درمان قطعی وزوز گوش یا زنگ گوش
درمان وزوز گوش توسط شنوایی شناس و متخصص گوش و حلق و بینی انجام می شود. وزوز به صدا هایی گفته می شود که در نقطه ای از سر یا در گوش ها و یا در یک گوش شنیده می شود. این صدا ها معمولا بدون معنی خاص و به صورت زنگ یا سوت یا صدای باد شنیده می شود. سوت گوش منبع خارجی نداشته به همین دلیل است که به غیر از خود فرد، کسی آن ها را نمی شنود. در ادامه به راه های درمان قطعی وزوز گوش می پردازیم.
آیا وزوز گوش قابل درمان است؟
درمان وزوز گوش مراحل خاصی دارد. گاهی طی کردن این مراحل نیازمند زمان زیادی است. برای این که بتوانیم زنگ یا صدای باد در گوش را درمان کنیم ابتدا باید علت به وجود آمدن آن را پیدا کنیم. در برخی از موارد صدای اضافی در گوش ها به دلیل مشکلات قلبی، دیابت، فشار خون و بیماری های دیگر رخ می دهد. در چنین شرایطی با درمان مشکلات و از بین بردن عامل ایجاد کننده، وزوز گوش هم از بین می رود. در صورتی که علت بروز وزوز گوش مشخص نباشد باید به کنترل و کاهش آن روی آورد. در این شرایط درمان قطعی وزوز گوش حداقل با یافته های علمی امروزی ممکن نیست و باید به توانبخشی وزوز و کنترل آن پرداخت.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
بهترین دکتر برای درمان وزوز گوش
برای درمان وزوز و بررسی علت آن باید به دکتر متخصص شنوایی شناس یا متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه و به صورت کامل مورد ارزیابی قرار گرفت. اگر به صورت مزمن دچار وزوز یا صدای اضافی در گوش هستید برای بررسی باید به متخصص مراجعه کنید. این تخصص ها شامل متخصص ENT، شنوایی شناس، متخصص مغز و اعصاب، قلب و عروق و... هستند. ریشه ایجاد وزوز گوش می تواند در حیطه تخصصی هر یک از این پزشک ها باشد و باید بررسی شود. بهترین دکتر وزوز گوش ابتدا به دنبال پیدا کردن علت بروز این مشکل است و برای تصمیم گیری نهایی تمامی تست ها و آزمایشات لازم را انجام می دهد. در صورتی که فرد در کنار وزوز دچار کم شنوایی هم باشد باید برای او سمعک تجویز شود. فرد متخصص باید بر اساس وضعیت بیمار بهترین روش درمانی را انتخاب کند تا وزوز گوش او کنترل شود.
درمان دارویی وزوز گوش
در برخی موارد از درمان دارویی برای وزوز گوش استفاده می شود. این داروها بررسی شده و به صورت تئوری قابل قبول هستند. باید دقت داشت که درمان دارویی وزوز تا پیدا نشدن علت اصلی و دقیق آن چندان موثر واقع نخواهد شد. در مواردی از داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب استفاده می شود چرا که این موارد می تواند علت بروز صدای اضافی گوش باشد.
در صورت تشخیص متخصص از هورمون میزوپروستول هم می توان استفاده کرد. برخی از متخصصین معتقدند که استفاده از لیدوکائین هم برای وزوز می تواند موثر واقع شود. استفاده از این داروها تنها و تنها باید با توصیه پزشک و زیر نظر او انجام شود. انواع ویتامین ها هم از دیگر درمان های مرسوم برای وزوز گوش است و فرض بر این است که با تنظیم جریان و فشار خون و عملکرد عروق می تواند وزوز گوش را کمتر کند.
