محدوده شنوایی انسان چند دسی بل است و انسان قادر به شنیدن چه فرکانس هایی است؟
انسان صدای مختلف را در محدوده منفی 10 دسی بل به بالا می شنود. افراد دارای شنوایی نرمال قادر به شنیدن کوچک ترین صداها هستند. هر چه صدا بلندتر باشد دارای دسی بل بیشتری است. اصوات بالاتر از 90 دسی بل می تواند به شنوایی آسیب وارد کند. در بررسی شنوایی سنجی محدوده 10- دسی بل تا 120 دسی بل قابل بررسی است.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
محدوده شنوایی انسان از فرکانس 20 هرتز تا 20 کیلو هرتز است. هر چه صدا بم تر باشد دارای فرکانس کمتری است و هر چه صدا زیرتر و تیزتر باشد، فرکانس بالاتری دارد. البته همه افراد صداهای داخل این محدوده فرکانسی را نمی شنوند. شنوایی طبیعی در محدوده فرکانسی 500 هرتز تا 4 کیلو هرتز برای گفتار عادی و زندگی روزمره کافی است.
درجه بندی کم شنوایی چگونه انجام می شود؟
درجات کم شنوایی بر اساس نتایج حاصل از تست ادیومتری یا همان نوار گوش مشخص می شود. افراد مختلف دارای توانایی های متنوعی در شنیدن صدای ضعیف و بلند هستند. شنوایی دقیقاً مانند اثر انگشت و هر فرد با دیگری متفاوت است.
ادیوگرام یا نوار گوش چیست؟
ادیوگرام یا نوار گوش نموداری است که نشان دهنده قدرت شنوایی و میزان کم شنوایی انسان است. نوار گوش با استفاده از تست شنوایی سنجی (ادیومتری) به دست می آید و به صورت خطوط متصل به هم نمایش داده می شود. نمودار نوار گوش نشان می دهد که قدرت شنوایی فرد در فرکانس های مختلف چند دسی بل است. رنگ نمودار ادیوگرام برای گوش راست قرمز و برای گوش چپ آبی است. درجات کم شنوایی از روی محدوده دسی بل این نمودار مشخص می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به مطلب نوار گوش مراجعه کنید.
انواع درجات کم شنوایی
انواع درجات کم شنوایی با اصطلاحاتی نظیر شنوایی طبیعی، کم شنوایی جزئی، کم شنوایی ملایم، کم شنوایی متوسط، افت شنوایی متوسط تا شدید، کاهش شنوایی شدید و افت شنوایی عمیق مشخص می شود. هر چه شنوایی فرد ضعیف تر باشد نمودار حاصل از تست شنوایی سنجی یا نوار گوش او در جدول مربوطه پایین تر قرار می گیرد.
کم شنوایی خفیف (جزئی) (Slight Hearing loss)
در صورتی که آستانه های شنوایی در محدوده 15 تا 25 دسی بل باشد فرد دارای کم شنوایی خفیف است. ممکن است شخص دارای این حد از افت شنوایی هیچ مشکلی نداشته باشد و اصلاً متوجه ضعف جزئی شنوایی خود نشود. کم شنوایی خفیف در پارگی های جزئی پرده گوش، بسته شدن کانال گوش به علت جرم، شروع پیرگوشی، شروع بیماری منیر و غیره دیده می شود. کاهش شنوایی خفیف نیازی به مداخلاتی نظیر سمعک ندارد.
کم شنوایی ملایم (Mild Hearing loss)
هنگامی که شنوایی فرد در محدوده 25 تا 40 دسی بل باشد فرد دارای کاهش شنوایی ملایم است. کم شنوایی ملایم را باید جدی گرفت. زیرا می تواند نشانه شروع کاهش شنوایی های بیشتر باشد. در صورتی که این نوع افت شنوایی موجب اختلال در زندگی روزمره و ارتباطات فرد گردد باید از سمعک استفاده شود. استفاده از سمعک در کودکان دارای افت ملایم ضروری است. زیرا کودکان در دوره زبان آموزی و یادگیری هستند و هر گونه افت شنوایی می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد.
