تومور عصب شنوایی چیست و چه راه های درمانی دارد؟
تومور عصب شنوایی که به آن نوروم آکوستیک یا شوانوما هم گفته می شود نوعی تومور خوش خیم است که در قسمت گوش داخلی ایجاد شده و عصب شنوایی و تعادل را درگیر می کند. خوش خیم بودن تومور عصب شنوایی به این معنی است که قابلیت متاستاز و پراکنده شدن به دیگر قسمت های بدن را ندارد اما با رشد و افزایش حجم می تواند به زائده فضاگیر تبدیل شده و به استخوان تمپورال و اعصاب صورتی و همینطور جمجمه فشار وارد کرده و باعث بروز مشکل شود. از جمله علائم تومور عصب گوش می توان به کم شنوایی پیش رونده یک گوشی، وزوز گوش یک طرفه، سرگیجه و عدم تعادل و در مراحل پیشرفته فشار به اعصاب صورتی و فلج عضلات صورت اشاره کرد.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
منشا تومور عصب شنوایی رابه سلول های شوان که وظیفه پوشش و محافظت از عصب را بر عهده دارند، نسبت می دهند. معمولا رشد این تومور کند است و طی سالیان صورت می گیرد اما در مواردی نیز می تواند با رشد سریع خود باعث بروز علائم شدیدی باشد. در صورت پیشرفت و بزرگ شدن بیش از حد تومور عصب گوش می توان علائمی مانند سر درد، فشار به ساقه مغز، افزایش فشار مایع مغزی نخاعی، فلج عضلات صورت و .. را مشاهده کرد.
راه های درمان قطعی تومور عصب شنوایی
برای درمان تومور عصب شنوایی بسته به وضعیت بیمار، شدت بروز علائم، سلامت عمومی فرد و الگوی رشد تومور از سه گزینه می توان کمک گرفت. انتخاب روش مناسب از بین این سه گزینه بر عهده جراح است که با توجه به نتیجه آزمایشات مختلف گرفته می شود. از راه های درمان قطعی تومور عصب گوش می توان به عمل جراحی نوروم آکوستیک، پرتو درمانی یا رادیوتراپی و همینطور مانیتورینگ و تحت نظر داشتن تومور اشاره کرد. در ادامه به هر کدام از این روش های درمان قطعی تومور عصب گوش خواهیم پرداخت.
درمان جراحی تومور عصب شنوایی
جراحی تومور عصب گوش از رایج ترین راه های برای درمان این بیماری است و بیشتر در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که تومور از لحاظ سایز به اندازه قابل جراحی رسیده باشد و از سمت دیگر آنقدر بزرگ نشده باشد که به اعصاب و ساختارهای حیاتی مغز و قاعده جمجمه چسبیده و قابل جداسازی نباشد. جراحی نوروم آکوستیک از جراحی های قاعده جمجمه است. برای انتخاب روش مناسب جراحی باید به مواردی مانند سایز تومور، وضعیت شنوایی و تعادل فرد، سلامت عمومی و ... توجه کرد. هدف اصلی از جراحی تومور عصب شنوایی، برداشتن تومور و کاهش ریسک، حفظ شنوایی فرد، حفظ عصب شنوایی و تعادل و جلوگیری از آسیب به عصب صورتی است. معمولا جراحی روی تومورهایی انجام می شود که سایز بزرگی دارند، الگوی رشد سریع از خود نشان می دهند، باعث بروز علائم شده و یا در حال فشار آوردن به مغز و ساقه مغز هستند.
جراحی تومور عصب گوش تحت بیهوشی عمومی انجام شده و برای دسترسی به تومور معمولا از سمت گوش داخلی اقدام می شود. تلاش بر این است تا در حد ممکن تومور و بقایای آن بریده شده و خارج شود و اعصاب صورتی و شنوایی نیز حفظ شود. معمولا قبل از عمل از امبولیزاسیون برای بستن عروق خونی تومور استفاده می شود تا خطر خونریزی در حین عمل کمتر شود. در حین جراحی ممکن است نتوان همه قسمت های تومور را از عصب جدا کرد و یا جدا کردن این قسمتها موجب آسیب به عصب و از بین رفتن شنوایی شود. از خطرات جراحی تومور عصب شنوایی می توان به از دست دادن باقیمانده شنوایی، فلج عضلات صورت، وزوز، نشت مایع مغزی نخاعی حین جراحی، مننژیت و سرگیجه اشاره کرد. برای رسیدن به بهترین نتیجه از درمان قطعی تومور عصب شنوایی با کمک جراحی باید به بهترین جراح گوش و حلق و بینی و قاعده جمجمه مراجعه کرد.
