صفر تا صد کم شنوایی ناشی از سر و صدا و حفاظت شنوایی

صفر تا صد کم شنوایی ناشی از سر و صدا و حفاظت شنوایی

بروز رسانی : ۱۴ آذر ۱۴۰۲

کم شنوایی ناشی از نویز یکی از شایع ترین انواع افت شنوایی در افراد است. قرارگیری طولانی مدت در معرض نویز و اصوات نسبتا بلند و یا قرارگیری کوتاه مدت در معرض اصوات بسیار بلند (مانند انفجار) می تواند باعث بروز این اختلال شود. حفاظت شنوایی در واقع روش جلوگیری از بروز افت شنوایی ناشی از نویز است. در این مطلب اطلاعات مفیدی در زمینه این نوع کاهش شنوایی و نحوه جلوگیری از آن را خواهید خواند.

کم شنوایی ناشی از سر و صدا چیست؟

ما همه روزه در محیط زندگی مان صداهایی از قبیل صدای تلویزیون و رادیو، لوازم خانگی و ترافیک را تجربه می کنیم. به طور معمول، این صداها در سطح امن هستند و به شنوایی ما آسیب نمی رساند. اما صداها وقتی که بیش از حد بلند باشند، حتی برای مدت کوتاه یا وقتی به طور همزمان بلند و طولانی باشند می توانند مضر باشند. این صداها می توانند به ساختارهای حساس گوش داخلی آسیب وارد کرده و باعث کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا (NIHL) شوند.

NIHL می تواند فوری باشد و یا زمان زیادی طول بکشد تا جلب توجه کند. می تواند موقت یا دائمی بوده و بر یک یا هر دو گوش تأثیر بگذارد. حتی اگر نمی توانید بگویید که به شنوایی شما آسیب می رساند، ممکن است در آینده شنیدن را برای شما دشوار سازد، مانند عدم توانایی درک گفتار افراد دیگر به خصوص از طریق تلفن یا در یک اتاق پر سر و صدا.

صرف نظر از اینکه سرو صدا چگونه ممکن است روی شما تأثیر بگذارد، یک موضوع قطعی است: کم شنوایی ناشی از سر و صدا مساله ای قابل پیشگیری است.

کم شنوایی ناشی از نویز چیست؟

چه افرادی در معرض کم شنوایی ناشی از نویز (NIHL) هستند؟

قرار گرفتن در معرض سر و صدای مضر می‌ تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. مردم در تمام سنین از جمله کودکان، نوجوانان، جوانان و افراد مسن‌تر می‌توانند بهNIHL مبتلا شوند. براساس گزارش CDC، حداقل 10 میلیون بزرگ‌سال زیر 70 سال و 40 میلیون بزرگ‌سال دارای ویژگی‌ های تست شنوایی هستند که نشان‌ دهنده افت شنوایی در یک یا هر دو گوش در نتیجه مواجهه با سر و صدای بلند است. پژوهشگران همچنین تخمین زده ‌اند که حدود 17 درصد نوجوانان در آزمون شنوایی خود در یک یا هر دو گوش ویژگی های افراد مبتلا به کاهش شنوایی ناشی از نویز را داشته باشند.

چه عواملی باعث NIHL می شود؟

NIHL می تواند ناشی از قرار گرفتن در معرض ضربه شدید صوتی مانند انفجار یا قرار گرفتن در معرض مداوم صداهای بلند برای مدت زمان طولانی مانند سر و صدای ایجاد شده در یک کارگاه نجاری باشد.

فعالیت های تفریحی که می تواند شما را معرض خطر ابتلا به کاهش شنوایی ناشی از نویز قرار دهد شامل تیراندازی و شکار، گوش دادن به پخش کننده های MP3 با شدت زیاد از طریق هدفون، بازی در گروه و شرکت در کنسرت های بلند است. سر و صداهای مضر در خانه ممکن است از منبعی از جمله چمن زن و ابزارآلات نجاری به وجود آید.

صدا در واحدی به نام دسی بل اندازه گیری می شود. قرار گرفتن در معرض صداهایی با شدت 70 دسی بل یا کمتر حتی برای مدت طولانی بعید است که باعث کاهش شنوایی شود. با این وجود قرار گرفتن طولانی یا مکرر در معرض صداهای با شدت 85 dBA یا بالاتر می تواند باعث کم شنوایی شود. هر چه صدا بلندتر باشد، مدت زمان لازم برای وقوع کم شنوایی ناشی از نویز کوتاه تر می شود.

فاصله شما از منبع صدا و مدت زمان قرار گرفتن در معرض صدا عوامل مهمی در محافظت از شنوایی هستند. یک قانون خوب برای حفاظت از شنوایی این است که از قرار گرفتن در معرض صداهایی که بیش از حد بلند هستند در فاصله نزدیک از ما قرار دارند جلوگیری کنیم.

کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا

چگونه سر و صدا می تواند به شنوایی ما آسیب برساند؟

برای درک اینکه صداهای بلند چگونه می توانند به شنوایی ما آسیب برساند، باید بدانیم که چگونه می شنویم. شنوایی به مجموعه ای از اتفاقات وابسته است که در نتیجه آن سیگنال های صوتی موجود در محیط به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می شود. عصب شنوایی این سیگنال ها را از طریق یک سری مسیر های پیچیده به مغز انتقال می دهد.

امواج صوتی وارد گوش بیرونی شده و از مجرای باریکی به نام کانال گوش عبور می کنند که به پرده گوش(پرده تمپان) منتهی می شود. پرده گوش در نتیجه امواج صوتی ورودی مرتعش شده و این ارتعاشات را در نهایت به سه استخوان بسیار ریز گوش میانی منتقل میک ند. این استخوان ها به نام malleus(چکشی incus ((سندانی) و stapes(رکابی) شهرت دارند.

استخوانچه های گوش میانی ارتعاشات صوتی را از هوا به حلزون گوش داخلی که مانند حلزون شکل گرفته و پر از مایع است منتقل می کند و منجر به حرکت و لرزش مایعات درون آن می شود.

 یک دیواره الاستیک از ابتدا تا انتهای حلزون وجود دارد و آن را به بخش های فوقانی و تحتانی تقسیم بندی می کند. این دیواره غشای بازیلار نامیده می شود زیرا به نحوی به عنوان پایه عمل کرده و ساختار های اساسی شنیداری روی آن قرار دارند.

هنگامی که ارتعاشات باعث حرکت مایع درون حلزون و گوش داخلی می شود، یک موج مسافر در امتداد غشای پایه به وجود می آید و به این ترتیب سلول های حسی که روی غشای پایه قرار دارند، مرتعش می شوند. با حرکت سلولهای حسی به بالا و پایین، سلول های میکروسکوپی مو مانند (معروف به استریوسیلیاها) که در بالای سلول های موئی قرار دارند، در مقابل ساختار پوشاننده قرار می گیرند و خم می شوند.

 خم شدن آن ها باعث می شود کانال های یونی منفذ مانند موجود در راس استریوسلیا، باز شوند. هنگامی که این اتفاق رخ می دهد، مواد شیمیایی وارد سلول شده و به این ترتیب سیگنال الکتریکی ایجاد میشود. عصب شنوایی این سیگنال را به مغز منتقل می کند و مغز آن را به صدایی تبدیل می کند که ما آن را می شناسیم و می توانیم درک کنیم.

NIHL (کم شنوایی ناشی از نویز) بیشتر به دلیل آسیب و مرگ احتمالی این سلول های مویی ایجاد می شود. برخلاف پرنده و دوزیستان، سلولهای حساسه انسان دوباره رشد نمی کنند، آن ها برای همیشه از بین می روند.

افت شنوایی سر و صدا

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09354353539      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

اثرات و علائم کم شنوایی سر و صدا چیست؟

هنگامی که در طی مدت طولانی در معرض سر و صدای بلند هستید، ممکن است به تدریج شروع به از دست دادن شنوایی خود کنید. از آنجا که شروع آسیب ناشی از قرار گرفتن در معرض سر و صدا معمولاً تدریجی است ممکن است متوجه آن نشوید یا ممکن است علائم کمبود شنوایی را تا زمانی که برجسته تر نشوند، نادیده بگیرید. با گذشت زمان ممکن است صداها تحریف شده یا محو شوند و ممکن است درک گفتار دیگران هنگام صحبت با آنان برایتان دشوار باشد و یا مجبور شوید هنگام تماشای تلویزیون صدای آن را بیش از حد زیاد کنید.

صدمات ناشی از  NIHL همراه با پیری می تواند به افت شدید شنوایی منجر شود که در این صورت برای شنیدن صداهای اطراف خود به سمعک احتیاج دارید تا به شما در شنیدن، برقراری ارتباط و مشارکت کامل تر در فعالیت های روزانه کمک کند.

NIHL  همچنین می تواند در اثر انفجارهای بسیار شدید صوتی مانند شلیک گلوله یا انفجار ایجاد شود که می تواند منجر به پارگی پرده گوش شده و یا به استخوان های گوش میانی آسیب برساند. این نوع کم شنوایی ناشی از نویز می تواند فوری و دائمی باشد. قرار گرفتن در معرض سر و صدا با صدای بلند هم می تواند باعث وزوز یا صداهای اضافی گوش شود. وزوز گوش ممکن است به مرور زمان فروکش کند، اما بعضی اوقات ممکن است به طور مداوم یا گهگاه در طول زندگی شخص ادامه یابد. کاهش شنوایی و وزوز گوش می تواند در یک یا هر دو گوش ایجاد شود.

