کم شنوایی یک طرفه چیست؟
کم شنوایی یک طرفه به شرایطی گفته می شود که فقط یک گوش فرد دچار ضعف شنوایی و گوش مقابل کاملاً سالم باشد. در صورتی که یک گوش دچار ناشنوایی کامل باشد به این حالت ناشنوایی یک طرفه یا یا ناشنوایی کامل یک گوش (کری یک گوش) گفته می شود.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
علائم کم شنوایی یکطرفه
افراد دارای افت شنوایی یک گوش مشکلات خاصی دارند و این مشکلات نسبت به کاهش شنوایی های دوطرفه تفاوت زیادی دارند. یکی از علائم افت یک گوش، مشکل در جهت یابی و مکان یابی صداست. در حالت طبیعی اطلاعات شنوایی دو گوش با یکدیگر ترکیب می شوند و جهت و منبع صدا به راحتی قابل تشخیص است. هنگامی که کم شنوایی گوش چپ یا گوش راست وجود دارد صدا فقط از طریق گوش سالم قابل دریافت است و امکان جهت یابی و یافتن منبع دقیق صدا وجود ندارد. یکی دیگر از نشانه های کم شنوایی یک طرفه مشکل شنوایی در محیط های شلوغ و پر سر و صداست. گوش انسان و در حالت طبیعی اصوات دریافتی از دو طرف را بررسی و با یکدیگر ترکیب می کند و تمرکز شنوایی روی اصوات دلخواه قرار می گیرد. اما در افراد دارای کم شنوایی یک گوش این پردازش ها به شدت کاهش می یابد و جداسازی اصوات دلخواه از سر و صداهای اضافه سخت تر می شود. یکی دیگر از علائم افت شنوایی یک گوش این است که هنگام صحبت کردن یک فرد در طرف گوش دارای مشکل، شنوایی سخت تر از طرف مقابل است. کم شنوایی یک طرفه باید جدی گرفته شود و در صورت تشخيص آن سریعاً به مراکز شنوایی و متخصص گوش مراجعه شود.
دلایل کم شنوایی یک طرفه
عوامل متعددی وجود دارد که می تواند باعث کم شنوایی یا ناشنوایی یک گوش شود. از جمله این موارد می توان به عوامل ژنتیکی و مادرزادی اشاره کرد. در ادامه درباره بیماری های مرتبط با افت شنوایی یک گوشی توضیح خواهیم داد.
بیماری منیر
بیماری منیر یکی از اختلالات گوش داخلی است که به دلیل افزایش فشار مایع گوش داخلی ایجاد می شود. از علائم منیر می توان به کم شنوایی یک طرفه، سردرد، وزوز گوش یکطرفه، سرگیجه و حالت تهوع اشاره کرد. با استفاده از دارو می توان مانع از بروز حملات شدید این بیماری شد، اما کم شنوایی ناشی از آن قابل درمان نیست.
تومور عصب شنوایی
تومور عصب شنوایی یا شوانومای دهلیزی یکی از اختلالاتی است که به علت بروز ضایعه در مسیر عصب گوش ایجاد می شود. این بیماری یک طرفه است و فقط یک گوش را درگیر می کند. از علائم این بیماری می توان به کم شنوایی یک گوشی، وزوز یک طرفه، سردرد و سرگیجه اشاره کرد. در صورتی که در مراحل اولیه این بیماری جراحی انجام شود ممکن است شنوایی به حالت طبیعی برگردد.
سرخک
بیماری سرخک می تواند یکی از عوامل ایجاد کم شنوایی یک طرفه باشد. البته افت شنوایی ناشی از سرخک هميشه یک طرفه نیست و ممکن است هر دو گوش را درگیر کند. افت شنوایی حاصل از سرخک می تواند هم از نوع انتقالی باشد هم از نوع حسی عصبی.
لابیرنتیت
لابیرنتیت به معنای عفونت یا التهاب لابیرنت گوش داخلی است. از جمله علائم این بیماری می توان به کم شنوایی یک گوش، سرگیجه، وزوز گوش و حالت تهوع اشاره کرد. درمان لابیرنتیت با استفاده از دارو امکان پذیر است. ممکن است کم شنوایی ناشی از لابیرنتیت پس از درمان هم باقی بماند.
