کری ناگهانی یا سکته گوش چیست؟
کم شنوایی ناگهانی حسی عصبی (SSLH)، معمولاً به عنوان افت شنوایی ناگهانی شناخته می شود که به آن سکته گوش هم می گویند. از بین رفتن سریع شنوایی است که در اغلب اوقات ناشناخته بوده و به یکباره یا در طی چند روز رخ می دهد. سکته گوش بیشتر به دلیل ایجاد مشکل در اندام های حسی گوش داخلی اتفاق می افتد. افت شنوایی ناگهانی اغلب معمولا در یک گوش تأثیر می گذارد.
افراد مبتلا به کری ناگهانی اغلب صبح هنگام بیدار شدن از خواب، متوجه افت شنوایی خود می شوند. برخی دیگر وقتی سعی می کنند از گوشی که دچار کاهش شنوایی است استفاده کنند، مانند زمانی که از تلفن استفاده می کنند، متوجه این موضوع می شوند. در برخی دیگر نیز صدای بلند و نگران کننده پاپ (pop) مانند، درست قبل از آسیب شنوایی به گوش می رسد. علاوه بر این افراد مبتلا به این اختلال ممکن است متوجه یک یا چند مورد از این علائم نیز شوند: احساس پر بودن گوش، سرگیجه و زنگ گوش (وزوز گوش). بعضی اوقات افراد مبتلا به کم شنوایی ناگهانی مراجعه به پزشک را جدی نمی گیرند زیرا فکر می کنند کاهش شنوایی آنها به دلیل آلرژی، عفونت سینوسی، جرم گوش و یا سایر شرایط شایع است.
با این وجود باید علائم ناشنوایی و کم شنوایی را بخشی از فوریت های پزشکی در نظر بگیرید و فوراً به پزشک مراجعه کنید. اگرچه همه یا مقداری از شنوایی حدود نیمی از مبتلایان به کم شنوایی ناگهانی بهبود می یابد، معمولاً در طی یک یا دو هفته پس از شروع آن، تاخیر در تشخیص و درمان می تواند اثربخشی درمان را کاهش دهد. دریافت به موقع معالجه، احتمال اینکه حداقل بخشی از شنوایی فرد بهبود پیدا کند را افزایش می دهد.
کارشناسان تخمین می زنند که کم شنوایی ناگهانی هر سال بین یک تا شش نفر در هر 5000 را درگیر می کند، اما تعداد واقعی بیماران کم شنوایی ناگهانی می تواند بسیار بیشتر از این مقدار باشد زیرا کم شنوایی ناگهانی اغلب تشخیص داده نمی شود. این آسیب شنوایی ممکن است در هر سنی برای افراد اتفاق بیفتد، اما بیشتر اوقات در بزرگسالان در اواخر دهه 40 و اوایل دهه 50 رخ می دهد.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
چه عواملی باعث کم شنوایی ناگهانی می شود؟
انواع اختلالات موثر بر گوش می تواند باعث کم شنوایی ناگهانی شود اما فقط در حدود 10 درصد از افرادی که به این اختلال مبتلا هستند دلیل قابل شناسایی دارند. برخی از فاکتورهایی که احتمال ابتلا به سکته گوش را سرعت می بخشند، موارد زیر هستند.
- عفونت ها
- ضربه مغزی
- بیماری های خود ایمنی
- قرار گرفتن در معرض داروهای خاصی که سرطان یا عفونت های شدید را درمان می کنند
- مشکلات گردش خون
- اختلالات عصبی مانند MS
- اختلالات گوش داخلی، مانند بیماری منیر
بیشتر این علل با سایر شرایط پزشکی یا علائمی همراه هستند که نشان دهنده تشخیص صحیح است. عامل دیگری که باید در نظر بگیرید این است که آیا کم شنوایی در یک یا هر دو گوش اتفاق می افتد. به عنوان مثال، اگر کم شنوایی ناگهانی فقط در یک گوش رخ دهد، تومورهای عصب شنوایی باید به عنوان علت رد شوند. بیماری خود ایمنی ممکن است باعث کم شنوایی ناگهانی در یک یا هر دو گوش شود.
کم شنوایی ناگهانی چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورت بروز علائم کم شنوایی ناگهانی، پزشک باید ابتدا کم شنوایی انتقالی و کاهش شنوایی ناشی از انسداد گوش که می تواند به دلیل تجمع مایع و یا جرم در داخل گوش باشد را بررسی کند.
در صورتی که حین معاینات اولیه، دلیل واضح و مشخصی برای این اختلال یافت نشود، پزشک طی چند روز از شروع علائم، انجام آزمایشاتی مانند ادیومتری تن خالص (شنوایی سنجی) را به بیمار توصیه می کند تا احتمال وجود هرگونه کم شنوایی مشخص شود. این آزمون ها توسط شنوایی شناس انجام می شود.