پرتو درمانی برای نوروم آکوستیک
پرتو درمانی یا رادیوتراپی از دیگر راه های درمان تومور عصب شنوایی است. تصمیم برای استفاده از رادیوتراپی در درمان قطعی نوروم آکوستیک بر عهده جراح است و عواملی مانند سایز تومور، وضعیت رشد آن، بروز علائم و فشار به اعصاب حیاتی در این زمینه تاثیرگذار هستند. معمولا از پرتودرمانی برای متوقف کردن رشد تومور استفاده می شود.
استفاده از رادیوتراپی تومور عصب گوش از خطرات خود برخوردار است و برای انتخاب این روش باید به این موارد توجه کرد. اگر ریسک جراحی بالا بوده و در عین حال نتوان از مانیتورینگ تومور استفاده کرد ناچار به استفاده از رادیوتراپی برای درمان تومور عصب شنوایی هستیم. از عوارض و خطرات رادیوتراپی تومور عصب شنوایی باید به امکان نکروز مغزی در اثر اشعه، آسیب به اعصاب جمجمه، آسیب عصبی، آسیب به شنوایی و... اشاره کرد.
برای پرتودرمانی نوروم آکوستیک امروزه از سه تکنیک استفاده می شود. هر کدام از این روش ها با توجه به وضعیت تومور مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است جراح برای شما روش خاصی را ارجح بداند. در ادامه هرکدام از این سه تکنیک را با هم بررسی خواهیم کرد.
پرتو درمانی رادیوسرجری استریوتاکتیک
پرتو درمانی رادیوسرجری برای درمان قطعی تومور عصب شنوایی از دقیق ترین روش ها برای برداشتن تومور با اشعه است. به این روش گاما نایف یا چاقوی گاما نیز گفته می شود که بیانگر دقت بالای آن در هدف قرار دادن تومور است. در این روش از یک دسته پرتوی گاما با قدرت تمرکز بالا استفاده می شود تا دقیقا بتوان خود تومور و نه ساختارهای اطراف را هدف گرفت. با کمک رادیوتراپی گاما نایف امکان ارائه دوز دقیق و مشخص اشعه به تومور عصب شنوایی وجود دارد که این نکته باعث می شود تا اهداف جراحی از قبیل حفظ شنوایی، حفظ عصب صورتی و از بین بردن تومور تا حد ممکن حاصل شود. برای دیدن نتیجه پرتو درمانی رادیوسرجری استریوتاکتیک نیاز به گذر زمان است. در این حین جراح با معاینه و چکاپ و تصویربرداری های دوره ای روند موفقیت رادیوتراپی در درمان قطعی نوروم آکوستیک را بررسی خواهد کرد.
پرتودرمانی استریوتاکتیک
رادیوتراپی استریوتاکتیک از لحاظ دقتی از روش قبلی کمتر است و دوز موردنیاز را کم کم به تومور می رساند. استفاده از این روش برای درمان نوروم آکوستیک رایج تر است زیرا تجهیزات بیشتری در کشور ما دارد. این روش با آسیب زدن به DNA سلولهای سرطانی باعث مرک و جلوگیری از تکثیر آن ها می شود. همانند روش قبلی برای بررسی اثربخشی این رادیوتراپی باید وضعیت تومور عصب شنوایی به طور مرتب چک شده و در صورت نیاز تغییر در برنامه درمانی حاصل شود.
درمان تومور عصب شنوایی با پروتون
درمان نوروم آکوستیک با پروتون جدیدترین روش رادیوتراپی است که به طور محدود قابل دسترس است. در این روش از پرتوی پروتون SBRT برای هدف قرار دادن تومور عصب شنوایی استفاده می شود. این روش برای اثربخشی بیشتر در قسمت هایی که پیش تر تحت رادیوتراپی قرار گرفته اند نیز مورد استفاده می گیرد.
مانیتورینگ تومور عصب شنوایی
این روش نیز یکی از اقدامات مقابله ای در برابر تومور عصب گوش است. این درمان شامل نظارت و پیگیری مستمر تومور است تا بتوان الگوی رشد و مقدار فضاگیر بودن آن را بررسی و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام داد. معمولا در افرای که تومور رشد زیادی نکرده یا سرعت زیادی ندارد، استفاده از عمل جراحی و تن دادن به عوارض آن کار عاقلانه ای نیست. از طرفی رها کردن تومور هم به نفع بیمار نیست. در این شرایط باید منتظر ماند و رفتار نوروم آکوستیک را تحت نظارت قرار داد تا در زمانی که امکان جراحی یا اقدام دیگر باشد آن را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام داد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
مراجعه به پزشک برای تومور عصب شنوایی کاملا بستگی هب علائم فرد دارد. همانطور که گفته شد نوروم آکوستیک می توان رشد آهسته ای داشته باشد و این به اینم معناست که تا بروز علائم بیماری ممکن است زمان زیادی طی شود. از شایع ترین نشانه های این مشکل افت شنوایی و وزوز یک طرفه در یک گوش بدون دلیل مشخص است. اگر هر گونه تغییر غیرعادی در سطح شنوایی در یک گوش دیده شود باید برای بررسی بیشتر آن اقدام کرد. همینطور سرگیجه و عدم تعادل بدون سابقه قبلی و احساس سر درد های متمرکز نیز از مواردی هستند که پس از مشاهده آن بهتر است به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. در این شرایط جراح با ارجاع شما به شنوایی شناس و انجام آزمون های ادیومتری، ABR و MRI و CT Scan تشخیص دقیق را انجام می دهد.
آیا نوروم آکوستیک درمان دارویی دارد؟
درمان دارویی برای نوروم آکوستیک امکان پذیر نیست و جزو گزینه های درمان قطعی تومور عصب شنوایی قرار نمی گیرد. دارو در درجه اول باید به صورت سیستمیک وارد بدن شود که رساندن دوز دقیق آن به تومور تقریبا غیر ممکن است. در ثانی عروق خونی در اطراف این تومور مخصوصا اگر رشد کمی داشته باشد، بسیار کم هستند و نمی توان دارو را به خوبی و به اندازه دلخواه به تومور ساند. همینطور امکان آسیب رسیدن به ساختارهای اطراف مانند عصب هم وجود دارد و در نتیجه درمان دارویی به شکل تنها برای تومور عصب گوش متصور نیست.
آیا تومور عصب شنوایی بعد از جراحی باز می گردد؟
امکان بازگشت نوروم آکوستیک بعد از جراحی کاملا به وضعیت تومور و مقدار رشد آن و کیفیت جراحی بستگی دارد. اگر تومور بسیار بزرگ شده باشد و به طور کامل امکان برداشت آن در حین جراحی نباشد امکان رشد مجدد بعد از عمل را دارد که برای جلوگیری از این معضل ممکن است از دو روش جراحی و پرتودرمانی در کنار هم استفاده شود. هیمنطور ممکن است جراح در حین عمل نتواند به طور کامل بقایای تومور را خارج کند. از دیگر مواردی که می تواند باعث بازگشت تومور عصب شنوایی بعد از جراحی شود، کامل نکردن دوره درمان بعد از عمل است که شامل استفاده از داروهای خاص، رادیوتراپی یا ترکیب این موارد است. همینطور ژنتیک فرد هم می تواند در این زمینه نقش موثری داشته باشد. ممکن است دو نفر با وضعیت تومور یکسان و جراحی یکسان بعد از عمل نتایج متفاوتی را نشان دهند.
راه های حمایت و مقابله با استرس بیماران نوروم آکوستیک
یکی از اصلی ترین مسائل در روند درمانی تومور های مختلف از جمله نوروم آکوستیک، آمادگی و شرایط روحی روانی قوی بیمار است. گذراندن دوره درمانی و جراحی تومور عصب شنوایی نیاز به آمادگی و توانایی های مقابله با استرس دارد. تومور عصب گوش باعث وزوز، کم شنوایی و سرگیجه می شود. خود وزوز به تنهایی می تواند تا حد زیادی حال روحی و روانی و تمرکز فرد را تحت الشعاع قرار دهد. همینطور کم شنوایی که می تواند پیش رونده باشد هم این وضعیت را تشدید می کند. برای آرام بودن و مقابله با استرس بیماران نوروم آکوستیک می توان از جلسات درمانیب و آرامش بخش از جمله گروه درمانی و صحبت با روانشناس بهره گرفت. برای پوشش وزوز هم بهترین راه استفاده از سمعک مناسب است که علاوه بر پوشش صدای آزاردهنده باعث می شود تا کم شنوایی فرد او را آزار نداده و با امید و دید بهتری به روند درمانی خود نگاه کند. صحبت با متخصصین روانشناسی، ادیولوژیست و متخصص گوش و حلق و بینی هم نقش موثری در حمایت و مقابله با اضطراب بیماران تومور عصب شنوایی ایفا می کند.