آرتریت تمپورال
یکی از علائم نادر بیماری آرتریت تمپورال ایجاد کم شنوایی یک طرفه است.
سندروم ری
سندروم ری یک بیماری بسیار نادر است که در افراد کم تراز 18 سال خصوصا کودکان دیده می شود. یکی از علائم این بیماری بروز افت شنوایی یا کری یک گوش است.
انسداد گوش
بسته شدن مجرای گوش به علت جرم یا اجسام خارجی می تواند یکی از دلایل بروز افت شنوایی یک طرفه باشد. معمولاً پس از باز شدن مجرای گوش افت شنوایی هم برطرف می شود. یکی دیگر از دلایل انسداد گوش وجود آترزی یا میکروشیای مادرزادی است. در این اختلالات لاله و مجرای گوش به درستی شکل نگرفته است.
نوروفیبروماتوز نوع 2
نوروفیبروماتوز نوع 2 یا NF2 یکی از اختلالاتی است که موجب ایجاد تومور در سیستم عصبی می شود. یکی از مهم ترین انواع این تومورها، تومور عصب شنوایی است که موجب کم شنوایی یک گوشی می شود.
عفونت گوش خارجی (اوتیت اکسترنال)
عفونت گوش خارجی معمولاً به صورت یک گوشی اتفاق می افتد. یکی از علائم این بیماری، بروز کاهش شنوایی یکطرفه است. پس از درمان دارویی بیماری شنوایی به حالت طبیعی باز می گردد.
زونا
هرپس زوستر یا زونا یک عفونت ویروسی است که در برخی موارد ناحیه سر و گردن و اعصاب آن را درگیر می کند و موجب بروز افت شنوایی گوش چپ یا راست می شود.
نارسایی عروق مهره ای
این نارسایی موجب جریان خون ضعیف در قسمت پشتی مغز می شود و احتمال ایجاد مشکل شنوایی یک طرفه دارد.
سندروم واردنبرگ
واردنبرگ یک سندروم نادر است که موجب ایجاد کم شنوایی یک طرفه ملایم تا عمیق می شود. سندروم واردنبرگ ممکن است باعث از دست دادن کامل شنوایی شود. استفاده از سمعک در این موارد ضروری است.
اوریون
بیماری اوریون یک عفونت ویروسی است که حدوداً دو سه هفته به طول می انجامد. این بیماری مسری است و در بسیاری از موارد موجب بروز کم شنوایی یا ناشنوایی یکطرفه می شود. پس از درمان بیماری ممکن است کم شنوایی باقی بماند. برای این افراد استفاده از سمعک مناسب توصیه می شود.
ماستوئیدیت
بیماری ماستوئیدیت در واقع التهاب یا عفونت حفره های داخلی استخوان پشت گوش است. این حفره ها با گوش میانی در ارتباط هستند. ماستوئیدیت موجب ایجاد کم شنوایی یکطرفه از نوع انتقالی می شود. معمولاً پس از درمان ماستوئیدیت شنوایی تا حد زیادی به حالت طبیعی باز می گردد.
کم شنوایی ناگهانی یک طرفه یا سکته گوش
سکته گوش یا افت شنوایی ناگهانی یکی از مواردی است که موجب افت شنوایی یک طرفه می شود. این اختلال از جمله اورژانسی ترین موارد گوش و حلق و بینی است. در صورت مراجعه سریع به متخصص گوش و حلق و بینی و تزریق کورتون به گوش ممکن است شنوایی به حالت طبیعی برگردد، در غیر این صورت دائمی خواهد شد. کاهش شنوایی ناشی از سکته گوش از نوع حسی عصبی است.
ضربه به گوش یا سر
وارد شدن ضربه به گوش و سر می تواند موجب اختلال شنوایی یک طرفه شود. در مواردی که به علت ضربه استخوان تمپورال دچار شکستگی می شود کم شنوایی یک گوش به وجود می آید. این افت شنوایی ممکن است جبران ناپذیر باشد.
پارگی پرده گوش
پاره شدن پرده گوش یکی از علل وقوع افت شنوایی یکطرفه است. پارگی پرده گوش به دلایل متعددی رخ می دهد. از جمله مهم ترین این دلایل می توان به ضربه اشاره کرد. در صورت جزئی بودن پارگی پس از درمان شنوایی به حالت عادی برمیگردد. اما در مواردی که نیاز به انجام جراحی تمپانوپلاستی است به احتمال زیاد کم شنوایی باقی می ماند.
