر هستن و یه بار هم رفتیم داخل مطب براش نوار گوش گرفتیم چند سال پیش الان دوباره میگن باید نوار گوش جدید بگیری این روش انلاینتون چجوری میشه برامون انلاین نوار گوش ارسال کنید؟

    مدیر سایت

    سلام. سنجش شنوایی انلاین دقیق نیست. میتونید از خدمات شنوایی سنجی در منزل ما استفاده کنید.

  • سارا

    سلام اگر حس کنی که نمیشنوی ولی دلت نخواد شنوایی سنجی بشی چه مشکلی پیش میاد؟

    مدیر سایت

    سلام. کم شنوایی رو جدی بگیرید. در صورت عدم برطرف کردن افت شنوایی ممکنه اتروفی عصب گوش و الزایمر زودرس رخ بده.

  • مهرنوش

    سلام من حس میکنم که بعضی صدا هارو نمیشنوم نوار گوش هم هم گرفتم مشکلی نداشتم ولی بعضی اوقات که همکارام صدا میکنن متوجه نمیشم دلیلش چی میتونه باشه؟

    مدیر سایت

    سلام. ممکنه دلیل این موضوع عدم تمرکز و حواسپرتی باشه. برای راهنمایی بیشتر عکس سنجش شنواییتون رو ارسال کنید.

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس