پارگی پرده گوش
پارگی پرده گوش یک سوراخ کوچک یا پارگی در پرده تمپان است. غشای تمپان بافتی نازک است که گوش میانی و کانال گوش خارجی را از همدیگر جدا می کند. این غشا هنگام ورود امواج صوتی به گوش می لرزد. لرزش از طریق استخوانچه های گوش میانی ادامه می یابد و به گوش داخلی منتقل می شود. از آنجا که این لرزش به شما امکان شنیدن می دهد، در صورت پارگی پرده گوش ممکن است شنوایی آسیب ببیند. پرده گوش پاره، پرده پرفوره نیز نامیده می شود. در موارد نادر این حالت می تواند باعث کم شنوایی دائمی شود.
علل پارگی پرده گوش
پاره شدن پرده گوش انسان به دلایل مختلف رخ می دهد ولی رایج ترین آن ها موارد زیر هستند.
عفونت گوش
عفونت های گوش یکی از دلایل عمده پارگی پرده گوش به ویژه در کودکان است. در حین عفونت گوش، مایعات در پشت پرده گوش جمع می شوند و با فشار آن را به بیرون می راند. فشار حاصل از تشکیل مایعات می تواند باعث پارگی پرده گوش شود.
تغییرات فشار هوا
سایر فعالیت ها می توانند باعث ایجاد فشار شده و منجر به پارگی پرده گوش شوند. این امر به عنوان باروتروما شناخته می شود. عمدتاً هنگامی اتفاق می افتد که فشار خارج از گوش به میزان زیادی از فشار داخل گوش متفاوت باشد.
فعالیت هایی که می تواند باعث باروتروما شود شامل موارد زیر است:
- غواصی
- پرواز در هواپیما
- رانندگی در ارتفاعات
- ضربه مستقیم به گوش
جراحت و آسیب
جراحات نیز می توانند پرده گوش را پاره کنند. هرگونه ضربه به گوش یا سر می تواند باعث پارگی شود. موارد شناخته شده زیر باعث پارگی پرده گوش می شود:
- ضربه به گوش(مثل سیلی)
- جراحت در ورزش
- سقوط روی گوش
- حوادث رانندگی
قرار دادن بیش از حد هر نوع جسم خارجی در گوش مانند گوش پاک کن، انگشت یا خودکار می تواند به پرده گوش آسیب برساند. ترومای آکوستیک یا آسیب دیدن گوش در اثر سر و صداهای بسیار بلند نیز می تواند پرده گوش را پاره کند.
درد علامت اصلی پارگی پرده گوش است. ممکن است این درد برای برخی افراد شدید باشد. این درد می تواند در طول روز ثابت مانده و شدت آن می تواند افزایش یا کاهش یابد. معمولاً پس از از بین رفتن درد، گوش شروع به ترشح می کند. در این مرحله پرده گوش پاره شده است. مایعات آبکی، خونین یا پر از چرک ممکن است از گوش آسیب دیده ترشح شوند. پارگی که ناشی از عفونت گوش میانی است می تواند باعث خونریزی شود. این عفونت ها بیشتر در کودکان خردسال، مبتلایان به سرماخوردگی یا آنفولانزا یا در مناطقی با کیفیت پایین هوا به احتمال زیاد رخ می دهد. ممکن است در اثر پارگی پرده گوش دچار کم شنوایی موقت یا کاهش شنوایی در سمت آسیب دیده شوید. همچنین ممکن است وزوز گوش یا سرگیجه را نیز تجربه کنید.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
تشخیص پارگی پرده گوش
پزشک می تواند روش های مختلفی را برای تشخیص پارگی پرده گوش به کار ببرد:
- نمونه گیری از مایعات، پزشک مایعاتی را که ممکن است از گوش ترشح شود را به دلیل عفونت آزمایش می کند. (عفونت ممکن است باعث پارگی پرده گوش شما شود)
- اتوسکوپی، که در آن پزشک یا ادیولوژیست از دستگاه مخصوص با نور استفاده می کند تا به مجرای گوش و پرده نگاه دقیقی داشته باشد.
- معاینه سنجش شنوایی، که در آن شنوایی شناس وضعیت شنوایی و پرده گوش را آزمایش می کند.
- تمپانومتری، که در آن متخصص شنوایی یک پروب تمپانومتر در گوش قرار می دهد تا پاسخ پرده گوش در برابر تغییرات فشار را به دست بیاورد.
در صورت نیاز به معاینات تخصصی تر برای پارگی پرده گوش، پزشک ممکن است شما را به متخصص گوش، بینی و گلو یا گوش و حلق و بینی ارجاع دهد.
درمان پارگی پرده گوش
درمان های رایج برای پارگی پرده گوش عمدتاً با هدف تسکین درد و از بین بردن یا جلوگیری از عفونت است. با برطرف شدن عفونت و جلوگیری از ایجاد مجدد آن پرده گوش مجددا ترمیم می شود.
پچ کردن
اگر پرده گوش به صورت خودی خود بهبود نیابد، پزشک ممکن است پرده گوش را با پچ دارویی ترمیم کند. ترمیم شامل قرار دادن یک پچ دارویی روی پارگی در غشاء پرده است. پچ، پرده را تشویق به رشد مجدد در كنار هم می كند.
