جراحی vt گوش یا تمپانوستومی چیست؟
عمل vt گوش یکی از شایع ترین و پر تعداد ترین عمل های جراحی تحت بیهوشی برای کودکان سه تا هفت ساله است. دلیل اصلی انجام این عمل، عفونت گوش میانی کودکان یا اوتیت مدیا است که منجر به ترشح و تجمع مایعات عفونی در گوش میانی می شود. اوتیت سروز یا اوتیت مدیا با افیوژن یا ترشح از بیماری های نسبتا شایعی است که در صورت عدم درمان به موقع و موثر منجر به بروز عوارض و مشکلاتی از قبیل آتروفی پرده گوش، کلستاتوما، نکروز استخوانی و کاهش شنوایی انتقالی می شود. اوتیت میانی با افیوژن بیماری رایج دوران کودکی است و 80% کودکان حداقل یک بار دچار اوتیت میانی سروز می شوند. در صورت عدم پاسخ به درمان دارویی و تداوم ترشح به همراه کم شنوایی به مدت 6-4 ماه، درمان جراحی توصیه می گردد. دلیل اصلی این مشکل عملکرد نامناسب و شرایط آناتومیکال بد لوله استاش در کودکان است. لوله استاش معبری است که از گوش میانی به فضای حفره بینی راه داشته و وظیفه تهویه و اعمال فشار در دو سوی پرده گوش را انجام می دهد.
در کودکان لوله استاش کوتاه تر و زاویه افقی تر دارد که با افزایش سن این مشکل برطرف می شود. با این حال شرایط نامناسب لوله در این سن باعث عملکرد نامناسب و عدم تهویه درست فشار گوش میانی می شود. همینطور مشکلات دیگری مانند لوزه سوم هم می تواند دهانه ورودی لوله را از لحاظ عملکردی با اشکال روبرو کرده و وضعیت را تشدید کند. در این حالت فشار منفی موجب ترشح مایعی چسبناک و غلیظ در گوش میانی به نام سروز می شود که با گذر زمان حالت عفونی پیدا کرده و عملکرد گوش را با مشکل مواجه می کند. نتیجه این موارد فشار آمدن به پرده گوش و بیرون زدگی، افت شنوایی انتقالی، درد گوش و سر و همینطور سرگیجه و بیقراری است. جراحی vt گوش برای کودکان با هدف از بین بردن این اختلال انجام می شود. البته در مرحله اول درمان های دارویی و در مراحل آخر به عمل جراحی روی آورده می شود.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
نحوه انجام عمل vt گوش یا تمپانوستومی
نحوه انجام عمل vt گوش به این شکل است که ابتدا بیمار با بیهوشی عمومی آماده انجام عمل می شود. در این عمل دسترسی از طریق مجرای گوش به پرده گوش ایجاد شده و با کمک کاتر مخصوص برشی بسیار کوچک روی پرده ایجاد می شود. محل اعمال این برش بسیار مهم است و توسط جراح انتخاب می شود اما در اکثر موارد برای تخلیه حداکثری لازم است برش در قسمت تحتانی پرده انجام شود. با اعمال برش مایعات تجمع یافته پشت پرده خارج شده و پرده حالت بیرون زدگی یا بالجینگ خود را از دست می دهد. همانطور که گفته شد در اثر اختلال لوله استاش، تهویه هوا و فشار به خوبی انجام نمی شود و در صورت بسته شدن پرده مجددا شرایط مانند قبل می شود. در این حال باید سوراخ پرده را باز نگه داشت که این کار با کمک وسیله ای استوانه ای مانند به نام لوله تهویه یا vt انجام می شود. وی تی یا ventilation tube با سایز بسیار کوچک و مینیاتوری در محل برش قرار داده می شود تا آن را باز نگه داشته و خروج مایعات اضافی و تهویه فشار به خوبی انجام بگیرد. این لوله تهویه به مدت 6 تا 18 ماه در محل باقی مانده تا مشکل گوش کاملا برطرف شود و سپس به طور خود به خود یا در برخی موارد توسط جراح خارج می شود. پس از خارج شدن و در آمدن لوله vt و از بین رفتن عفونت، پرده گوش مجددا امکان ترمیم خود به خودی پیدا کرده و محل برش را بازسازی می کند که این کار به 4 تا 6 ماه زمان نیاز دارد.