درمان کم شنوایی یک گوشی
درمان کم شنوایی یکطرفه بستگی به این دارد که عامل ایجاد آن چه چیزی باشد. در صورتی که هر نوع عفونت در گوش خارجی و میانی رخ دهد پس از درمان دارویی شنوایی به حالت عادی برمی گردد. در بسیاری از موارد ممکن است کم شنوایی باقی بماند. خصوصاً در مواردی که قسمت گوش داخلی دچار اختلال شده است. در صورتی که کم شنوایی یک طرفه قابل درمان نباشد، استفاده از سمعک تنها راه بهبود شنوایی است.
کاربرد جراحی برای درمان افت شنوایی یک گوش
افت شنوایی یک گوشی در صورتی با جراحی قابل درمان است که علت ایجاد آن با عمل جراحی برطرف شود. در مواردی که پارگی گوش وجود دارد با استفاده از تمپانوپلاستی می توان شنوایی را تا حدی بهبود بخشید. همچنین هنگامی که تومور عصب شنوایی وجود دارد تنها راه درمان جراحی است. اما ممکن است بعد از جراحی شنوایی به حالت طبیعی برنگردد. عفونت گوش میانی و ماستوئیدیت از دیگر مواردی هستند که با عمل جراحی قابل درمان هستند.
دارودرمانی برای کم شنوایی یک طرفه
استفاده از دارو درمانی هنگامی که عفونت گوش، التهاب، ماستوئیدیت، لابیرنتیت و بیماری منیر وجود دارد ممکن است تا حدی باعث بهبود شنوایی شود. استفاده از آنتی بیوتیک، استروئیدها و کورتون در این زمینه کاربرد دارد.
انواع سمعک مناسب برای افت شنوایی یک گوش
این که چه نوع سمعکی برای کم شنوایی یک طرفه مناسب است بستگی به میزان افت دارد. در صورتی که میزان افت شنوایی تا حد شدید باشد می توان از سمعک های استاندارد استفاده کرد. در صورتی که افت شنوایی در حد عمیق باشد می توان از انواع سمعک های ترانس کرانیال استفاده کرد. از جمله پر کاربردترین این سمعک ها می توان به سمعک کراس اشاره کرد. نوع دیگر از این محصولات سمعک استخوانی یا عینکی است که اصوات طرف آسیب دیده را از طریق ارتعاشات استخوان به گوش سالم منتقل می کند.
سمعک کراس
سمعک کراس به صورت دوگوشی استفاده می شود. در واقع سمعک کراس دارای یک گیرنده صدا که روی گوش آسیب دیده قرار می گیرد و یک دریافت کننده که روی گوش سالم قرار می گیرد. صداهای دریافتی از سمت گوش کم شنوا یا ناشنوا از طریق ارتباط وایرلس به گوش سالم منتقل می شود و بدین صورت فرد هیچ صدایی را در محیط از دست نمی دهد. ایجاد ارتباط دو گوشی و دریافت اصوات رسیده از سمت گوش کم شنوا تاثیر بسیار زیادی در توانایی درک گفتار و شنوایی طبیعی فرد ایفا می کند و سمعک های کراس با ارتباط سریع وایرلس می توانند مشکل همیشگی افراد دارای افت شنوایی یکطرفه را به میزان چشمگیری بهبود بخشند.
کاشت حلزون برای کاهش شنوایی یک گوش
در مواردی که فرد دارای ناشنوایی در یک گوش است یکی از روش های توانبخشی و درمان شنوایی، کاشت حلزون است. کاشت حلزون در ایران برای افت های دو طرفه عمیق انجام می شود و در صورتی که فرد دارای ناشنوایی یک طرفه این عمل را انجام دهد هزینه آن به صورت آزاد محاسبه می شود.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
کم شنوایی یک طرفه در کودکان و نوزادان
به طور کلی از هر 1000 تولد یک کودک دچار کاهش شنوایی یکطرفه می شود. بیشتر این موارد به دلیل عوامل ژنتیکی ایجاد می شود. همچنین برخی بیماری ها نظیر اوریون، سرخک، سندروم واردنبرگ، سندروم ری و آترزی گوش خارجی باعث ایجاد افت يک طرفه در کودکان می شود. علاوه بر آن حدود 3 درصد از کودکانی که در سن مدرسه هستند به افت یک گوش مبتلا هستند. یکی از مهم ترین و شایع ترین دلایل کاهش شنوایی یک گوش در کودکان، عفونت گوش است. شرایط و اقدامات لازم برای کودکان با بزرگسالان متفاوت است. با توجه به اهمیت شنوایی در یادگیری زبان و گفتار این نوع کم شنوایی حتی اگر موقتی هم باشد نياز به تقویت از طریق سمعک دارد.
