تق تق گوش، دلایل و درمان آن
همگی ما ممکن است برخی اوقات شنیدن صداهای غیرمعمول را تجربه کنیم. شنوایی گنگ و نامفهوم، وزوز گوش، صدای خش خش، و یا زنگ زدن، از جمله این اصوات محسوب می شوند.
یکی دیگر از اصوات غیر معمول می تواند صدای تق تق باشد. تق تق گوش، اغلب با صدایی که بعد از ریختن شیر روی یک ظرف برنج ایجاد می شود، مقایسه می شود. عوامل و شرایط مختلفی می تواند به تق تق گوش منجر شود.
دلایل تق تق گوش راست و چپ
شرایط مختلفی وجود دارد که ممکن است تق تق گوش راست یا چپ را به تنهایی به دنبال داشته باشد که آن ها را بررسی می کنیم.
اختلال در عملکرد شیپور استاش
شیپور استاش لوله ای کوچک و باریک است. این مجرای باریک، گوش میانی را به قسمت پشت بینی و حلق فوقانی وصل می کند. در هر گوش، شیپور استاش مجزایی وجود دارد. لوله های استاش چند وظیفه اصلی را بر عهده دارند. یکسان نگه داشتن فشار بین گوش میانی و محیط بیرون، تخلیه مایعات از گوش میانی و جلوگیری از ایجاد عفونت در گوش میانی از جمله این وظایف محسوب می شوند.
لوله های استاش به طور معمول بسته هستند و اعمالی مانند خمیازه، جویدن یا عمل بلع، می تواند باعث باز شدن این مجاری شود. همچنین ممکن است هنگام سفر با هواپیما، باز بودن آنها را احساس کنید. اختلال عملکرد شیپور استاش هنگامی اتفاق می افتد که این لوله ها به درستی باز یا بسته نشوند. این مساله می تواند صدای تق تق گوش را ایجاد نماید. علائم دیگر اختلال عملکرد شیپور استاش احساس پر بودن یا گرفتگی در گوش، درد گوش، کم شنوایی و سرگیجه است.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
علل اختلال عملکرد شیپور استاش
عوامل متعددی باعث اختلال شیپور استاش می شوند که به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:
- عفونت هایی مانند سرماخوردگی یا سینوزیت
- آلرژی
- بزرگ شدن لوزه ها یا آدنوئیدها
- مواد تحریک کننده در هوا، مانند دود سیگار یا آلودگی
- شکاف کام
- پولیپ بینی
- تومورهای بینی
هر یک از این عوامل می تواند با ایجاد التهاب یا انسداد در شیپور استاش، از عملکرد صحیح آن جلوگیری کند.
اوتیت مدیای حاد
اوتیت مدیای حاد نوعی عفونت در گوش میانی است. این بیماری در کودکان شایع تر از بزرگسالان است. اختلال در عملکرد لوله استاش می تواند در ایجاد اوتیت مدیای حاد نقش داشته باشد. در واقع هنگامی که لوله های استاش تنگ یا مسدود می شوند، مایعات می توانند در گوش میانی تجمع یابند. تجمع مایعات در گوش میانی زمینه را برای رشد میکروب ها و سایر عوامل بیماری زا فراهم می کند.
افراد مبتلا به اوتیت مدیای حاد ممکن است تق تق گوش را تجربه نمایند. دلیل این مساله انسداد شیپور استاش و اختلال در باز و بسته شدن آن می باشد. سایر علائم و نشانه های شایع اوتیت مدیای حاد در بزرگسالان، درد گوش، ترشح مایعات از گوش و کاهش شنوایی می باشد. همچنین ممکن است در کودکان، علائم دیگری مانند سردرد، تب، تحریک پذیری یا گریه بیش از حد، کم اشتهایی و مشکلات خواب ایجاد شود.
تجمع جرم گوش
جرم گوش به روان سازی و محافظت از کانال گوش شما در برابر عفونت کمک می کند. این ترشحات توسط غدد موجود در مجرای شنوایی ساخته می شود.