کاربرد جراحی تهویه گوش
کاربرد اصلی عمل تهویه گوش یا vt گذاری، فراهم کردن امکان تهویه هوای مناسب در دو سوی پرده گوش و اعمال فشار یکسان به آن است. اوتیت مدیای افیوژن از طریق سفت کردن پرده، بیرون زدگی آن و ایجاد محدودیت حرکت زنجیره استخوانی موجب کاهش شنوایی انتقالی در حد متوسط می شود که برای کودک در حال رشد و زبان آموزی عدد قابل توجهی است. اگر درمان دارویی با آنتی بیوتیک تاثیری به جای نگذارد باید از عمل vt گوش کمک گرفت. اگر این عمل انجام نشود گسترش عفونت می تواند به پارگی و شکاف شدید پرده گوش، درد پیش رونده و حتی نفوذ عفونت به لایه های مغزی و استخوان و مننژیت منجر شود.
عوارض عمل vt گوش
عوارض عمل vt گوش مانند هر جراحی دیگر دیگر باید در نظر گرفته شود. هر چند این عمل بسیار شایع و کم خطر است اما ممکن است در صورت عمل نکردن به دستورالعمل ها یا جراحی نامناسب مشکلات و عوارضی را به دنبال داشته باشد.
- حساسیت بدن به بیهوشی
- اتوره عفونی
- ایجاد تمپانو اسکلروز روی پرده پس از ترمیم
- ضخیم شدن پرده گوش
- ضعف پرده در محل پارگی
- واکنش بدن به لوله تهویه
- عفونت مجدد در صورت نفوذ آب
- نیاز به عمل مجدد
- عفونت پس از عمل
- خونریزی گوش
- احتمال آسیب به ساختار های داخلی و زنجیره استخوانچه های در حین عمل
اقدامات قبل از جراحی vt گوش
اقدامات قبل از جراحی vt گوش توسط جراح در جلسه مشاوره به اطلاع بیمار یا والدین و همراه وی می رسد. والدین باید بسیار در انجام این دستورالعمل ها دقت داشته باشند زیرا می تواند نتیجه بسیار مهمی در روند موفق جراحی داشته باشد. اقدامات قبل از جراحی vt گوش شامل موارد زیر است.
- داروهای مصرفی به اطلاع جراح رسیده و در صورت نیاز مصرف آن ها قطع یا تعدیل شود.
- سابقه هر گونه بیماری و جراحی در گذشته باید به جراح اطلاع داده شود.
- قبل از رفتن به اتاق عمل زیورآلات، اجسام فلزی، گیره سر، لنز، دندان مصنوعی و پروتزهای مصنوعی قابل حرکت را خارج کنید.
- مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه قبل از عمل ممنوع است.
- انجام تصویربرداری های سر و گردن و تست های ادیومتری و خون ضروری است و نتایج آن باید به اطلاع جراح برسد.
- مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و وارفارین ممنوع است.
- شب قبل از عمل دوش گرفتن نیاز است.
- وجود و هماهنگی یک نفر همراه در روز عمل ضروری است.
- شرایط منزل برای طی کردن دوره بهبودی بعد از عمل باید فراهم شود.
- بیمار باید در روز انجام عمل ناشتا بوده و از 12 ساعت قبل از آن چیزی نخورد. مصرف آب هم از چهار ساعت قبل عمل ممنوع است.
- هر گونه حساسیت داروی و غذایی باید قبل از عمل اطلاع داده شود.
- در صورت بروز سرماخوردگی یا آلرژی فصلی باید قبل از عمل به جراح vt گوش اطلاع داده شود.
