جراحی اتواسکلروز یا استاپدکتومی یکی از عمل های مربوط به گوش میانی است. برای انجام عمل استاپدکتومی شرایط خاصی لازم است و علائم بیماری باید به حد خاصی رسیده باشد. هزینه جراحی استاپدکتومی بستگی به عواملی نظیر تجربه جراح و محل جراحی دارد. معمولا بیمه های پایه و تکمیلی درصد زیادی از این هزینه ها را پوشش می دهند. در این صفحه اطلاعات کاملی در زمینه این جراحی قرار داده ایم.
اتواسکلروز چیست؟
از اصلی ترین راه های تشخیص بیماری اتوسکلروز گوش، ادیومتری و تست های شنوایی است. در این افراد کم شنوایی انتقالی در حد 40 تا 50 دسی بل در موارد پیشرفته محتمل است و الگوی ادیوگرام آن ها نیز می تواند بیماری را تایید کند.
راه های درمانی زیادی برای اتواسکلروز گوش وجود ندارد و تنها راه قطعی برای درمان آن، عمل جراحی اتوسکلروز گوش یا استاپدکتومی است که در این مطلب به این موارد می پردازیم.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
جراحی اتواسکلروز گوش چیست؟
جراحی اتواسکلروز گوش با هدف از بین بردن بافت استخوانی اضافه در اطراف زنجیره استخوانچه ای و آزاد کردن استخوان رکابی انجام می شود. زنجیره از سه استخوان بسیار کوچک به نام های چکشی، سندانی و رکابی تشکیل شده است. رکابی آخرین استخوان است که به دریچه بیضی متصل است. دریچه بیضی محل اتصال زنجیره با مایع داخل حلزون گوش است و ارتعاشات را به مایعات منتقل می کند. عمل اتواسکلروز معمولا با بیهوشی عمومی انجام می شود تا بیمار راحت تر باشد. پس از بیهوشی فرد به یک سمت برگردانده شده و گوش وی رو به بالا قرار می گیرد. برای دسترسی به گوش میانی از طریق مجرای گوش اقدام شده و با بالا زدن پرده گوش و استفاده از میکروسکوپ قدرتمند می توان زنجیره استخوانچه ای را دید. همانطور که گفته شد بیشترین مرکز تجمع استخوانی، استخوانچه رکابی و محل اتصال آن به حلزون است. در این موارد اگر رشد استخوانی زیاد باشد باید رکابی بریده شده و به جای آن از پروتز مصنوعی استفاده شود که به این روش، استاپدکتومی یا بریدن استخوان رکابی گفته می شود.
جدا کردن و بریدن استخوان رکابی با لیزر یا میکرودریل های بسیار دقیق انجام می شود تا از آسیب رسیدن به سایر قسمت های گوش جلوگیری شود. جنس پروتز مورد استفاده به جای استخوانچه رکابی در جراحی اتواسکلروز گوش، تیتانیوم، پلاتین و تفلون است که برای بدن مشکل ایجاد نکرده و موجب حساسیت نمی شوند. اگر درگیری استخوان رکابی زیاد نباشد می توان به جای برداشتن کامل آن از تکنیک استاپدوتومی استفاده کرد. در این روش با ایجاد سوراخ روی دریچه و استفاده از دو سیم نازک می توان ارتباط مجدد بین رکابی و حلزون را برقرار کرد. البته این روش ها بسیار ظریف و حساس بوده و جراح برای اجرای بی نقص آن به مهارت زیادی نیاز دارد. ممکن است برای فیکس کردن پروتز به مقداری چربی نیاز باشد. این چربی را می توان از لاله گوش بیمار برداشت و در محل دریچه بیضی قرار داد که البته در همه موارد ضرورت ندارد. در این حالت محل برداشت چربی هم ممکن است بخیه شود.
پس از اجرای این مراحل عملکرد زنجیره استخوانچه ای و پروتز جدید تست شده و در صورت اطمینان جراحی پایان می یابد. جراح پرده گوش را مجدد پایین زده و آن را بخیه می کند. فضای گوش میانی با پانسمان قابل جذب ژلوفوم و مجرای گوش خارجی با پانسمان معمولی بسته می شود تا روند ترمیم به خوبی صورت گیرد.
جراحی استاپدکتومی چیست؟
جراحی استاپدکتومی نام دیگر عمل اتواسکلروز گوش است. همانطور که توضیح داده شد، استاپدکتومی به معنای بریدن استخوانچه رکابی است. در این روش استخوان فیکس شده و غیر قابل تحرک با یک پروتز مصنوعی بسیار ظریف از جنس تیتانیوم، تفلون یا پلاتین جایگزین می شود. این عمل باعث می شود تا ارتباط زنجیره با دریچه بیضی مجددا برقرار شده و ارتعاشات به خوبی به حلزون که محل سلول های گیرنده صوتی است، منتقل شود.
موفقیت عمل استاپدکتومی گوش بین 85 تا 95 درصد است و معمولا با گذشت یک ماه از جراحی، شنوایی کم کم بهبود پیدا می کند و آزمون های ادیومتری نیز این مورد را تایید می کند. بلافاصله بعد از عمل ممکن است به دلیل پانسمان های موجود و همینطور لخته های خون شنوایی مقداری بدتر شود که جای نگرانی نداشته و به گذر زمان نیاز دارد.
هزینه عمل اتواسکلروز گوش چقدر است؟
هزینه عمل اتواسکلروز گوش به طور قطعی مشخص نیست و برای تعیین رقم نهایی باید چند فاکتور را مد نظر قرار داد. پیشرفت بیماری و وسعت جراحی یکی از این موارد است. دیگر مورد موثر در تعیین هزینه جراحی استاپدکتومی، پروتز مورد استفاده، جنس و برند آن است. مهارت جراح و تجربه وی نقش غیر قابل انکار در نتیجه عمل دارد و به همین دلیل از مهم ترین فاکتورهای موثر در قیمت عمل است. بیمارستان و مرکز جراحی مورد نظر و خصوصی و دولتی بودن آن هم می تواند قیمت عمل اتواسکلروز گوش را تغییر دهد. بیمه های مختلف مبالغ متفاوتی برای این عمل در نظر می گیرند و بهتر است قبل از اقدام به جراحی از سقف پرداختی بیمه خود برای عمل استاپدکتومی گوش میانی اطمینان حاصل کنید.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
عوارض عمل اتواسکلروز
عوارض عمل استاپدکتومی یا اتواسکلروز اجتناب ناپذیر است و برای درمان بیماری باید این خطرات را نیز پذیرفت. البته با مراجعه به بهترین دکتر و جراح عمل اتواسکلروز گوش می توان درصد بروز این عوارض را به حداقل رساند. عمل اتوسکلروز گوش تنها راه حل قطعی و نهایی برای درمان فیکس شدن استخوانچه های گوش است. در مراحل پیشرفته بیماری باید این عمل حتما انجام شود تا از آسیب های بیشتر جلوگیری شود. از جمله خطرات جراحی فیکس شدن گوش می توان موارد زیر را نام برد.
- حساسیت بدن به بیهوشی
- خونریزی گوش
- از دست دادن یا کاهش حس چشایی
- آسیب به حلزون گوش و افت شنوایی حسی عصبی
- آسیب به اعصاب شنوایی تعادلی در حین جراحی
- سرگیجه و عدم تعادل
- عفونت پس از عمل
- افت شنوایی بیشتر
- نیاز به عمل مجدد یا ترمیمی
- وزوز و صدای آزاردهنده گوش
دوره نقاهت عمل اتواسکلروز گوش
دوره نقاهت عمل اتواسکلروز تقریبا بین 5 تا 10 روز است و در این مدت بهتر است فرد در منزل استراحت داشته باشد. بسته به حجم جراحی ممکن است فرد در همان روز جراحی مرخص شده و یا به یک شب بستری نیاز داشته باشد. رانندگی برای یک هفته و سفر هوایی برای 4 روز نباید انجام شود. همینطور حرکات ناگهانی سر و گردن و فین کردن بینی ممکن است نتایج عمل را با مشکل مواجه کند. فرد نباید بعد از جراحی استاپدکتومی روی گوشی که عمل شده است بخوابد و فشاری نباید به آن وارد کند. پانسمان داخلی گوش معمولا از جنس ژلوفوم بوده و جذب می شود. پانسمان خارجی که مجرای گوش و ورودی آن را پر می کند نیز بنابه تشخیص پزشک پس از چند روز خارج می شود تا پرده گوش استحکام نسبی به دست آورده باشد. به هیچ وجه نباید بعد از عمل آب به داخل گوش نفوذ کند زیرا می تواند باعث عفونت گوش بعد از عمل اتواسکلروز شود. همینطور ممکن است مجرای گوش به دلیل لخته های خون مقداری کیپ باشد که با کمک قطره شستشوی گوش می توان آن را خارج کرد.