کم شنوایی متوسط (Moderate Hearing loss)
کم شنوایی متوسط هنگامی است که آستانه های شنوایی فرد در نوار گوش بین 40 تا 55 دسی بل باشد. افت شنوایی متوسط به دلایل مختلفی رخ می دهد. افراد دارای این مقدار از نقص شنوایی در برقراری ارتباطات روزانه، شنیدن صدای تلویزیون، شنیدن گفتار در محیط های شلوغ و جلسات مشکل جدی دارند. سمعک برای این افراد ضروری است. معمولاً استفاده از سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی در این افراد امکان پذیر است.
کم شنوایی متوسط تا شدید (Moderate to severe Hearing loss)
اگر آستانه های شنوایی فرد در محدوده 55 تا 70 دسی بل باشد کم شنوایی از نوع متوسط تا شدید است. مشکلات این افراد در برقراری ارتباط و شنوایی بیشتر از افت های متوسط است. استفاده از سمعک در این افراد ضروری است و امکان استفاده از مدل های داخلی گوشی و پشت گوشی وجود دارد.
کم شنوایی شدید (Severe Hearing loss)
افت شنوایی زمانی شدید است که آستانه های فرد در محدوده 70 تا 90 دسی بل باشد. افرادی دارای کاهش شنوایی شدید تقریباً در شنیدن تمام اصوات مشکل دارند. برقراری ارتباط روزانه، تلویزیون، مکالمات تلفنی، جهتیابی و غیره در این افراد تحت تاثیر شدیدتری قرار می گیرد. این افراد حتماً باید از سمعک برای شنوایی شدید در هر دو گوش استفاده کنند. بهترین سمعک برای این افراد از نوع پشت گوشی پاور است.
کم شنوایی عمیق (Profound Hearing loss)
افرادی که سطح شنوایی آن ها بیش تر از 90 دسی بل است دارای افت شنوایی عمیق هستند. این افراد را ناشنوا می نامند. افت عمیق به دلایل مادرزادی و اکتسابی اتفاق می افتد. بسته به شدت افت شنوایی برای جبران آن از سمعک یا کاشت حلزون استفاده می شود. بهترین نوع سمعک برای افت شنوایی عمیق از نوع پشت گوشی سوپر پاور است.
شکل های مختلف کم شنوایی
افت شنوایی به سه گروه انتقالی، حسی عصبی و آمیخته تقسیم می شود. بسته به اینکه کدام قسمت از گوش فرد دچار ضایعه شده باشد یکی از این سه حالت اتفاق می افتد.
کم شنوایی انتقالی (Conductive Hearing loss)
کم شنوایی هدایتی یا انتقالی زمانی اتفاق می افتد که اختلالی در مجرای گوش یا گوش میانی وجود داشته باشد. این نوع نقص فقط به دلیل مسدود شدن ضعیف تحرک گوش میانی و خارجی اتفاق می افتد. در واقع حلزون گوش و اعصاب آن کاملاً سالم است، فقط مانعی بر سر راه صداها قرار گرفته است. از جمله دلایل بروز افت انتقالی می توان به پارگی پرده گوش، بسته بودن مجرای گوش به صورت مادرزادی، جرم گوش، اتواسکلروز، کلستاتوما، عفونت گوش، تومورهای گوش میانی، از هم گسیختگی استخوانچه ها و اختلال عملکرد شیپور استاش و چند مورد دیگر اشاره کرد. در بسیاری از موارد امکان درمان کم شنوایی انتقالی با دارو و جراحی وجود دارد. اما در صورتی که جراح گوش و حلق و بینی انجام عمل را مناسب نبیند فرد باید از سمعک استفاده کند. بهترین سمعک برای این افت ها از نوع پشت گوشی است. در مواردی که گوش عفونت یا پارگی پرده ندارد امکان استفاده از سمعک نامرئی هم وجود دارد.