درمان وزوز گوش با سمعک شگفت انگیزترین راه حل است
یکی دیگر از راه های توانبخشی و درمان قطعی وزوز گوش، استفاده از سمعک است. این روش برای افرادی توصیه می شود که دارای کم شنوایی هستند. با وجود کم شنوایی، اعصاب شنوایی به تدریج ضعیف شده و سطح عملکرد آن ها کاهش می یابد. برخی تحقیقات عنوان می کنند که در این شرایط عصب با فعالیت خود به خود باعث شنیده شدن اصوات بی معنی و سوت مانند تحت عنوان وزوز می شود. در نتیجه با استفاده از سمعک و منظم کردن فعالیت عصب می توان وزوز گوش را درمان کرد. درمان سوت گوش با سمعک از طرف دیگر باعث می شود توجه بیمار به وزوز و صدای اضافی کاهش پیدا کرده و به صداهای محیط جلب شود. همچنین زمانی که فرد با دیگران صحبت می کند به گفتار آنها بیشتر توجه دارد و وزوز گوش تا حد قابل توجهی کنترل می شود. علاوه بر اثر تقویتی سمعک می توان با کمک فناوری های پوشش وزوز که در سمعک های جدید و هوشمند تعبیه شده است، قدم موثری برای کنترل صدای گوش برداشت. از جدیدترین تکنولوژی های سمعک برای درمان زنگ گوش، فناوری ناچ تراپی یا صدای معکوس برای کاهش وزوز و همینطور اصوات پوشاننده و نویز سفید است.
بهترین سمعک برای وزوز گوش توسط متخصص شنوایی شناس مشخص می شود. شنوایی شناس علاوه بر شنوایی سنجی ارزیابی دقیقی روی صدای گوش انجام می دهد.
روش های درمان قطعی وزوز گوش غیر سمعک
علاوه بر سمعک روش های دیگری برای برطرف کردن صدای گوش وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
درمان وزوز گوش با مولد های صوتی
درمان وزوز گوش با استفاده از مولد های صوتی یا صدا درمانی برای افرادی کاربرد دارد که تنها دچار صدای اضافی در گوش هستند و شنوایی آنها مشکلی نداشته باشد. در این روش برای درمان صدای اضافی گوش از یک دستگاه شبیه به سمعک استفاده می شود. این دستگاه که ساند ژنراتور نام دارد فقط مخصوص وزوز گوش است. درمان صدای باد در گوش (یا صدای زنگ و غیره) با مولد صوتی به اینگونه است که نویز ایجاد شده توسط دستگاه با شدتی بسیار پایین و در برخی موارد غیر قابل تشخیص برای فرد پخش شده و توجه وی را به صدای زنگ گوش خود کاهش می دهد. در این شرایط و بسته به وضعیت فرد ممکن است تا چند ساعت بعد از برداشتن مولد هم صدای وزوز شنیده نشود که علت آن تطبیق پذیری اعصاب شنوایی و گوش است. صدا درمانی برای وزوز گوش در مقاله جداگانه ای کاملا توضیح داده شده است.
درمان قطعی وزوز با روشCBT
درمان وزوز گوش با رفتار درمانی، روش سی بی تی نیز نامیده می شود. زمانی که افراد دچار وزوز گوش می شوند ممکن است دچار افسردگی، اختلال در خواب، اضطراب و... شوند. در این شرایط وزوز باعث تشدید این مشکلات و خود این مشکلات هم باعث تشدید وزوز گوش می شوند و یک چرخه معیوب ایجاد می شود. درمان وزوز گوش با CBT به فرد کمک می کند در چنین شرایطی بتواند آرامش خود را حفظ کند. در واقع این روش مستقیما با وزوز گوش کاری نداشته اما به بیمار می آموزد که چگونه در این شرایط می تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد و راهکارهای ذهنی بی توجهی و مقابله با صدای سوت گوش را به فرد آموزش می دهد. درمان قطعی وزوز با رفتار درمانی باید توسط یک مشاور و درمانگر با تجربه و در همکاری با ادیولوژیست و شنوایی شناس فرد انجام شود. بیمار باید هفته ای یک جلسه به متخصص مراجعه کند. از این روش برای درمان افسردگی و اضطراب هم استفاده می شود.
درمان شگفت انگیز وزوز گوش با تحریک الکتریکی یا TDCS
در این روش در فاصله نزدیک گوش الکترود هایی قرار داده می شود. این الکترود ها محرک های الکتریکی را به حلزون گوش می فرستند. به اینگونه درمان وزوز با TDCS انجام می شود. درباره میزان اثر پذیری این روش در میان متخصصین مختلف اختلاف نظر وجود دارد. این روش برای درمان وزوز با شاک تراپی تفاوت زیادی دارد و شدت و جریان ارائه شده کاملا بر اساس وضعیت فرد انجام می شود.