معمولاً موم گوش به طور طبیعی خارج می شود. با این وجود، بعضی اوقات ممکن است در مجرای گوش گیر کرده و مسیر کانال گوش را مسدود نماید که به دنبال آن صدای تق تق گوش حس می شود. در بسیاری از اوقات دلیل این موضوع استفاده از وسایلی مانند دستمال پنبه ای، برای تمیز کردن مجرای گوش است. پاکسازی خود سرانه موم گوش، می تواند به جرم موجود در کانال فشار وارده کرده و آن را به قسمت های عمیق تر مجرا منتقل کند.
همچنین برخی اوقات، جرم گوش، بیش از حد مجاز تولید می شود. ساخته شدن بیش از حد جرم گوش توسط غدد مربوطه، تجمع این ماده را در کانال گوش در پی خواهد داشت. تق تق گوش از علائم و نشانه های تجمع جرم محسوب می شود. با این حال افت شنوایی جزئی، ناراحتی و درد گوش، خارش و احساس پر بودن گوش، از علائم دیگر تجمع جرم در مجرای شنوایی خارجی می باشد.
اختلالات مفصل تمپورومندیبولار (TMJ)
مفصل تمپورومندیبولار (TMJ) فک را به جمجمه متصل می کند. در هر طرف سر یکی از این مفاصل وجود دارد. این مفاصل درست در جلوی گوش قرار دارند.
می توان گفت این مفصل به عنوان لولا عمل می کند. مفاصل همچنین می توانند حرکات کشویی انجام دهند. دیسک غضروفی که بین دو استخوان قرار دارد، به صاف نگه داشتن حرکت این مفاصل کمک می کند.
آسیب دیدن مفصل یا فرسایش غضروف، می تواند اختلالات TMJ را به دنبال داشته باشد. یکی از نشانه های اختلال TMJ، تق تق گوش، به ویژه هنگام جویدن و باز کردن دهان می باشد. درد در فک یا گوش، محدود شدن دامنه حرکت فک، سفت شدن عضلات و قفل شدن فک، از دیگر نشانه های اختلال مفصل TMJبه شمار می رود.
میوکلونوس گوش میانی (MEM)
(MEM) یک نوع نادر از وزوز گوش به شمار می رود. دلیل این اتفاق می تواند اسپاسم عضلات خاص گوش یعنی stapedius یا tensor tympani باشد.
این ماهیچه ها به انتقال ارتعاشات از پرده گوش و استخوان های گوش میانی به گوش داخلی کمک می کنند. با این حال عامل به وجود آورنده میوکلونوس گوش میانی دقیقا مشخص نیست. ممکن است با یک بیماری مادرزادی، آسیب صوتی و انواع دیگر ارتعاش ها یا اسپاسم هایی مانند اسپاسم های نیم رخhemifacial همراه باشد.
اسپاسم عضله stapedius می تواند تق تق گوش یا وزوز گوش را به همراه داشته باشد. ایجاد اسپاسم در عضلات تنسور تمپانی نیز ممکن است باعث ایجاد صدای تق تق مانندی شود. شدت و ضعف این صداها در افراد مختلف متفاوت است. سایر مشخصات این صداها نیز می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال ممکن است ریتمیک یا نامنظم، مداوم یا منقطع، تک گوشی یا دوگوشی باشند.
تق تق گوش و لزوم مراجعه به پزشک برای بررسی آن
در صورتی که هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
- احساس صدا های تق تق مانندی که شنیدن آن برای شما آزار دهنده بوده و فعالیت های روزمره شما را مختل کرده است.
- تجربه علائم شدید و پایدار تق تق گوش.
- تجربه علائم عفونت گوش، درصورتی که بیش از 1 روز طول بکشد.
- وجود ترشحات گوش، در صورتی که حاوی خون یا چرک است.
پزشک به منظور تشخیص وضعیت شما، تاریخچه ی پزشکی را بررسی کرده و معاینه جسمی را انجام می دهد. این معاینه به احتمال زیاد شامل بررسی کامل گوش، گلو و فک خواهد بود.
در برخی موارد ممکن است آزمایش های تخصصی تر لازم باشد. آزمایش بررسی حرکت پرده گوش، آزمون سنجش شنوایی، تست های تصویربرداری مانند CT یا MRI، از جمله ی این آزمون ها به شمار می روند.