مراقبت های بعد از عمل vt گوش
مراقبت های بعد از عمل vt گوش هم همانند آموزش های قبل از عمل اهمیت زیادی دارد و می تواند عوارض عمل را به صفر رسانده یا آن را تشدید کند. مراقبت های دقیق بعد از عمل تهویه گوش کودکان باید توسط والدین فرا گرفته شده و بعد از عمل به دقت انجام شود. این اقدامات شامل موارد زیر است.
- مصرف داروهای تجویز شده توسط جراح باید به دقت و سر ساعت انجام شود. داروها شامل آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت مجدد و داروهای مسکن است.
- مصرف غذاهای چرب و پر نمک ممنوع است و اولین وعده های بعد از عمل شامل آب و آبمیوه و کمپوت کم شیرینی است.
- احساس درد در حلق و گوش طبیعی است و سوزش نیز احساس می شود که با مسکن های ساده قابل رفع است.
- فین کردن و اعمال فشار به بینی و گوش ممنوع است.
- عطسه باید با دهان باز انجام شود.
- از رسیدن هر گونه آب به گوش و داخل آن باید خودداری شود.
- هنگام استحمام لازم است از قالب ضدآب گوش یا یک پنبه آغشته به وازلین استفاده کرد.
- شنا کردن تا زمان خارج شدن لوله تهویه و ترمیم پرده ممنوع است.
- ویزیت مجدد در فواصل زمانی منظم توسط پزشک برای بررسی روند بهبودی ضروری و چک کردن موقعیت لوله تهویه است.
- مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه بعد از عمل ممنوع است.
زمان افتادن vt گوش
زمان افتادن لوله تهویه vt گوش بعد از عمل در هر فرد متفاوت است و به موارد مختلف مانند سن، جنس، وضعیت سلامتی و مراقبت والدین بستگی دارد. طبق تحقیقات متوسط زمان افتادن و درآمدن لوله تهویه گوش کودکان بین 7 تا 9 ماه است که می تواند تا 18 ماه هم طول بکشد. لوله تهویه به طور خود به خود پس از خشک شدن عفونت و نرمال شدن شرایط پرده گوش به داخل کانال گوش افتاده و خارج می شود. در مواردی هم ممکن است برای خارج کردن لوله vt نیاز به مراجعه به جراح باشد.
آیا فرد با لوله تهویه در گوش می تواند شنا کند؟
شنا کردن بعد از عمل vt گوش یکی از مواردی است که باید جدا از آن اجتناب کرد. همانطور که گفته شد ورود آب به داخل گوش و گوش میانی می تواند مجددا با ایجاد فضای مرطوب باعث رشد مجدد باکتری ها شود. آب استخر علاوه بر موارد گفته شده ممکن است دارای میکروب و میکرو ارگانیسم های دیگری بوده که وضعیت را تشدید هم می کنند. بنابراین در صورت استفاده از قالب ضدآب هم مراجعه به استخر برای حداقل شش ماه بعد از عمل لوله تهویه گذاری گوش توصیه نشده و ممنوع است.
پرواز بعد از عمل vt گوش ممکن است؟
پرواز بعد از عمل vt گوش و با وجود لوله تهویه در پرده منع خاصی ندارد. در این حالت به دلیل باز بودن معبر، فشار در دو سوی پرده گوش یکسان است و پرواز و ارتفاع هم مشکلی در این زمینه ایجاد نمی کند.
استحمام بعد از عمل vt گوش
استحمام بعد از عمل vt گوش و دوش گرفتن از مواردی است که باید با دقت انجام شود تا نتایج عمل با مشکل مواجه نشود. همانطور که ذکر شد از اصلی ترین نکات و مراقبت های بعد از عمل vt گوش، جلوگیری از رسیدن آب و نفوذ به داخل گوش است. به این منظور در حین استحمام بعد از جراحی باید حتمااز قالب های مخصوص ضدآب استفاده شود که شانس ورود آب را به حداقل می رساند. در غیر این صورت باید از یک پنبه بزرگ که به وازلین آغشته و چرب شده است استفاده کرد تا آب مانعی برای ترمیم پرده و از بین رفتن عفونت ایجاد نکند. این روند باید تا زمان ترمیم کامل پرده تکرار شود.