با این آزمایش تشخیصی (Pure Tone Audiometery (، متخصص شنوایی شما می تواند میزان افت شنوایی در فرکانس های مختلف را اندازه گیری کند. یکی از نشانه های کم شنوایی ناگهانی می تواند از دست دادن حداقل 30 دسی بل (دسی بل اندازه گیری شدت صدا) در سه فرکانس در طول 72 ساعت باشد. این افت مثلاً باعث می شود گفتار مکالمات عادی، مانند زمزمه به نظر برسد. بیماران ممکن است تغییرات ظریف و ناگهانی در شنوایی خود داشته باشند و ممکن است با آزمایش های دیگر تشخیص داده شوند.
اگر به ناشنوایی ناگهانی مبتلا شده باشید، پزشک احتمالاً آزمایشات دیگری را امتحان می کند تا سعی کند علت اصلی کم شنوایی ناگهانی شما را تعیین کند. این آزمایشات ممکن است شامل آزمایش خون، تصویربرداری MRI)) و تست های تعادل باشد.
سکته گوش چگونه درمان می شود؟
متداول ترین درمان کم شنوایی ناگهانی، به ویژه هنگامی که علت آن ناشناخته باشد، کورتیکواستروئیدها هستند. استروئیدها می توانند بسیاری از اختلالات را درمان کنند و معمولاً با کاهش التهاب، کاهش تورم و کمک به بدن، در مبارزه با بیماری عمل می کنند. پیش از این استروئیدها به شکل قرص مصرف می شدند. در سال 2011، یک کارآزمایی بالینی با حمایت NIDCD نشان داد که تزریق داخل گوشی به همان اندازه استروئیدهای خوراکی مؤثر است.
پس از این مطالعه پزشکان تزریق مستقیم استروئيدها به گوش را در دستور کار خود قرار دادند و به این ترتیب دارو به داخل گوش جریان می یابد. تزریق می تواند توسط بسیاری از متخصصان گوش و حلق و بینی انجام شود و گزینه خوبی برای افرادی است که نمی توانند استروئید خوراکی مصرف کنند یا می خواهند از عوارض جانبی آن خودداری کنند.
استروئیدها برای این که بهتر تاثیر را داشته باشند باید در اسرع وقت مصرف شوند و حتی ممکن است قبل از بازگشت و مشخص شدن نتایج همه آزمایشات استفاده از آن توصیه شود. درمانی که با بیش از دو تا چهار هفته تأخیر آغاز شود تاثیر زیادی نخواهد داشت. در صورت تشخیص علت اصلی کم شنوایی ناگهانی، ممکن است به درمان های اضافی نیز نیاز باشد. به عنوان مثال اگر این اختلال در اثر عفونت ایجاد شده باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر داروهایی مصرف کرد باشید که برای گوش سمی (ototxic ) بوده اند، ممکن است به شما توصیه شود که داروی خود را تغییر دهید.
اگر یک وضعیت خود ایمنی باعث شود سیستم ایمنی بدن شما به گوش داخلی حمله کند، پزشک ممکن است داروهای سرکوب کننده ی سیستم ایمنی بدن را تجویز کند. اگر کم شنوایی شدید است و به درمان پاسخ نمی دهد و یا در هر دو گوش رخ داده است، ممکن است پزشک استفاده از سمعک (برای تقویت صدا) را برای شما توصیه کند. برای دریافت مشاوره در زمینه خرید سمعک و تجویز مناسب ترین نوع باید به شنوایی شناس خود مراجعه کنید.
چه تحقیقاتی در مورد کم شنوایی ناگهانی در حال انجام است؟
از آنجا که در بیشتر موارد علل کم شنوایی ناگهانی شناخته شده نیست، محققان انواع مختلف این اختلال، عوامل خطر و دلایل کم شنوایی ناگهانی را در نظر می گیرند. به عنوان مثال محققان در حال مطالعه این موضوع هستند که چه تغییراتی در گوش داخلی، مانند اختلال در جریان خون یا التهاب، باعث ایجاد کاهش شنوایی می شود. محققان همچنین روش های جدیدی برای استفاده از تصویربرداری را برای کمک به تشخیص کم شنوایی ناگهانی و شناسایی بالقوه دلایل آن آزمایش می کنند.
محققان با پشتیبانی NIDCD همچنین در تلاشند تا روشهای توزیع داروهای داخل گوشی را با تزریق داخل عضلانی بهبود دهند. دانشمندان در حال توسعه راه هایی برای تزریق دارو به میکروسفرهای ریز هستند که می توانند به آرامی دارو را آزاد کنند. این امر به پزشکان اجازه می دهد تا راه حل یک مرتبه تزریق داروی رها کننده با سرعت آرام به داخل گوش را جایگزین روشی کنند که در آن چندین مرتبه تزریق یک داروی سنتی با سرعت بالا انجام می شود. تیم دیگری از دانشمندان در حال مطالعه استفاده از مغناطیس و آهنربای مخصوص برای فشار آوردن به ذرات تزریق شده به داخل گوش هستند تا در نتیجه این کار، دارو به طور مساوی و مؤثر توزیع شود.
منبع : www.nidcd.nih.gov