درمان وزوز با روش PTM
PTM یا progressive tinnitus management یا مدیریت پیشرفت وزوز گوش یکی از روش هایی است که در ابتدا برای درمان وزوز گوش سربازان برگشته از جنگ در آمریکا استفاده می شد. این روش امروزه برای افراد غیر نظامی مبتلا به وزوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش بیشتر روی واکنش فرد به وزوز گوش تمرکز شده و با گذشت زمان آزاردهندگی صدای اضافی گوش را برای وی کمتر می کند. درمان قطعی وزوز با روش PTM یکی از روش های رایگان درمانی است که برای برخی از افراد موثر واقع می شود.
درمان قطعی سوت گوش با درمان مشکلات آناتومیکی
گاهی اوقات علت ایجاد وزوز می تواند یک مشکل بسیار پیش پا افتاده مانند جرم گوش باشد که درمان آن ساده و موثر است. وزوز یا صدای اضافی گوش می تواند به علت اختلالات آناتومیکی مانند اختلال مفصل تمپورو مندیبولار یا TMJ رخ دهد. در این حال درد در اطراف گوش و صدای تق تق گوش هم علاوه بر وزوز قابل انتظار است. همچنین دیده شده است که برخی عفونت های دندانی هم باعث مقداری وزوز و صدای اضافی در گوش شده اند. به همین دلیل اولین قدم برای درمان قطعی وزوز گوش، معاینه توسط پزشک گوش و حلق و بینی و بررسی علت اصلی ایجاد وزوز است.
تمرینات ذهنی
یکی دیگر از روش های درمان یا به عبارت صحیح تر، مدیریت وزوز، استفاده از تکنیک های ذهن آگاهی و مراقبه مانند یوگا است. در این روش فرد می تواند به وروردی های ذهنی خود مسلط شده و به طور آگاهانه به صدای وزوز خود بی تفاوت باشد. همانطور که می بینید این روش درمانی وزوز بر اساس تکنیک های ذهنی و مدیریت فرد شکل گرفته و از تکنیک مشابه روش های دیگر بهره می برد.
روش های درمانی ترکیبی
واقعیت این است که درمان قطعی برای وزوز گوش چه از نظر دارویی و یا جراحی وجود ندارد و دلیل اصلی این مسئله متفاوت بودن علت ایجاد وزوز در افراد مختلف و همینطور ویژگی ها و شدت های بروز مختلف در مبتلایان است. در اکثر موارد برای اینکه بتوانیم به طور قطعی وزوز را درمان کنیم باید ترکیبی از روش های درمانی را به کار ببریم. به این گونه که برای درمان سوت گوش از روش هایی مانند استفاده از سمعک،CBT، مولد های صوتی و... به طور همزمان استفاده می شود. در مواردی هم که وزوز به دلیل مشکلات قلبی، دیابت، فشار خون، بیماری کلیوی، تومور گوش و سر و گردن، مشکلات دندان و... به وجود آید می توان با از بین بردن این مشکلات به طور قطعی وزوز گوش را هم درمان کرد.
دستگاه درمان وزوز گوش
دستگاه درمان وزوز گوش که مورد سوال بسیاری از مراجعین ما است در واقع همان دستگاه مسکر یا پوشاننده است که با تولید اصوات خاص و هدفمند برای فرد می تواند تمرکز وی را از صدای اضافی گوش پرت کرده و تمرکز وی را بازگرداند. به جز مسکر و سمعک که برای صدا درمانی و ساند تراپی استفاده می شوند، دستگاه دیگری برای درمان قطعی وزوز وجود ندارد.
جدیدترین راه های درمان وزوز گوش در دنیا
از جدیدترین روش های درمان وزوز گوش در سال 2021 می توان به روش bimodal neuromodulation اشاره کرد. این روش درمانی سوت گوش دسته ای از سلولهای مغزی که به صورت غیرعادی فعالیت می کنند را هدف می گیرد. پیش تر طی تحقیقات انجام شده در انسان و حیوانات نشان داده شده بود که تحریک الکتریکی نورون های حساس به لمس در زبان و صورت می تواند نورون های خاصی در سیستم شنوایی انسان را فعال کند. به نظر می رسد این روش می تواند چرخه های مغزی مرتبط با وزوز گوش را مجددا تعریف نماید. این روش درمانی جدید برای وزوز گوش در حال تست و بررسی است اما در واقع می تواند نورون های مسئول وزوز گوش را با تقویت بیشتر دیگر نورون های سیستم شنوایی، تضعیف کند.
