رابطه سمعک و آلزایمر
استفاده مداوم و منظم از سمعک سالمندان یکی از راه های کنترل و آرام کردن پیشروی آلزایمر است، زیرا می تواند ورودی صوتی و فعالیت عصب های مغز را بالا نگه دارد. در مطالب جداگانه به نقش پررنگ کم شنوایی در تشدید بیماری آلزایمر صحبت شد و دیدیم که تا چه حد سالمندان مبتلا به کم شنوایی در معرض ابتلا به دمانس مغزی یا آلزایمر هستند. در ادامه به نقش موثر استفاده از سمعک در گسترش توانایی های ارتباطی فرد سالمند و کاهش تاثیرات منفی آلزایمر می پردازیم.
از آنجا که تحقیقات زیادی در مورد تأثیرات سلامتی ناشی از کم شنوایی صورت می گیرد، یک مطالعه نشان می دهد که سمعک ممکن است به کاهش خطرات ابتلا به زوال عقل (آلزایمر) کمک کنند.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
تاثیر سمعک بر مغز
بر اساس یک مطالعه جدید در مجله انجمن پیرپزشکی آمریکا، استفاده از سمعک با کاهش خطر ابتلا به سه مشکل سلامتی ناشی از پیری یعنی زوال عقل، افسردگی و اختلال تعادل همراه است.
این مطالعه کم شنوایی را به مشکلات حافظه و زوال عقل پیوند می دهد. دکتر الهام محمودی، استادیار گروه پزشکی خانواده دانشگاه میشیگان می گوید: کاهش شناختی در افراد کم شنوایی بسیار زیاد است. این مطالعه جدید، همچنین نشان می دهد استفاده از سمعک ممکن است به تأخیر افتادن زوال عقل در برخی از افراد کمک کند و به گفته دکتر محمودی، این بزرگترین مطالعه تا به امروز است که می تواند این ارتباط احتمالی را بررسی کند. در این تحقیق گسترده نتایج زیر حاصل شد.
این مطالعه جدید نشان داد افرادی که طی سه سال پس از تشخیص کم شنوایی، سمعک دریافت کرده اند، آمار ابتلا به زوال عقل، افسردگی و افتادگی کمتری نسبت به کسانی که سمعک دریافت نکرده اند، داشتند.
برای به دست آوردن این یافته ها، محققان دانشگاه میشیگان مطالبات بیمه شده را از 114،862 بزرگسال مبتلا به کم شنوایی بین سالهای 2008 تا 2016 بررسی کردند که همه در سن 66 سال و بالاتر بودند. محققان به مدت سه سال پس از تشخیص ضعف شنوایی، درخواست بیمه افراد را مطالعه کردند.
آنها این کار را کردند تا مشخص کنند که برای کدام یک از افراد دارای کم شنوایی سمعک تجویز شده و چه افرادی سمعک دریافت نکرده اند و همینطور افراد مورد مطالعه در هر دو گروه که بعداً دچار زوال عقل، افسردگی یا آسیب ناشی از سقوط (مربوط به تعادل) شدند، مشخص شود. سپس آنها تفاوت بین گروه دارای سمعک و گروه بدون سمعک را مقایسه کردند.
نتایج حاصل از مطالعات اولیه
بسیاری از تحقیقات قبلی نشان داده اند که کاهش شنوایی با افزایش خطر بروز مشکلات حافظه مانند دمانس و آلزایمر مرتبط است. در یک تحلیل سال 2018 که در JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery منتشر شده است، محققان نتایج 36 مطالعه را جمع آوری کردند و دریافتند که کاهش شنوایی مرتبط با سن یا پیرگوشی با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل و کاهش قدرت شناختی در ارتباط است. (تحقیقات قبلی دیگر نیز کاهش شنوایی را به افسردگی و اختلال تعادل مرتبط کرده اند.)
دکتر جنیفر دیلد، دستیار دانشمند گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت عمومی جان هاپکینز بلومبرگ، گفت: مطالعات کمتری در مورد اینکه آیا استفاده از سمعک ممکن است زوال عقل را به تأخیر بیاندازد یا از بروز آن جلوگیری می کند، انجام شده است. اما مانند تحقیقات جدید، چندین مطالعه کوچک که در سال های اخیر به این سوال پرداخته اند، دریافتند که استفاده کنندگان از سمعک با احتمال کمتری به زوال عقل مبتلا می شوند.