وارد شدن آب به گوش بعد از عمل تمپانوستومی
وارد شدن آب به گوش بعد از vt گوش یکی از مواردی است که باید شدیدا از آن اجتناب کرد. ورود آب می تواند با مطلوب کردن شرایط و مرطوب کردن محیط گوش میانی زمینه ساز رشد مجدد باکتری ها و عود عفونت گوش شود. همینطور برخی باکتری ها و میکروب ها ممکن است با آب به داخل گوش منتقل شوند که شرایط را از قبل هم بغرنج تر می کند. استفاده از قالب ضدآب مخصوص و همینطور پنبه آغشته به وازلین به این منظور ضروری است.
کاندیدای مناسب عمل vt گوش
کاندیدای مناسب جراحی vt گوش افرادی هستند که درمان های دارویی و اولیه با آنتی بیوتیک برای آن ها پاسخگو نبوده و روند بیماری رو به گسترش است. افرادی که کاندید عمل لوله تهویه گذاری گوش می شوند معمولا از علائمی مانند کم شنوایی، وزوز و صدای اضافی، درد گوش پیش رونده، سرگیجه و احساس پری در گوش و همینطور سنگینی سر در رنج هستند. بیشترین کاندید برای این عمل کودکان سه تا هفت ساله هستند که علاوه بر مشکلات لوله استاش با معضل لوزه سوم یا آدنوئید هم دست و پنجه نرم می کنند. اگر فرد مشکل لوزه سوم هم داشته باشد کاندید مناسب تری برای عمل vt گوش خواهد بود. تا حد ممکن سعی می شود از عمل جراحی برای کودکان اجتناب شود.
سن مناسب برای عمل vt گوش
سن مناسب برای عمل vt گوش زمانی است که فرد از سیستم ایمنی قوی و قدرت کافی برای بازسازی و ترمیم برخوردار باشد. همان طور که گفته شد عمده کیس های این عمل کودکان تا 7 سال هستند اما این مشکل برای افراد تا سنین بالا هم می تواند رخ دهد. با فرض سلامت بودن فرد می توان این عمل را تا سنین بالا هم انجام داد. نکته مهم سلامتی عمومی فرد برای گذراندن بیهوشی عمومی و توانایی بدن برای بازسازی و ترمیم پرده گوش است.
آیا جراحی تمپانوستومی یا وی تی گوش عفونت گوش را کاملا درمان می کند؟
عمل vt گوش راه حل نهایی برای برطرف کردن عفونت گوش میانی بعد از دارودرمانی است. مانند سایر عمل ها ممکن است پس از این جراحی هم نتایج عوض شده و مجددا عفونت گوش برگردد. این مشکل می تواند ریشه در مشکلات دیگر مانند آناتومی لوله استاش و سر و گردن فرد، مراقبت های بعد از عمل، سلامت و توانایی عمومی و همینطور لوزه سوم یا آدنوئید داشته باشد. در مواردی ممکن است بعد از ترمیم سوراخ پرده گوش، برای بار دوم مایعات عفونی در گوش میانی جمع شده و نیاز به عمل مجدد یا ترمیمی باشد. حتی در صورت انجام جراحی و گذاشتن vt ممکن است لوله خارج شود و مجدداٌ اوتیت سروز عود نماید. یا اینکه با خارج شدن لوله، پرده گوش ترمیم نشود. در جراحی مجدد vt گوش از لوله کوچکی استفاده می شود که شبیه به حرف T انگلیسی بوده و در انتها دو شاخه عمود دارد. این حالت باعث می شود تا در برش پرده گوش محکم شده و به سادگی خارج نشود و امکان تخلیه بهتر و موثر تر مایعات فراهم شود. بر خلاف نوع اول لوله تهویه که خود به خود به داخل کانال گوش می افتد، خارج کردن نوع دوم باید توسط جراح انجام شود.