باورهای اشتباه درباره درمان وزوز گوش
به دلیل ماهیت ناشناخته وزوز و مشخص نبودن علت بروز آن برای همه افراد، ممکن است موارد نادرستی به عنوان درمان قطعی وزوز شناخته شود که در این قسمت به آن ها اشاره می کنیم. توجه داشته باشید که صحت علمی، اعتبار و اثربخشی هیچ کدام از این موارد تایید نشده است و ممکن است حتی ضرر و زیان هم برای فرد استفاده کننده به همراه داشته باشد. توصیه ما این است که برای درمان وزوز گوش خود به پروتکل های درمانی اعتماد کرده و با امتحان کردن روش های غیر تخصصی و اثبات نشده خود را در معرض خطر قرار ندهید.
قطره درمان وزوز گوش
برای درمان صدای اضافی گوش یا همان وزوز گوش هیچگونه قطره ای وجود ندارد. این فقط یک باور اشتباه است که برخی از افراد گمان می کنند می توانند با استفاده از قطره ای خاص، وزوز گوش را درمان کنند. در برخی موارد جرم گوش و گرفتگی کامل مجرای شنوایی می تواند زمینه ساز صدای گوش باشد که با استفاده از قطره نرم کننده و شستشوی گوش این مشکل را برطرف کرد.
درمان وزوز گوش با حجامت
گفته می شود حجامت برای درمان وزوز گوش موثر است و می تواند فشار خون را برطرف کند. باید توجه داشت که با برداشت مختصر خون نمی توان جریان خون را کنترل کرد و برای درمان وزوز گوش ضربانی حاصل از فشار خون و جریان خون نامنظم باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کرد.
درمان وزوز گوش با طب سنتی
درمان های ارائه شده توسط طب سنتی هم در مواردی برای درمان وزوز استفاده می شود که صحت علمی و روش درمانی آن در هیچ منبعی بررسی و تایید نشده است.
درمان وزوز گوش با لیزر
در برخی تحقیقات تاثیر استفاده از لیزر های کم توان بر وزوز گوش و بلندی آن مطرح شده و مورد امتحان قرار گرفته و تئوری این است که لیزر می تواند با افزایش خون رسانی به سلول های مویی، شدت وزوز فرد را کاهش دهد. این روش در زمینه درمان وزوز و آسودگی فرد تاثیر نداشته است و در این زمینه باید تحقیقات بیشتر و متمرکز بر علت ایجاد وزوز صورت گیرد.
درمان وزوز گوش با عسل
مطالب و روش های متفرقه تحت عنوان درمان وزوز با عسل هم در منابع مختلف مطرح می شود که اساسا پایه علمی نداشته و تاثیری بر وزوز فرد نخواهد داشت.
درمان وزوز گوش با پیاز
از دیگر مواردی که به هنوان درمان خانگی و قطعی وزوز گوش عنوان می شود، استفاده از پیاز به شکل موضعی و ترکیبی است که هیچ تاثیری برای آن تا این لحظه ثبت و گزارش نشده است.
درمان وزوز گوش با زالو
در این روش زالو هایی در ناحیه هایی از صورت و بدن قرار داده شده خون کثیف بدن جدا می شود. این روش هم جز درمان های تبلیغاتی مشابه حجامت است و نمی توان بر روی تاثیر آن حساب کرد.
درمان وزوز گوش با هومئوپاتی
هومئوپاتی هم یکی از روش های سنتی درمان است که اکثر متخصصان آن را تایید نمی کنند. البته در برخی از موارد ممکن است برخی از داروهای این روش بر کنترل وزوز گوش تاثیر بگذارند.
درمان وزوز گوش با هیپنوتیزم
یک روش جانبی دیگر که برای درمان وزوز گوش پیشنهاد می شود، هیپنوتیزم است. هیپنوتیزم تراپی در بیشتر موارد برای کنترل استرس و اضطراب موثر است و تاثیر مستقیمی بر خود وزوز گوش ندارد. بعلاوه اینکه باید توسط متخصص تایید شده هیپنوتیزم انجام شود.