کاهش شنوایی یکطرفه عمیق (ناشنوایی یک گوش)
ناشنوایی کامل یک گوش معمولاً به علت سکته گوش، تومور عصب شنوایی شدید، دلایل ژنتیکی مانند سندروم ها اوریون و سرخک اتفاق می افتد. در بیشتر موارد درمان دارویی یا جراحی برای این نوع افت شنوایی جوابگو نیست و شنوایی را به حالت عادی بر نمی گرداند. این نوع افت شنوایی در کودکان شایع تر است.
عوارض کم شنوایی یکطرفه
کاهش شنوایی یک طرفه جهت یابی و مکان یابی اصوات را تحت تأثیر قرار می دهد. همچنین ارتباط دو گوش در ساقه مغز رفته رفته از بین می رود. یکی از سخت ترین شرایط برای افراد دارای این اختلال، وزوز گوش شدید است. از دیگر عوارض کم شنوایی یک گوش می توان به زودرنجی، استرس، انزوا، سرگیجه، بی قراری و عدم درک گفتار در محیط های شلوغ اشاره کرد. قطع ارتباط دو گوش رفته رفته منجر به کاهش قدرت درک و تمایز گفتار شده و می تواند زمینه را برای اختلال پردازش مرکزی فراهم کند. ورودی های صوتی دو گوش به مغز باید همواره حفظ شده و از تنبلی اعصاب و کاهش مسیرهای عصبی مغز جلوگیری کرد.
آیا افت شنوایی یک طرفه دائمی است؟
در بسیاری از موارد کاهش شنوایی یک گوش دائمی و حتی پیشرونده است. تنها در صورتی این افت برطرف می شود که دلیل وقوع آن عفونت گوش خارجی یا میانی، ماستوئیدیت، پارگی پرده گوش، سکته گوش (در صورت اقدام سریع ) و لابیرنتیت باشد. حتی در این موارد هم درمان کم شنوایی یک طرفه قطعی نیست. گاهی اوقات بعد از درمان بیماری شنوایی بهبود می یابد ولی به حالت عادی باز نمی گردد.
آیا کم شنوایی گوش چپ با گوش راست فرق دارد؟
تفاوتی بین افت شنوایی گوش راست و چپ وجود ندارد. دلیل خاصی برای چپ یا راست بودن کم شنوایی وجود ندارد. در صورتی که هر کدام از گوش ها درگیر بیماری های ذکر شده یا تومور و سکته گوش شود کم شنوایی در آن رخ می دهد.
کم شنوایی و وزوز یک گوش نشانه چیست؟
در بیشتر موارد افراد دارای افت شنوایی یکطرفه در همان گوش دچار وزوز می شوند. در صورتی که کم شنوایی و وزوز یک گوش به صورت ناگهانی باشد. یک زنگ خطر به حساب می آید و فوراً باید برای درمان و تشخیص دلیل آن اقدام کرد. خصوصاً هنگامی که با سرگیجه همراه باشد.
بهترین دکتر برای درمان کم شنوایی یک طرفه
بهترین دکتر برای درمان افت شنوایی یک گوشی متخصص گوش و حلق و بینی است. در مواردی که نیاز به جراحی باشد این پزشکان بهترین روش را انتخاب می کنند. در انتخاب متخصص ENT دقت زیادی لازم است. پزشکی را انتخاب کنید که در زمینه گوش و اتولوژی حاذق باشد و تجربه بالایی در این زمینه داشته باشد. در صورتی که افت شنوایی درمان ناپذیر باشد بهترین دکتر برای آن شنوایی شناس (ادیولوژیست) است. ادیولوژیست با استفاده از سمعک و روشهای توانبخشی از بروز افت شنوایی شدیدتر و وزوز گوش جلوگیری می کند.