کم شنوایی حسی عصبی (sensorineural Hearing loss)
افت شنوایی حسی عصبی زمانی اتفاق می افتد که وضعیت گوش خارجی و میانی فرد کاملاً نرمال باشد و ایراد از گوش داخلی یعنی حلزون گوش و یا عصب گوش باشد. معمولاً افت های حسی عصبی علاوه بر کاهش توانایی شنیدن صداها باعث کمتر شدن مقدار درک گفتار هم می شود. افت حسی عصبی دلایلی نظیر پیر گوشی، منیر، لابیرنتیت، تومور شوانومای وستیبولی، ضربه صوتی، کم شنوایی ناشی از سر و صدا، داروهای سمی برای گوش و یا دلایل مادرزادی دارد. استفاده از انواع سمعک برای افت شنوایی حسی عصبی بلامانع است. البته مناسبترین مدل سمعک برای این افت ها بسته به نوع و مقدار کم شنوایی مشخص می شود.
کم شنوایی آمیخته یا ترکیبی (mixed Hearing loss)
افت شنوایی آمیخته یا میکس زمانی اتفاق می افتد که هر دو نوع کاهش شنوایی به صورت همزمان وجود داشته باشد. یعنی فرد دارای افت انتقالی و حسی عصبی به صورت همزمان باشد. در این افراد هم گوش داخلی درگیر است هم گوش میانی یا خارجی. همانند سایر کاهش شنوایی ها افراد دارای این افت هم باید از سمعک مناسب استفاده کنند.
چه درجه ای از کم شنوایی نیاز به سمعک دارد؟
هر نوع کاهش شنوایی که باعث بروز اختلال در ارتباطات و زندگی روزمره فرد شود نیاز به سمعک وجود دارد. در بزرگسالان کم شنوایی بیشتر از 35 دسی بل به سمعک احتیاج دارند. اما در کودکان افت های شنوایی بیشتر از 25 دسی بل (افت ملایم به بالا) به تقویت نیاز است.
درجه کم شنوایی انتقالی چقدر است؟
افت شنوایی انتقالی حداکثر 60 تا 70 دسی بل است. در صورتی که حلزون گوش کاملاً سالم باشد و اختلالی در گوش میانی یا خارجی وجود داشته باشد کم شنوایی انتقالی رخ می دهد و بیشترین اندازه آن در محدوده افت متوسط تا شدید قرار می گیرد.
درجه کم شنوایی حسی عصبی چقدر است؟
بسته به نوع اختلال درجه کاهش شنوایی حسی عصبی از ملایم و خفیف (20 دسی بل) تا عمیق (بیشتر از 90 دسی بل) است. کاهش شنوایی حسی عصبی هر چه بیشتر باشد اختلال درک گفتار و میزان مشکل فرد بیشتر خواهد بود.
کدام درجه از کم شنوایی در کودکان و نوزادان به سمعک نیاز دارد؟
با توجه به اهمیت بالای شنوایی برای یادگیری زبان و گفتار و پیشرفت تحصیلی و اجتماعی نوزادان و کودکان، حتی کاهش شنوایی های ملایم (25 تا 40 دسی بل) هم باید توسط سمعک تقویت شود. نادیده گرفتن افت شنوایی در کودکان و نوزادان عواقب جبران ناپذیری در زمینه یادگیری گفتار و پیشرفت کودک دارد. تا سن 14 سالگی سمعک استاندارد برای کودکان از نوع پشت گوشی است.
شنوایی افراد کم شنوا در چه محدوده ای است؟ به چه کسی کم شنوا می گویند؟
به افرادی که شنوایی آن ها از 20 دسی بل بالاتر است کم شنوا گفته می شود. افراد کم شنوا در برقراری ارتباط و شنیدن صداهای محیط دچار مشکلاتی هستند. درصد زیادی از افراد کم شنوا می توانند از سمعک استفاده کنند.
به چه افرادی ناشنوا گفته می شود؟
به افرادی که دارای کم شنوایی عمیق در هر دو گوش هستند ناشنوا می گویند. این افراد هیچ صدایی را در حالت طبیعی نمی شوند و برای شنوایی باید از سمعک های قدرتمند یا کاشت حلزون استفاده کنند.
تست سالم بودن گوش
برای بررسی سالم بودن گوش می توان از تست شنوایی سنجی که توسط ادیولوژیست انجام می شود استفاده کرد. با استفاده از تست های آنلاین نمی توان سالم بودن یا نبودن گوش را تشخيص داد.