اقدامات قبل از عمل اتواسکلروز
اقدامات قبل از جراحی اتواسکلروز گوش باید به دقت و با رعایت کلیه نکات انجام شود تا شرایط برای عمل موفق و بدون عوارض آماده شود. معمولا جراح قبل از عمل و یا در جلسه مشاوره این دستورالعمل ها را به فرد گوشزد کرده و او را برای عمل آماده می کند. انجام دقیق این اقدامات و مراقبت ها و پیروی از دستورالعمل ها از اصلی ترین وظایف فرد در روند موفقیت آمیز جراحی است. اقدامات قبل از جراحی استاپدکتومی گوش شامل موارد زیر است.
- تست های ادیومتری انجام شده و نتیجه آن به جراح اطلاع داده شود.
- در صورت استفاده از بیهوشی عمومی باید تست های قلب و عروق و هینطور خون انجام شود.
- مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و وارفارین ممنوع است.
- مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه قبل از عمل اتواسکلروز ممنوع است.
- داروهای مصرفی پزشک اطلاع داده شود و در صورت نیاز مصرف آن ها قطع یا تعدیل شود.
- سابقه هر گونه بیماری و جراحی در گذشته و همینطور عمل های سر و گردن باید به جراح اطلاع داده شود.
- شب قبل از عمل دوش گرفتن نیاز است.
- یک نفر همراه در روز عمل و برگشت به منزل ضروری است.
- شرایط منزل برای طی کردن دوره نقاهت عمل اتواسکلروز باید فراهم شود.
- بیمار باید در روز انجام عمل ناشتا بوده و از 12 ساعت قبل از آن چیزی نخورد. مصرف آب هم از چهار ساعت قبل عمل ممنوع است.
- هر گونه حساسیت دارویی و غذایی باید قبل از عمل اطلاع داده شود.
مراقبت های بعد از عمل استاپدکتومی
مراقبت های بعد از عمل استاپدکتومی یا جراحی اتواسکلروز گوش می تواند نتیجه عمل موفقیت آمیز جراح را تضمین کرده و خیال فرد را از بابت عوارض و خطرات جراحی تا حد زیادی راحت کند. معمولا دستورالعمل های که باید توسط فرد و همراه وی بعد از عمل اتواسکلروز رعایت شود بعد از عمل به وی اطلاع داده می شود. باید نهایت تلاش را در انجام این دستورات به کار گرفت تا بهترین نتیجه از عمل فراهم شود. مراقبت های بعد از عمل اتواسکلروز گوش به شرح زیر است.
- از دستکاری و درآوردن پانسمان باید خودداری شود.
- خوابیدن روی گوش تحت جراحی و فشار آوردن به آن ممنوع است.
- فین کردن و باد کردن بینی و فشار آوردن به گوش نباید تا اطلاع ثانوی انجام شود.
- مصرف داروهای تجویز شده توسط جراح باید به دقت و سر ساعت انجام شود. داروها شامل آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت، داروهای مسکن مانند استامینوفن و داروهای ضد لخته خون است.
- از رسیدن هر گونه آب به گوش و داخل آن باید جلوگیری شود.
- هنگام استحمام لازم است از قالب ضدآب گوش یا یک پنبه آغشته به وازلین استفاده کرد.
- عطسه باید با دهان باز انجام شود و از حبس کردن فشار خودداری شود.
- شنا کردن ممنوع است.
- ویزیت مجدد در فواصل زمانی منظم توسط پزشک برای بررسی روند بهبودی ضروری است.
- مراجعه سر موقع برای برداشتن پانسمان گوش و همینطور کشیدن بخیه ها ضروری است.
- مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه بعد از عمل ممنوع است.