آیا پرده گوش بعد از عمل vt گوش درمان می شود؟
پرده گوش انسان قدرت ترمیم و بازسازی خود به خود دارد. ترمیم پرده گوش بعد از عمل vt به شرطی اتفاق می افتد که عفونت برطرف شده باشد. زیرا وجود التهاب و عفونت باعث جلوگیری از بازسازی بافت های پرده گوش می شود. ترمیم و بسته شدن سوراخ پرده گوش بعد از لوله تهویه بین 4 تا 6 ماه به طول می انجامد و مراقبت های خاصی برای روند بهتر این پروسه ضروری است. بعد از بازسازی پرده محل برش ممکن است به رنگ سفید شیری دیده شود که به آن تمپانواسکلروز گفته می شود.
آیا امکان عود کردن عفونت گوش وجود دارد؟
همانطور که ذکر شد عفونت مجدد بعد از عمل لوله تهویه گذاری ممکن است. وجود لوزه سوم با ایجاد اختلال عملکرد لوله استاش می تواند عفونت مجدد را ایجاد کند. مشکلات آناتومیکی لوله استاش، انحراف تیغه بینی، آلرژی و حساسیت و همینطور بهداشت نامناسب همگی می تواند باعث عود کردن عفونت گوش میانی بعد از عمل vt شود. بعد از عمل چکاپ سالیانه و حتی هر شش ماه برای بررسی روند بهبودی و جلوگیری از بروز مجدد عفونت و التهاب ضروری به نظر می رسد.
دوره نقاهت عمل vt گوش
دوره نقاهت عمل vt گوش بین دو تا چهار روز است اما مراقبت ها و اقدامات احتیاطی آن باید برای مدت زمان طولانی اجرا شود. طی دوره نقاهت و بهبودی جراحی لوله تهویه گذاری گوش می توان انتظار درد مختصر در گوش و همینطور حلق را داشت که با کمک مسکن های تجویز شده برطرف می شود. مصرف دقیق و سر ساعت آنتی بیوتیک ها برای خشک شدن هر چه زودتر عفونت لازم است و بعد از اتمام داروها برای بررسی مجدد باشد به پزشک مراجعه کرد. خوابیدن روی گوش هم در این مدت نباید انجام شود تا به پرده گوش فشاری وارد نشود. بهتر است در دو طرف سر از بالش برای راحتی بیشتر استفاده کرد. فین کردن و اعمال فشار به سر و گردن و در کل هر گونه عمل ناگهانی و با فشار زیاد برای حداقل دو هفته ممنوع است تا روند بهبودی اولیه به درستی طی شود. یکی از مهم ترین نکات در دوره نقاهت عمل vt کودکان و بعد از آن، جلوگیری از ورود هر گونه آب به گوش برای جلوگیری از عود عفونت است.
تفاوت تمپانوستومی و تمپانوپلاستی
عمل تمپانوستومی یا vt گوش شامل ایجاد برش در پرده صماخ و باز نگه داشتن آن برای خروج مایعات عفونی و تهویه هوا است. این عمل بخشی از روند درمان عفونت اوتیت مدیای سروز گوش میانی است که با کمک آنتی بیوتیک ها تقویت می شود و پس از آن پرده گوش به طور خود به خود ترمیم می شود. در مقابل عمل تمپانوپلاستی پروسه جراحی است که وظیفه آن بازسازی و ترمیم پرده گوش است. این عمل به دنبال پارگی که در اثر ضرب یا عفونت ایجاد شده و پرده تمپان پس از آن توانایی بازسازی و ترمیم خود به خود را نداشته، انجام می شود. در عمل تمپانوپلاستی از بافت های فاسیای عضلانی گوش یا پوست برای ترمیم و پیوند پرده گوش استفاده می شود.