درمان تومور عصب شنوایی چقدر طول می کشد؟
طول دوره درمان تومور عصب شنوایی با توجه به روش درمان انتخابی کاملا متفاوت است و از چند ماه تا چند سال می تواند متفاوت باشد. همینطور شرایط تومور و روند و الگوی رشد آن هم در تعیین مدت زمان درمان نقش تعیین کننده دارد. اگر از روش جراحی تومور آکوستیک استفاده شود ممکن است درمان چند ماه به طول بیانجامد. انتخاب رادیوتراپی برای درمان تومور عصب گوش می تواند طول دوره درمان را به نزدیک یک سال و یا در صورت تکرار دوره به چند سال برساند. اکر از روش مانیتورینگ تومور استفاده شود بسته به وضعیت تومور و روند رشدی آن ممکن است تا چند سال هم فرد با این مشکل مواجه باشد و لازم است برنامه ریزی های خود را به گونه ای انجام دهد تا این بیماری در روند طبیعی زندگی کمترین اختلال را ایجاد کند.
آیا بعد از درمان تومور عصب شنوایی، علائم حذف می شوند؟
حذف علائم بعد از درمان تومور عصب گوش بستگی به درمان مورد استفاده و وضعیت اولیه تومور دارد. از علائم اصلی تومور شنوایی باید به وزوز گوش یکطرفه، افت شنوایی یک گوشی، سرگیجه و عدم تعادل و در موارد شدید، ضعف اعصاب و فلج عضلات گوش اشاره کرد. معمولا ساختار عصب و نورون به شکلی است که امکان ترمیم ضایعه وارد شده به آن وجود ندارد و هدف از جراحی تومور عصب شنوایی، حفظ شنوایی و جلوگیری از بدتر شدن آن است. همینطور ایجاد هر گونه مشکل در حین جراحی حتی ممکن است علائم را تشدید هم بکند. افت شنوایی در اثر تومور آکوستیک از نوع حسی عصبی است و قابلیت بازگشت ندارد. هر چند ممکن است تغییرات مختصری در ادیوگرام این افراد دیده شود. وزوز گوش بعد از جراحی ممکن است بهتر شده یا الگوی آن تغییر کند که بستگی به پاسخ عصب به جراحی دارد. حملات سرگیجه و یا ضعف اعصاب صورتی که در اثر فشار آمدن به ساقه مغز و اعصاب ایجاد شده است معمولا بعد از درمان برطرف می شود. برای جبران کم شنوایی بعد از درمان نوروم آکوستیک می توان از سمعک مناسب با توجه به میزان افت استفاه کرد که می تواند تا حد بسیار زیادی کیفیت زندگی فرد بعد از درمان را بهبود بخشیده و در بازگشت به زندگی عادی وی را یاری کند.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
بهترین دکتر برای نوروم آکوستیک
مراجعه به بهترین جراح برای نوروم آکوستیک از موثرترین قدم هایی است که برای درمان این بیماری باید برداشت. دکتر خوب برای تومور عصب شنوایی در درجه اول از بهترین روش های تشخیصی برای تشخیص درست استفاده می کند. دومین نقشی که انتخاب دکتر خوب برای درمان تومور عصب گوش دارد، انتخاب روش درمانی مناسب است. انتخاب درست از بین سه گزینه جراحی، رادیوتراپی و مانیتورینگ تومور نقش بسیار ویژه ای در موثر بودن درمان دارد و از اصلی ترین وظایف پزشک گوش و حلق و بینی و نورولوژیست برای تومور عصب شنوایی همین مورد است. انتخاب بهترین جراح برای عمل نوروم آکوستیک هم از اهمیت بالایی برخوردار است و جراح نوروم شنوایی باید از نهایت مهارت و دقت خود برای برداشتن کامل و بدون عوارض تومور استفاده کند.
تشخیص سریع تومور عصب شنوایی چقدر در درمان موثر است؟
به طور کلی تشخیص و دیاگنوز سریع در موارد تومور در قسمت های مختلف بدن کاملا ضروری است. با تشخیص و اقدام به موقع تومور عصب شنوایی می توان اقدامات درمانی را هر چه زودتر آغاز کرده و از رشد و آسیب تومور به ساختارهای حیاتی جلوگیری کرد. این تومور در یکی از حساس ترین قسمت های سر و قاعده جمجمه رشد کرده و حتی چند میکرومتر رشد بیشتر آن می تواند خسارات سنگینی به جای بگذارد. اقدام به موقع در کنار تصمیم درست می تواند ضامنی برای اثر بخشی درمان تومور عصب گوش باشد.