مهمترین سوالات در زمینه جراحی استاپدکتومی
آیا شنوایی بعد از عمل اتواسکلروز بر می گردد؟
از اصلی ترین دلایل انجام عمل اتواسکلروز گوش، حفظ شنوایی و جبران آن است. همانطور که گفته شد فیکس شدن زنجیره استخوانچه ای در اثر بیماری اتواسکلروز می تواند باعث کاهش شنوایی انتقالی تا حد 50 دسی بل شود. در این حالت فرد در شنیدن اصوات ضعیف تا متوسط مشکل خواهد داشت. افت شنوایی انتقالی بعد از عمل استاپدکتومی و طی شدن دوره نقاهت تا حد زیادی بازگشته و حتی نرمال خواهد شد. معمولا بلافاصله بعد از عمل شنوایی مقداری بدتر می شود زیرا پانسمان و لخته های خون هنوز در گوش وجود دارد. با گذشت 4 تا 6 هفته بعد از عمل، سیستم شنوایی عملکرد نرمال خود را از سر می گیرد.
آیا عمل اتواسکلروز با بیهوشی کامل انجام می شود؟
عمل اتواسکلروز گوش معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام می شود تا هم بیمار راحت بوده و هم از حرکات ناگهانی و ناخواسته در حین جراحی جلوگیری شود. در این عمل فرد باید به یک سمت خوابیده و در طول عمل کاملا بی حرکت باشد به همین دلیل استفاده از بیهوشی عمومی ارجحیت دارد. مگر در مواردی که فرد به علت حساسیت به داروهای بیهوشی یا مشکل قلبی امکان دریافت بیهوشی نداشته و عمل استاپدکتومی هم حتما باید برای وی انجام شود در این شرایط با تصمیم جراح می توان از بی حسی موضعی هم استفاده کرد.
آیا بعد از جراحی اتواسکلروز سمعک لازم است؟
نیاز به سمعک بعد از عمل اتواسکلروز در 15 درصد موارد از بین می رود. عمل استاپدکتومی با برقرار کردن حرکت آزادانه زنجیره استخوانچه ای باعث از بین رفتن افت شنوایی انتقالی شده و شنوایی فرد تا حد زیادی جبران می شود. مگر اینکه فرد علاوه بر کم شنوایی انتقالی، ضعف شنوایی حسی عصبی که از حلزون و اعصاب شنوایی سرچشمه می گیرد نیز داشته باشد. در این حالت تنها بخش انتقالی کم شنوایی برطرف شده و برای جبران کم شنوایی حسی عصبی باید از سمعک مناسب استفاده کرد. نیاز به سمعک بعد از عمل استاپدکتومی معمولا در افرادی که سن بالایی داشته و به پیرگوشی مبتلا هستند یا سابقه افت حسی عصبی را از قبل دارند، دیده می شود.
آیا وزوز گوش ناشی از اتواسکلروز بعد از جراحی برطرف می شود؟
وزوز گوش در بیماری اتواسکلروز از نشانه های تقریبا شایع است. وزوز گوش ناشی از فیکس شدن پایه رکابی در دریچه بیضی و ارتعاش ثابت و ناخواسته و بدون وجود منبع صدای خارجی است. در این حالت حلزون مرتبا ارتعاشات کاذب دریافت کرده و فرد را به وزوز گوش دچار می کند. طبیعتا بعد از جراحی اتواسکلروز و آزاد کردن این دریچه، منبع وزوز از بین رفته و فرد دیگر صدای آزاردهنده را نمی شنود. در 25 درصد موارد ممکن است وزوز بعد از عمل استاپدکتومی به درجات مختلف احساس شود.
آیا عمل اتواسکلروز می تواند باعث ناشنوایی شود؟
ناشنوایی در اثر عمل اتواسکلروز گوش از موارد بسیار نادر است. اگر بیماری بسیار پیشرفت کرده و از طریق دریچه بیضی به حلزون گوش داخلی و مایع آن برسد می تواند باعث کم شنوایی حسی عصبی و در موارد شدیدتر حتی به ناشنوایی منجر شود. همینطور اگر در حین جاگذاری پروتز رکابی مشکلی ایجاد شده و یا جراح دقت کافی را به خرج ندهد امکان آسیب به دریچه بیضی و حتی نشت مایعات وجود دارد که این مورد بسیار بسیار نادر است. ناشنوایی بعد از استاپدکتومی بسیار نادر است و بهتر است نگران آن نباشید و برای اطمینان بیشتر به بهترین جراح اتواسکلروز گوش مراجعه کنید.
