اتواسکلروز چیست؟
اتواسکلروز (به انگلیسی Otosclerosis ) اصطلاحی است که از دوکلمه ی oto به معنای "گوش" و اسکلروز به معنای "سخت شدن غیر طبیعی بافت بدن" منشاء گرفته است. این وضعیت در نتیجه ی بازسازی غیر طبیعی استخوان در گوش میانی ایجاد می شود و موجب ایجاد کم شنوایی می شود. افراد دارای اتواسکلروز پیشرفته ناچار به استفاده از سمعک هستند.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
بازسازی استخوان فرآیندی مادام العمر است که در آن استخوان با جایگزین شدن بافت های قدیمی با جدید، تجدید می شود. در اتواسکلروز بازسازی غیر طبیعی، توانایی حرکت صدا از گوش میانی به گوش داخلی را مختل می کند. این بیماری ده ها میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده است. تصور می شود بسیاری از موارد اتواسکلروز در نتیجه ی وراثت ایجاد شده باشد. زنان میانسال بیشترین خطر ابتلا به این بیماری را دارند.
چه عواملی باعث ایجاد اتواسکلروز می شود؟
اتواسکلروز در اغلب موارد زمانی ایجاد می شود که یكی از استخوان های گوش میانی مانند استخوان رکابی، در جای خود گیر کرده و قادر به حرکت نباشد. هنگامی که این استخوان قادر به لرزش نیست، صدا قادر به عبور از گوش نبوده و در نتیجه شنوایی دچار اختلال می شود.
دلیل این اتفاق هنوز دقیقا مشخص نیست. اما دانشمندان فکر می کنند این اختلال می تواند به یک عفونت سرخک قبلی، ضربه به بافت استخوانی اطراف گوش داخلی وشکستگی های آن ناحیه یا اختلالات ایمنی مربوط باشد. این اختلال می تواند به عوامل ژنتیکی نیزمربوط باشد.
همچنین ممکن است با تعامل بین سه سلول مختلف سیستم ایمنی بدن که به عنوان سیتوکین ها معروف هستند ، ارتباط داشته باشد. محققان معتقدند که تعادل مناسب این سه ماده برای بازسازی استخوان های سالم ضروری است و عدم تعادل در سطح آنها می تواند باعث نوعی بازسازی غیر طبیعی شود که این مساله در اتواسکلروز رخ می دهد.
علائم بیماری اتواسکلروز چیست؟
از دست دادن شنوایی بیشترین علامت گزارش شده از اتواسکلروز می باشد که معمولاً در یک گوش شروع شده و به تدریج به گوش دیگر منتقل می شود. این آسیب ممکن است به صورت تدریجی ظاهر شود.
بسیاری از افراد مبتلا ابتدا متوجه می شوند که قادر به شنیدن صداهای آرام و آهسته نیستند و یا نمی توانند یک زمزمه را بشنوند. همچنین ممکن است برخی از افراد دچار سرگیجه، مشکلات تعادل یا وزوز گوش شوند. وزوز گوش، زنگ زدن یا صدایی در گوش یا سر است که گاهی اوقات همراه با کم شنوایی رخ می دهد. وزوز گوش هم ابتدا در گوش مبتلا احساس می شود و پس از درگیر شدن هر دو گوش به صورت دوطرفه احساس می شود.
تشخیص اتواسکلروز چگونه است؟
Otosclerosis توسط ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی که متخصص شنوایی هستند، تشخیص داده می شود که شامل یک متخصص گوش و حلق و بینی و یا یک شنوایی شناس (متخصص حرفه ای برای شناسایی، اندازه گیری و همچنین درمان اختلالات شنوایی) می باشد.
اولین قدم برای تشخیص بیماری اتواسکلروز، رد سایر بیماری ها یا مشکلات سلامتی است که می تواند علائم مشترک و مشابه ایجاد کند. مراحل بعدی شامل تست های شنوایی (شنوایی سنجی) است که شامل بررسی حساسیت شنوایی و همچنین اندازه گیری وضعیت انتقال صدا در گوش میانی (tympanometry) است. گاهی اوقات، از آزمایشات تصویربرداری (مانند سی تی اسکن) نیز برای تشخیص اتواسکلروز استفاده می شود.
درمان اتواسکلروز چیست؟
در حال حاضر هیچ روش دارویی مؤثری برای درمان این بیماری وجود ندارد، اگرچه امید است که ادامه تحقیقات در زمینه اصلاح استخوان بتواند روش های درمانی جدید را شناسایی کند.
کم شنوایی ناشی از اتواسکلروز خفیف را می توان با یک سمعک که تقویت صدا را انجام می دهد، جبران کرد. اما در اغلب موارد برای رفع کلی و درمان بیماری نیاز به عمل جراحی است. در روشی که به عنوان استاپدکتومی (stapedectomy ) شناخته می شود، جراح پروتز را در گوش میانی وارد می کند تا از استخوان غیر طبیعی عبور کند و در واقع آن را نادیده گرفته و اجازه می دهد امواج صوتی به گوش داخلی رسیده و شنوایی ترمیم شود.
بحث و گفتگو در مورد هر روش جراحی با متخصص گوش، برای روشن شدن خطرات و محدودیت های احتمالی عمل مهم است.
به عنوان مثال، ممکن است برخی از افت های شنوایی بعد از عمل جراحی باقی بماند و در موارد نادر، جراحی می تواند وضعیت شنوایی را بدتر کند.