آنتی بیوتیک ها
آنتی بیوتیک ها می توانند عفونت هایی را که منجر به پارگی پرده گوش شده اند، پاکسازی کنند. آن ها همچنین شما را از ایجاد عفونت های جدید در برابر پارگی پرده گوش محافظت می کنند. پزشک ممکن است آنتی بیوتیک های خوراکی یا قطره های دارویی تجویز کند. همچنین ممکن است به شما گفته شود که از هر دو نوع دارو استفاده کنید.
جراحی
در موارد نادر ممکن است عمل جراحی برای ترمیم پارگی پرده گوش نیاز باشد. ترمیم جراحی پرده گوش سوراخ شده، تمپانوپلاستی نامیده می شود. در طی عمل جراحی تمپانوپلاستی، جراح از ناحیه دیگری مانند مجرای گوش بافت پوستی می گیرد و آن را بر روی سوراخ پرده گوش پیوند می زند.
درمان خانگی پارگی پرده گوش
در خانه می توانید درد گوش را با داروهای تسکین دهنده درد کمتر کنید. قرار دادن یک کمپرس گرم و خشک در گوش می تواند به تسکین درد کمک کند.
برای تسریع بهبودی پرده گوش از فین کردن، پرهیز کنید. فین کردن باعث ایجاد فشار در گوش می شود. افزایش فشار می تواند دردناک باشد و سرعت بهبودی پرده گوش را کاهش می دهد. از هیچگونه قطره گوش بدون نسخه استفاده نکنید مگر اینکه پزشکتان آن را توصیه کند. اگر پرده گوش شما پارگی دارد، این قطرات می توانند به گوشتان راه پیدا کنند. این حالت می تواند موجب بروز مشکلات دیگری شود. برای مثال استفاده از قطره گلیسیرین فنیکه در هنگام پارگی پرده گوش می تواند موجب سرگیجه شود.
پارگی پرده گوش در کودکان
پارگی پرده گوش به دلیل بافت حساس و مجرای گوش باریک ممکن است در کودکان بسیار بیشتر اتفاق بیفتد. استفاده از یک گوش پاک کن که با زور داخل مجرای گوش می شود، می تواند به راحتی به پرده گوش کودک آسیب برساند. هر نوع جسم خارجی کوچک مانند مداد یا سنجاق سر نیز می تواند در صورت وارد شدن بیش از حد در گوش، موجب آسیب یا پارگی پرده گوش آن ها شود.
عفونت گوش در کودکان شایع ترین علت پارگی پرده گوش در این گروه سنی است. از هر 6 کودک 5 نفر حداقل تا حدود 3 سالگی یک مورد عفونت گوش داشته اند. بودن کودک در مهد کودک و همچنین استفاده از بطری شیر برای شیر دادن به کودک می تواند خطر عفونت را افزایش دهد.
علائم پارگی پرده گوش در نوزادان و کودکان
- درد خفیف تا شدید
- ترشحات خونی یا پر از چرک از گوش بیرون می آید
- حالت تهوع، استفراغ یا سرگیجه مداوم
- وزوز در گوش
اگر پزشک نگران پارگی گوش کودک شما بوده و معتقد است که کودکان نیاز به مراقبت های اضافی دارد، فرزند خود را نزد متخصص گوش و حلق و بینی ببرید.
از آنجا که گوش کودکان ظریف است، آسیب های درمان نشده می تواند تأثیر منفی طولانی مدت بر شنوایی آنها بگذارد. به فرزند خود بیاموزید که اشیاء را در گوش خود وارد نکند. علاوه بر این در صورت ابتلا به سرما خوردگی یا عفونت سینوسی، سعی کنید از پرواز با کودک خودداری کنید. تغییرات فشار می تواند به پرده گوش آنها آسیب برساند.
ترمیم و بهبود پارگی پرده گوش
پرده گوش پاره اغلب بدون هیچ گونه درمان تهاجمی بهبود می یابد. اکثر افرادی که پرده گوششان پاره شده اند، به طور موقت دچار کم شنوایی می شوند. حتی بدون درمان، پرده گوش باید طی چند هفته بهبود یابد به شرطی که از ورود آب به گوش و ایجاد عفونت جلوگیری شود.
شما معمولاً در طی یک یا دو روز بعد از عمل جراحی پرده گوش می توانید از بیمارستان مرخص شوید. بهبودی کامل، به ویژه بعد از درمان یا جراحی، به طور معمول طی هشت هفته اتفاق می افتد.
پیشگیری از پارگی گوش های بعدی
چندین کار وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از پارگی پرده گوش در آینده انجام دهید.
- گوش خود را خشک نگه دارید تا از عفونت بیشتر جلوگیری شود.
- هنگام استحمام گوش های خود را به آرامی با پنبه پر کنید تا از ورود آب به کانال گوش جلوگیری شود.
- تا زمانی که گوش شما بهبود یابد از شنا خودداری کنید.
- اگر به عفونت گوش مبتلا هستید، سریعاً آن را درمان کنید.
- در هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا سینوس، سعی کنید از پرواز در هواپیما خودداری کنید.
- از جویدن آدامس یا یک خمیازه استفاده کنید تا فشار گوش شما تثبیت شود.
- برای تمیز کردن سرومن(جرم) اضافی گوش از اشیاء خارجی استفاده نکنید (دوش گرفتن هر روز معمولاً برای حفظ تعادل سطح سرومن گوش کافی است).
- هنگامی که می دانید در معرض سر و صدای زیادی خواهید بود، مانند دستگاه های بلند یا در کنسرت ها و اماکن ساختمانی، از گوش گیر ها استفاده کنید.