گاهی اوقات قرار گرفتن در معرض ضربه صوتی یا صدای بلند به طور مداوم باعث افت شنوایی موقت می شود که 16 تا 48 ساعت بعد ناپدید می شود. با این حال تحقیقات اخیر نشان می دهد که اگر چه به نظر می رسد افت شنوایی و علائم آن ناپدید می شود اما ممکن است آسیب ناشی از آن به صورت طولانی مدت در سیستم شنوایی شما باقی بماند.

آیا می توان از NIHL جلوگیری کرد؟

NIHL  تنها نوع کم شنوایی است که کاملاً قابل پیشگیری است. اگر خطرات نویز و چگونگی خوب شنیدن را درک کرده و بفهمید می توانید از شنوایی خود برای زندگی محافظت کنید :

  • صداهایی که میتوانند به سیستم شنوایی شما آسیب وارد کنند را بشناسید (اصوات با شدت 85دسی بل یا بیشتر)
  • هنگامی که در یک فعالیت طولانی مدت با صدای بلند شرکت می کنید از  earplugs، صداخفه کن ها (earmuff) یا وسایل محافظ دیگر که در فروشگاه های سخت افزار موجوداست استفاده کنید.
  • اگر نمی توانید نویز را کاهش دهید یا خود را از آن محافظت کنید، از آن دور شوید.
  • نسبت به صداهای خطرناک در محیط هوشیار باشید.
  • از گوش‌ کودکانی که برای محافظت از خود ناتوان هستند محافظت کنید.
  • خانواده، دوستان و همکاران خود را از خطرات نویز آگاه کنید.
  • اگر فکر می کنید کم شنوایی دارید شنوایی خود را با مراجعه به ادیولوژیست ارزیابی کنید.

سلول های مویی گوش

حفاظت از شنوایی در برابر سر و صدا

حفاظت شنوایی، از طریق کاهش شدت و یا کاهش بلندی نویز محیطی و اصوات بلند انجام می شود. یکی از مرسوم ترین راه های حفاظت شنوایی استفاده از قالب ضدصوت گوش است.

صداهای خیلی بلند، طولانی و ناگهانی مضر هستند. مثلا قرار گرفتن در معرض صدای  شدید لحظه ای مانند انفجار و یا قرار گرفتن مداوم در معرض اصوات بلند برای مدت زمان طولانی مانند رفتن به کنسرت.

ممکن است در محل کار، خانه و حین فعالیت های تفریحی با صداهای مضر مواجه شوید. اگر در یک محیط با سر و صدای خطرناک کار می کنید، در مورد میزان قرار گرفتن در معرض سر و صدا، با سرپرست یا مسئول برنامه ریزیتان صحبت کنید. مدیر HSE کارخانه یا محل کار شما اطلاعات مفیدی در زمینه حفاظت شنوایی و استفاده از محافظ شنوایی در اختیارتان قرار می دهد.

واحد اندازه گیری شدت صدا دسی بل است. کم شنوایی ناشی از نویز می تواند در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در برابر هر صدای بلند بالای 85 دسی بل(db)  ایجاد شود.

حفاظت شنوایی

سطح شدت اصوات مختلف چقدر است؟

  • مکالمات عادی 60 دسی بل
  • سشوار، مخلوط کن و ساعت زنگ دار 80 دسی بل
  • پخش کننده های MP3 در حداکثر ولوم 80 دسی بل
  • کنسرت، مسابقات اتومبیل رانی و مسابقات ورزشی 100 دسی بل
  • هواپیماها در حال پرواز 110 دسی بل
  • آمبولانس ها 130 دسی بل
  • شلیک اسلحه، آتش بازی 130 دسی بل
  • صدای سیستم صوتی ماشین در حداکثر ولوم 140 دسی بل

محافظ شنوایی

نویز محیطی چه زمانی خطرناک است؟

  • نویز محیطی آنقدر زیاد باشد که مجبور باشید برای صحبت با اطرافیان داد بزنید.
  • شدت نویز محیط به اندازه ای باشد که موجب درد گوش شود.
  • نویز محیطی موجب سوت کشیدن گوشتان شود.
  • تا چندین ساعت پس از قرارگیری در معرض نویز، کاهش قدرت شنوایی را تجربه کنید.