آیا عمل اتواسکلروز هر دو گوش همزمان انجام می شود؟
اتواسکلروز گوش می تواند به شکل یک یا دو گوشی رخ دهد. اگر هر دو گوش فرد به عمل استاپدکتومی نیاز داشته باشد باید هر دو تحت عمل قرار گیرند. اما امکان انجام همزمان عمل اتواسکلروز بسیار کم است و باید بین عمل دو گوش حداقل شش ماه فاصله باشد. در این میان اولویت جراحی با گوشی است که افت شنوایی بیشتری دارد.
آیا نتیجه جراحی استاپدکتومی دائمی است؟
در اکثر موارد نتیجه عمل استاپدکتومی گوش دائمی است و احتمال عود مجدد اتواسکلروز بسیار نادر است. هر چند ممکن است پس از چند سال برخی از علائم مانند وزوز یا کم شنوایی مختصر مجددا دیده شود.
آیا جراحی اتواسکلروز به پرده گوش آسیب می زند؟
برای انجام عمل اتواسکلروز گوش باید از مجرای گوش به گوش میانی وارد شد و ناچارا باید پرده گوش کنار زده شود. پزشک برای حفظ پرده و آسیب کمتر به آن تمام تلاش خود را کرده و بعد از عمل نیز اقدام به ترمیم و بازسازی و بخیه آن می کند. برای ترمیم بهتر پرده گوش بعد از استاپدکتومی باید مراقبت هایی مانند جلوگیری از نفوذ آب و ایجاد عفونت گوش را به دقت هر چه تمام تر انجام داد.
از چه پروتزی برای جایگزین استخوان رکابی استفاده می شود؟
همانطور که گفته شد برای جایگزین کردن استوانچه رکابی در عمل استاپدکتومی از پروتز های مصنوعی از جنس پلاتین، تیتانیوم، تفلون، طلا و .. استفاده می شود. رایج ترین جنس پروتز رکابی مورد استفاده در عمل اتواسکلروز گوش، تفلون است. اما اخیرا استفاده از نوع تیتانیومی آن هم رواج پیدا کرده است. تفاوت اصلی این دو پروتز در وزن آن ها است که نوع تفلون سبک تر است و می تواند ارتعاشات را به خوبی منتقل کند. در تحقیقات انجام شده مشخص شده است که پروتز تفلون می تواند در فرکانس های 4 و 8 کیلو هرتز باعث بهبود آستانه شنوایی تا حد 10 دسی بل شود. در مقابل امتیاز تیتانیوم، واکنش بافتی کمتر بدن نسبت به آن است. انتخاب جنس پروتز مورد استفاده برای عمل اتواسکلروز گوش به ترجیح جراح و هزینه پروتز بستگی دارد.
تفلون پیستون چیست؟
پروتز تفلون پیستون نوعی از پروتز های مورد استفاده در عمل استاپدکتومی است که به جای استخوانچه رکابی استفاده می شود و بیشترین آمار استفاده را به خود اختصاص داده است. اگر مشکل در قسمت دیگری از زنجیره استخوانی وجود داشته باشد از انواع دیگر پروتز ها استفاده می شود. برای مثال اگر مشکلی در اتصال استخوان رکابی به سندانی وجود داشته باشد از پروتز نوع TORP استفاده می شود و اگر استخوان رکابی سالم باشد اما در سایر استخوانچه ها مشکل وجود داشته باشد از پروتز PORP استفاده می شود.
در صورتی که اتواسکلروز درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
بیماری اتواسکلروز از نوع اختلالات پیش رونده است که در طول زمان علائم بیشتری از خود نشان می دهد. سرعت و روند پیشرفت آن نیز در همه افراد یکسان نیست و در بسیاری از موارد باید صبر کرد و وضعیت پیشرفت بیماری را مشاهده کرد. بر اساس این اطلاعات و اختلالی که بیماری در روند زندگی فرد ایجاد کرده است می توان درباره جراحی اتواسکلروز یا عمل نکردن آن تصمیم گرفت. در بسیاری از موارد صرفا استفاده از سمعک برای جبران کم شنوایی می تواند مفید باشد و در مواردی هم ممکن است پیشرفت بیماری شدید باشد و نیاز به جراحی بیشتر احساس شود. اگر بیماری بسیار پیشرفت کرده و از طریق دریچه بیضی به حلزون گوش داخلی و مایع آن برسد می تواند باعث کم شنوایی حسی عصبی و در موارد شدیدتر حتی به ناشنوایی منجر شود که این مورد در موارد شدید بیماری رخ داده و حتما به جراحی استاپدکتومی و اقدامات درمانی نیاز دارد.