کم شنوایی چه تاثیری بر مغز می گذارد؟
دانشمندان پاسخ قطعی در مورد تأثیر کم شنوایی بر سلامت مغز ندارند. یک نظریه این است که وقتی شنوایی آسیب می بیند، مغز باید تلاش بیشتری برای رمزگشایی سیگنال های صوتی مورد نیاز خود انجام دهد، احتمالاً این کار موجب آسیب به سایر عملکردهای مغز می شود.
فرضیه دیگر این است که کاهش شنوایی ساختار فیزیکی مغز را به شکلی تغییر می دهد که می تواند به حافظه آسیب برساند و برخی از شواهد حاصل از مطالعات تصویربرداری از مغز از این فرضیه پشتیبانی می کنند.
کم شنوایی همچنین می تواند احساس انزوای اجتماعی فرد را افزایش دهد، زیرا این شرایط برقراری ارتباط را سخت تر می کند و انزوای اجتماعی با تعدادی از مشکلات سلامتی مرتبط است، از بیماری های قلبی گرفته تا بیماری آلزایمر.
آیا کم شنوایی می تواند مستقلا باعث بروز زوال عقل شود؟
نه مطالعات قبلی و نه جدید اثبات قاطع مبنی بر اینکه کمبود شنوایی عامل زوال عقل است، ندارند. در حقیقت هنوز مشخص نیست که چه چیزی بیشتر از همه باعث ابتلا به آلزایمر یا برخی انواع دیگر زوال عقل می شود.
محققان می گویند تعدادی از عوامل دیگر می توانند بر نتیجه مطالعه تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، محققان در تحلیل خود نتوانستند از وضعیت اجتماعی اقتصادی استفاده کنند. این مهم است زیرا به نظر می رسد که افراد با تحصیلات و منابع اقتصادی بیشتر با بالا رفتن سن، کمتر دچار افت شناختی می شوند.
برای این که دانشمندان بتوانند بطور قطعی بگویند که کم شنوایی عامل زوال عقل است، یک آزمون کنترل شده تصادفی مورد نیاز است. گروه های مشابهی از افراد را که برخی از آن ها برای کم شنوایی خود از سمعک استفاده می کنند و گروهی دیگر استفاده نمی کنند، مورد مقایسه قرار می گیرند. دیل و تیم تحقیقاتی وی در حال حاضر یک آزمایش انجام می دهند، بنابراین او امیدوار است که بتواند در مدت چند سال به این سؤال پاسخ دهد.
روند صعودی استفاده از سمعک
در حالی که مطالعه جدید نشان داد که استفاده از سمعک برای مبتلایان به کم شنوایی، خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهد، این بدان معنی نیست که سمعک به تنهایی می تواند از زوال عقل جلوگیری کنند یا حتی خطرات را کاهش دهند. بدون نتیجه یک آزمون کنترل شده تصادفی، گفتن این خیلی زود است.
با این وجود روند صعودی استفاده از سمعک ها برای کاهش شنوایی، می تواند قابل توجه باشد. دیل می گوید: اگر کسی در حال استفاده از سمعک است، ما می دانیم که باید به بهبود کیفیت زندگی و به گسترش ارتباطات کمک کند. ما می دانیم فوایدی وجود دارد، فقط نمی دانیم توانایی شناختی یکی از آنهاست یا خیر.
اگر مشکل شنوایی دارید چه باید کرد؟
اگر متوجه شده اید که در شنیدن مشکل دارید ( مکرراً ولوم تلویزیون را افزایش می دهید، از افراد می خواهید که حرفشان را تکرار کنند یا بخش هایی از مکالمات حضوری یا غیر تلفنی را از دست می دهید ) به شنوایی شناس نزدیک خود مراجعه کنید.
اگر علت کم شنوایی عواملی مانند تجمع جرم در کانال گوش، عفونت گوش یا آسیب پرده گوش باشد، افت شنوایی قابل برگشت است. ادیولوژیست می تواند گوش های شما را از نظر مشکلات احتمالی که می توانند با هم تداخل داشته باشند، ارزیابی کند.
اگر شنوایی خود را آزمایش کرده اید و مشکل شنوایی شما برطرف نشده است، می توانید متوجه شوید که این آسیب چقدر گسترده است. یک متخصص شنوایی می تواند به شما بگوید که آیا استفاده از سمعک برای شما سودمند خواهد بود یا خیر و اگر پزشک و شنوایی شناس فکر می کنند که سمعک به شما کمک می کند، بهتر است هر چه زودتر استفاده از آن را آغاز کنید. دیل می گوید: تحقیقات نشان می دهد هرچه زودتر استفاده از سمعک را آغاز کنید، نتیجه بهتری دریافت می کنید.
منبع : www.consumerreports.org