درمان تق تق گوش
درمان تق تق گوش تا حد زیادی به عامل به وجود آورنده آن بستگی دارد. برخی از روش های درمانی که ممکن است پزشک متخصص برای شما در نظر بگیرد، شامل موارد زیر است:
-
تجویز آنتی بیوتیک برای درمان عفونت گوش.
- برداشتن موم گوش توسط متخصص، در صورتی که باعث انسداد شده باشد.
- قرار دادن لوله های مخصوص (VT )، برای کمک به یکسان سازی فشار در گوش میانی و همچنین کمک به تخلیه مایعات از آن.
- باز کردن مجرای شیپور استاش، با استفاده از یک سوند بالون کوچک.
- تجویز داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای یا شل کننده های عضلانی برای تسکین درد حاصل از اختلالات TMJ
- جراحی TMJ هنگامی که روش های محافظه کارانه برای رفع علائم کارساز نیستند.
درمان خانگی تق تق گوش
در صورتی که تق تق گوش شدید نبوده و علائم همراه دیگری نداشته باشد، ممکن است برخی از درمان های خانگی در جهت رفع و یا کاهش مشکل مفید واقع شوند. با این حال اگر تق تق بهتر نشده و یا حتی بدتر شود، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید. برخی از روش های درمان خانگی تق تق گوش شامل موارد زیر است.
به گوش های خود شوک وارد کنید
گاهی اوقات با بلعیدن، خمیازه کشیدن یا جویدن می توانید گوش خود را از حالت قفل خارج کرده و به یکسان سازی فشار در گوش میانی کمک کنید.
شستشوی فضای بینی
این روش همچنین به عنوان شستشوی سینوس ها شناخته می شود. شستشوی فضای بینی با آب نمک به کاهش مخاط بیش از حد بینی کمک می کند. این روش همچنین سینوس های شما را تا حدی پاک سازی کرده و تا حد امکان از اختلال شیپور استاش جلوگیری میکند.
برطرف کردن جرم گوش
روغن های معدنی، پراکسید هیدروژن یا قطره های بدون نسخه گوش، روش های خوبی برای نرم کردن و از بین بردن جرم گوش می باشند.
داروهای بدون نسخه (OTC)
در برخی موارد می توانید از داروهایی مانند NSAIDs برای کاهش التهاب و درد و یا آنتی هیستامین ها استفاده کنید.
تمرینات TMJ
ممکن است با انجام تمرینات خاص و همچنین ماساژ دادن ناحیه یا استفاده از کیسه یخ، بتوانید درد و ناراحتی اختلالات TMJ را کاهش دهید.
پیشگیری از تق تق گوش
رعایت برخی نکات می تواند در پیشگیری از ایجاد تق تق گوش کمک کننده باشد.
- تا حد امکان از عوامل ایجاد عفونت های تنفسی دوری کنید.
- بیماری هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی در اکثر موارد می توانند منجر به اختلال عملکرد شیپور استاش شوند. برای جلوگیری از مریض شدن، مرتباً دستان خود را بشویید، از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی خود با دیگران خودداری کنید و از کسانی که ممکن است به این بیماری ها دچار شده باشند تا حد امکان دوری کنید.
- سعی کنید از تحریک کننده های محیطی دور بمانید.
- آلرژن ها، دود دخانیات و آلودگی ممکن است به اختلال عملکرد لوله استاش منجر شود.
- از قرار گیری در معرض صداهای بلند خودداری کنید.
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند باعث آسیب دیدن گوش شما می شود. اصواتی که بیش از حد مجاز بلند باشند، شانس شما را برای ابتلا به وزوز گوش افزایش می دهند. با این حال در محیط های پر سر و صدا از محافظ گوش استفاده کنید.
آیا استفاده از سمعک تق تق گوش را کاهش می دهد؟
بسیاری از کاربران درباره ارتباط سمعک و تق تق گوش سوال می پرسند. در این باره باید به چند نکته دقت شود اگر دلیل تق تق گوش مشکل در فک و یا مفصل فک و دندان ها باشد استفاده از سمعک ممکن است این صدا را تشدید و بدتر کند. اما اگر صدای تق تق ناشی از عملکرد نامتناسب اعصاب و مشابه وزوز باشد استفاده از سمعک با تقویت مناسب و کوپلینگ به جا می تواند این مشکل را برطرف و در موارد زیادی درمان نماید.