تفاوت میرنگوتومی با تمپانوستومی
عمل میرنگوتومی و تمپانوستومی هر دو با هدف ایجاد شکاف و معبر در پرده گوش انجام می شود. تفاوت این دو روش در عملکرد جراح پس از ایجاد برش در پرده است. اگر عفونت شدید باشد برای باز نگه داشتن و تهویه و خروج بهتر مایعات باید از لوله تهویه یا vt استفاده کرد. قرار دادن این لوله در عمل تمپانوستومی انجام می شود. در مقابل در عمل میرنگوتومی تنها برش کوچکی ایجاد شده و پرده پس از آن با کمک وسیله خاصی باز نمی ماند تا خود به خود بهبود یافته و طی تقریبا یک هفته تا ده روز ترمیم شود. این دو عمل روند کاملا مشابه دارند و گاها با یک اسم از آن ها نام برده می شود.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
آیا لوله vt گوش دائمی است؟
لوله تهویه یا vt گوش به طور دائمی گذاشته نشده و زمانی که عفونت کاملا تخلیه و وضعیت گوش نرمال شود به طور خود به خود داخل مجرای گوش افتاده و با حرکت مجرا از گوش خارج می شود. معمولا این روند بین 7 تا 9 ماه طول کشیده که در برخی موارد کمتر و در برخی بیشتر زمان می برد. در گاها برای خارج کردن لوله تهویه باید به پزشک مراجعه کرد.
آیا جراحی vt گوش درد دارد؟
درد جراحی لوله تهویه گذاری گوش در حد ملایم است و بیشتر در قسمت گوش، حلق و پشت بینی احساس می شود. مسکن های ساده مانند استامینوفن برای کاهش این درد و آرام شدن بیمار موثر است. معمولا درد عمل vt گوش با گذشت چند روز برطرف می شود. اگر درد حالت پبیش رونده و شدید داشت باید به جراح اطلاع داد.
هزینه عمل تمپانوستومی گوش
هزینه عمل vt گوش به موارد زیادی بستگی دارد. مهارت و تجربه جراح و مدرک تحصیلی وی از فاکتورهای مهم و تعیین کننده هزینه عمل vt گوش است. بیمارستان محل جراحی و خصوصی و دولتی بودن آن مسئله دیگری است که هنگام در نظر گرفتن رقم نهایی به آن توجه می شود. همینطور هزینه آزمایشات و تصویربرداری های قبل از جراحی لوله تهویه گذاری گوش هم باید در این بین لحاظ شود. بهترین راه برای آگاهی از قیمت عمل هزینه عمل لوله تهویه کودکان در تهران، مراجعه به جراح اتولوژیست یا گوش و حلق و بینی و انجام معاینات اولیه است.
بهترین دکتر برای عمل vt گوش
بهترین دکتر عمل vt گوش در تهران فردی است که سابقه طولانی و موفق در این جراحی و سایر عمل های گوش و قاعده جمجمه داشته باشد. معمولا جراحان اتولوژیست که فوق تخصص گوش هستند از مهارت بیشتری برای این عمل برخوردارند. جراحان گوش و حلق و بینی و قاعده جمجمه هم از بهترین پزشکان برای عمل لوله تهویه گذاری گوش در تهران به شمار می روند. پیشنهاد می شود برای این عمل و انجام تست های اولیه آن به بهترین و ماهر ترین پزشک که عمل خود را در بیمارستان کاملا مجهز و با هزینه مناسب انجام می دهد، رجوع کنید.
عمل vt گوش چقدر طول می کشد؟
عمل vt گوش روند تقریبا ساده ای داشته و اگر با پیچیدگی خاصی مواجه نشود بین 1 تا 2 ساعت طول می کشد. در بیشتر موارد زمان انجام عمل کمتر هم می شود.