روش های حفاظت شنوایی

  • استفاده از محافظ شنوایی در مواجهه با اصوات بلندتر از 85 دسی بل به مدت طولانی . انواع مختلفی از محافظ شنوایی مانند فوم گوش، قالب ضدصوت گوش و ابزار محافظ شنوایی سفارشی وجود دارد.
  • کم کردن شدت صدا هنگام گوش دادن به رادیو، تلویزیون، پخش کننده MP3 از طریق هندزفری و هدفون.
  • دوری کردن از محیط های نویزی و پر سر و صدا در محل کار و زندگی
  • سعی کنید غیر از محافظ شنوایی، چیزی در گوش خود قرار ندهید.

قالب ضد صوت

اگر فکر می کنید ممکن است دچار کم شنوایی ناشی از نویز شده باشید، یک شنوایی شناس مجرب یافته و قرار ملاقاتی تنظیم کنید تا تست های شنوایی مورد نیاز برایتان انجام شود. تیم شنوایی شناسی جراحان آماده ارائه مشاوره به کارکنان و مدیران HSE کارخانجات مختلف صنعتی و تولیدی می باشد.


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

مطالب مشابه

سمعک own اتیکن چه ویژگی ها و قابلیت هایی دارد؟ + رده های مختلف آن

سمعک own اتیکن چه ویژگی ها و قابلیت هایی دارد؟ + رده های مختلف آن

سمعک های own اتیکن رده های مختلفی دارند که در این مقاله قصد داریم به ویژگی و انواع مدل های آن‌ها بپردازیم.

عفونت گوش میانی ( انواع اوتیت مدیا) + پیشگیری، درمان و عوارض آن

عفونت گوش میانی ( انواع اوتیت مدیا) + پیشگیری، درمان و عوارض آن

عفونت گوش میانی از شایع ترین عفونت های گوش است.

سمعک اقساطی | وام برای خرید سمعک

سمعک اقساطی | وام برای خرید سمعک

کلینیک تخصصی حس دوم امکان خرید سمعک اقساطی را برای کاربران دارای کم شنوایی فراهم کرده است. با استفاده از این شرایط ویژه، امکان استفاده از بهترین سمعک ها برای تمام اقشار جامعه فراهم شده است.

بهترین سمعک داخل گوشی سال کدام است؟

بهترین سمعک داخل گوشی سال کدام است؟

سمعک های داخل گوشی همواره مورد نظر افراد دارای افت شنوایی بوده و هست. کمپانی های مختلف در زمینه تولید این مدل رقابت سنگینی دارند. به همین دلیل در این مقاله سه مورد از بهترین سمعک های داخل گوشی در سال 2022 را به شما معرفی می کنیم

سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی هر کدام چه مزایا و معایبی دارند؟

سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی هر کدام چه مزایا و معایبی دارند؟

بسیاری از افراد دارای افت شنوایی برای انتخاب بین سمعک داخل گوشی و پشت گوشی تنها به فاکتور ظاهر و نامرئی بودن سمعک توجه می کنند اما بهتر است برای انتخاب بهتر با مزایا و معایب هر کدام بیشتر آشنا شویم

جدیدترین راه درمان کم شنوایی یک طرفه چیست؟

جدیدترین راه درمان کم شنوایی یک طرفه چیست؟

کم شنوایی یک طرفه یکی از معضلات بزرگ برای فرد و ادیولوژیست است زیرا سمعکی که بتواند افت شنوایی عمیق در یک گوش را جبران کند معمولا با نتیجه مناسبی همراه نیست. اما سمعک های جدید کراس برای درمان کم شنوایی یک گوش بسیار جوابگو هستند

جدیدترین سمعک های زیمنس چه ویژگی هایی دارند؟

جدیدترین سمعک های زیمنس چه ویژگی هایی دارند؟

سمعک های جدید زیمنس یعنی نسل AX نسخه ارتقا یافته و بهبود یافته نسل قبلی یعنی Xperience است و تفاوت های زیادی را برای کاربران به ارمغان آورده است. در این مطلب بیشتر با این نسل سمعک آشنا می شویم

نکات طلایی برای خرید سمعک

نکات طلایی برای خرید سمعک

انتخاب و خرید سمعک مناسب از مواردی است که اکثر افراد اطلاعات زیادی درباره آن ندارند و معمولا در این پروسه دچار سر درگمی می شوند. با ما همراه باشید تا نکات مهم حین خرید و انتخاب مدل مناسب سمعک را برایتان بازگو کنیم

 عفونت گوش + درمان، عوارض، علائم و انواع آن

عفونت گوش + درمان، عوارض، علائم و انواع آن

عفونت گوش واژه کلی است که به انواع التهاب در قسمت های مختلف گوش و سیستم شنوایی مربوط می شود. آگاهی از علائم و نشانه ای این عفونت ها به ما کمک می کند تا به موقع برای درمان آن اقدام کنیم

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس