بیش شنوایی یا حساسیت به صدا چیست و چه راه های درمانی دارد؟

بیش شنوایی یا حساسیت به صدا چیست و چه راه های درمانی دارد؟

بروز رسانی : ۱۴ آذر ۱۴۰۲

حتما افرادی را دیده اید که با کمی بلند شدن بیش از حد صدای تلویزیون گوش های خود را گرفته و بسیار تحت فشار قرار می گیرند. این دسته از افراد دارای مشکل بیش شنوایی یا بیش فعالی شنوایی هستند که معمولا با درجاتی از اختلال در سیستم شنیداری در ارتباط است. در این مطلب در مورد ماهیت این مشکل و علائم آن صحبت می کنیم. امروزه درمان های جدید برای این معضل مورد استفاده قرار می گیرد که قصد داریم با آن ها هم بیشتر آشنا شویم.

هایپراكیوزیس یا بیش شنوایی

حساسیت شنوایی غیر معمول نسبت به صداهای محیطی یا هایپراكیوزیس ( Hyperacusis ) به پر شنوایی هم تعبیر می شود. علائم خاص هایپراكیوزیس حلزونی و هایپراكیوزیس دهلیزی می تواند به پزشکان و متخصصین شنوایی کمک کند تا بین این دو اختلال تمایز قایل شوند. اثرات پر شنوایی ((hyperacusis می تواند از حس خفیف اضطراب تا از دست دادن کامل تعادل و درد شدید گوش باشد و حتی در موارد جدی می تواند باعث تشنج در مغز شود.

علائم بیش شنوایی یا حساسیت شنوایی غیر طبیعی چیست؟

این مساله می تواند با اختلالات ایمنی بدن، آسیب مغزی، اختلالات متابولیک و سایر شرایط همراه باشد. این موضوع در بزرگسالان به اندازه کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است و اغلب به جای اینکه به عنوان یک نشانه فیزیولوژیکی آسیب حلزونی یا دهلیزی شناخته شود، به شرایط روانی فرد نسبت داده می شود.

سیستم های شنوایی و تعادل گوش داخلی به هم پیوسته اند. هر دو ارگان پر از مایعات هستند که حرکت آنها سلول های حسی ریز را تحریک می کند. صداها به عنوان ارتعاشات انرژی تشخیص داده می شوند. حلزون انسان می تواند فرکانس های مرتبط با گفتار را به بهترین وجه بشنود. سیستم تعادل از انرژی فرکانس پایین برای کمک به حفظ وضعیت بدن در رابطه با نیروی جاذبه استفاده می کند.

حساسیت بیش از حد گوش یک وضعیت غیرطبیعی است که در آن سیگنالهای الکتریکی پیچیده ایجاد شده توسط سلول های حساسه گوش به اشتباه تفسیر می شوند. سیگنال های وارد شده در افرادی که شنوایی طبیعی دارند، به همان اندازه شنیده می شود اما واکنش در سیستم های غیر عادی به طور قابل توجهی متفاوت است: به عنوان مثال ممکن است صداهای موجود در یک کتابخانه آرام برای شخص مبتلا به بیش شنوایی مانند یک رژه با صدای بلند به نظر برسد.

بیش شنوایی چیست؟

انواع پر شنوایی و علائم آن

به طور کلی حساسیت بیش از حد به صدا به دو نوع حلزونی و وستیبولار یا دهلیزی تقسیم می شود. در بیش حسی حلزون گوش، افراد هنگام شنیدن صداهای خاصی از جمله اصوات بسیار آرام و یا صداهای فرکانس بالا، احساس درد گوش، ناراحتی، رنجش و سوزش را تجربه می کنند. بیشتر افراد با پوشاندن گوش و بیرون رفتن از اتاق به این اصوات واکنش نشان می دهند. واکنش های عاطفی شدید مانند گریه یا واکنش هراس نیز ممکن است رخ دهد.

در صورت وجود هایپراكیوزیس دهلیزی، قرار گرفتن در معرض صدا می تواند منجر به آسیب یا از بین رفتن تعادل یا اختلال در کنترل وضعیت شود. چنین آشفتگی هایی با نام های مختلفی از جمله سندرم تولیو و اختلال تشنج(حمله) صوتی شناخته می شوند. برخی از واکنش های  sHyperacusiحلزونی، مانند سرگیجه شدید و یا حالت تهوع ناگهانی در بیش فعالی دهلیزی نیز می تواند مشاهده شود. در بعضی موارد، Hyperacusisوستیبولار می تواند بر سیستم عصبی اتونوم تأثیر گذاشته و مشکلاتی مانند از دست دادن هوشیاری، گیجی ذهنی، حالت تهوع یا خستگی شدید ایجاد کند.

در هر دو نوع بیش شنوایی حلزونی و دهلیزی، سردرد شایع است. علاوه بر این بسیاری از افراد مبتلا به هایپراكوزیس در طی این مواجهه ها تغییرات شناختی متمایزی را احساس می کنند. آن ها قادر به تحریک با سایر محرک ها نیستند، احساسات اشتباه و ناخوشایند و یا سردرگمی شدید را تجربه می کنند.

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09354353539      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

عوامل ایجاد کننده بیش شنوایی

دلایل فیزیولوژیکی علائم پر شنوایی را به دلیل مشکلاتی که در مطالعه ساختارهای بسیار کوچک گوش داخلی بدون آسیب رساندن به آنها وجود دارد، با اطمینان نمی توان شناسایی کرد.

یک علت مشکوک هایپراكیوزیس حلزونی می تواند از بین رفتن یا تضعیف نوعی عملکرد نظارتی باشد كه توسط سیستم عصبی انجام می شود و در طول مسیرهای عصبی شنوایی، تكانه هایی را ایجاد می کند. در این اختلال، مکانیسم تنظیم کننده به اشتباه، صداهای دریافتی را به جای کاهش آن ها، بزرگ می کند. به عنوان مثال در این شرایط، صدای خودروی عبوری قابل مقایسه با غرش موتور جت می باشد!

سایر توضیحات احتمالی در مورد بیش فعالی حلزونی گوش شامل اختلال در عملکرد شیمیایی مغز یا ضربه مغزی است که به دنبال آن به زنجیره استخوانچه های ریز در گوش میانی که باعث تقویت صدا شده و به انتقال لرزش ها به مایع گوش داخلی کمک می کند، آسیب می رسد. تغییر در انتقال سیگنالهای الکتریکی در مسیرهای عصبی پیچیده نیز در موارد آسیب دیدگی سر بسیار محتمل است.

در هایپراكوزیس دهلیزی، تصور می شود علت اصلی، آسیب رسیدن به سلول های عصبی در سیستم تعادل است. این سلول ها ممکن است به دلایلی مانند آسیب دیدگی سر، اختلال در متابولیک ناشی از مواد شیمیایی (به عنوان مثال، داروها یا بی حس کننده ها) یا تغییرات گردش خون به دلیل بیماری قلبی یا انسداد شریان، آسیب ببینند.

همچنین بیماری خود ایمنی که می تواند با دلایل مختلفی ایجاد شود، می تواند به اندام تعادل آسیب برساند. ضربه مغزی در یک حادثه با وسیله نقلیه موتوری می تواند یک واکنش خود ایمنی در گوش داخلی را ایجاد کند که می تواند هفته ها یا ماه ها پس از آسیب اولیه سلول های عصبی را از بین ببرد.

در یک کلینیک، چند مورد جدی که در آن تحریکات شنوایی کمتر از 30 دسی بل (قابل مقایسه با یک نت موسیقی میانی که در یک سطح بسیار آرام پخش می شود) مورد بررسی قرار گرفت، باعث از بین رفتن هوشیاری و تشنج شد. همه این بیماران در تصادفات وسایل نقلیه موتوری که بر ساقه مغز و نواحی بالاتر سیستم عصبی مرکزی تاثیر گذاشته بود، دچار آسیب دیدگی سر و یا گردن شده بودند. هیچکدام از این بیماران افت شنوایی یا مشکلات تعادل قبلی نداشته اند. در صورتی که یک نفر به طور مکرر تعادل و هوشیاری خود را از دست می دهد باید برای جلوگیری از آسیب بیشتر به صورت تمام وقت از محافظ گوش استفاده کند.

دلیل حساسیت بیش از حد شنوایی

درمان حساسیت به صدا یا بیش شنوایی

آزمایش های ویژه شنوایی می تواند وجود و شدت پر شنوایی حلزون را نشان دهد. تست های ساده مانند تستLDL )سطح صدای ناراحتی (در ارزیابی این اختلال استفاده می شود و همچنین آزمون غربالگری تعادل و بررسی نتایج حاصل از آن که زمان زیادی برای انجام آن نیز لازم نیست، می تواند اطلاعات قابل توجهی را ارائه دهد.

هایپراكوزیس حلزونی را می توان با روشهای درمانی صوتی مانند آموزش بازآرایی وزوز گوش (TRT) درمان کرد. روش TRT درمان انتخاب است و می تواند منجر به بازیابی محدوده های دینامیکی نرمال یا تقریباً عادی تحمل صدا شود.

با این حال، بیش فعالی وستیبولار در بسیاری از موارد همچنان بدون درمان یا عدم شناخت ادامه می یابد. هنگامی که هایپراكوزیس دهلیزی تشخیص داده می شود، بسته به سطح تخصص و علاقه پزشک معالج، پروتکل های درمانی بسیار متفاوتی در نظر گرفته می شود. درمان با رژیم غذایی کم نمک همراه با داروهای ضد تهوع هنوز هم بر رویکردهای پزشکی حاکم است، اگرچه برخی از متخصصان نتایج امیدوار کننده ای در تزریق مستقیم داروهای ضد التهابی به سیستم حلزونی / دهلیزی با کمک کاتتر داشته اند.

برای افرادی که از مشکلات تعادلی در اثر قرار گرفتن در معرض صدا شکایت دارند، آزمایشات دقیق تشخیصی باید در مطب ها، بخش های مغز و اعصاب و شنوایی شناسی انجام شود. پروتکل های آزمایش نوآورانه می توانند برای تحریک یا ایجاد پاسخ در یک محیط بالینی ابداع شوند. در کلینیک، ارائه یک صوت ((TONE در فرکانس 500 هرتز و به تدریج افزایش بلندی صدا، غالباً می تواند باعث ایجاد بیش فعالی دهلیزی شود.

درمان پر شنوایی یا هایپراکیوزیس

مهم است که پزشکان آزمایشاتی متناسب با وضعیت فرد بیمار ارائه دهند. به عنوان مثال اگر کسی هنگام عبور وسایل نقلیه بزرگ از افتادن شکایت داشته باشد، شناسایی منطقه مشکل خاص ممکن است نیاز به تغییر تست داشته باشد که شامل اصوات فرکانس پایین در سطوح بسیار کم شدتی، یا نویز باند باریک یا حتی نویز سفید می باشد. یک دستگاه شنوایی سنج قابل حمل portable) (ممکن است در رابطه با یک آزمایش پوستچر گرافی پویای کامپیوتری (computerized dynamic post urography test) استفاده شود به طوری که می توان صداهای مختلفی را برای القاء پاسخ تعادل ارائه کرد. امکان دیگر، استفاده از الکتروانسفالوگرافی (EEG) با دستگاه شنوایی سنج برای ارائه تحریک صدا است، به طوری که تغییر در الگوهای موج مغزی در پاسخ به صدا می تواند مشاهده شود.

اخیراً از این استراتژی در کلینیک برای تهیه شواهد روشن از ناهنجاری های موج مغز استفاده می شود و به بیمار اثبات شده است که منبع علائم نگران کننده وی ارگانیک و عضوی بوده است. علائم آزار دهنده ی ایجاد شده برای او بر اساس یک وضعیت فیزیولوژیکی و نه یک روانشناختی بنا شده است. این نتایج به بیمار احساس آرامش می دهد که نتایج قبلی EEG، بدون تحریک صدا، طبیعی بوده است.

استفاده از ابزارهای ارزیابی بالینی با استفاده از محرکهای مختلف و سپس مشاهدات دقیق ممکن است به ارائه دهندگان خدمات پزشکی این امکان را بدهد که بیماران مبتلا به هایپراكوزیس وستیبولار را شناسایی و راهکارهای درمانی بهتری را تدوین کنند.

منبع : https://vestibular.org/vestibular-hyperacusis

 


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

مطالب مشابه

سمعک own اتیکن چه ویژگی ها و قابلیت هایی دارد؟ + رده های مختلف آن

سمعک own اتیکن چه ویژگی ها و قابلیت هایی دارد؟ + رده های مختلف آن

سمعک های own اتیکن رده های مختلفی دارند که در این مقاله قصد داریم به ویژگی و انواع مدل های آن‌ها بپردازیم.

عفونت گوش میانی ( انواع اوتیت مدیا) + پیشگیری، درمان و عوارض آن

عفونت گوش میانی ( انواع اوتیت مدیا) + پیشگیری، درمان و عوارض آن

عفونت گوش میانی از شایع ترین عفونت های گوش است.

سمعک اقساطی | وام برای خرید سمعک

سمعک اقساطی | وام برای خرید سمعک

کلینیک تخصصی حس دوم امکان خرید سمعک اقساطی را برای کاربران دارای کم شنوایی فراهم کرده است. با استفاده از این شرایط ویژه، امکان استفاده از بهترین سمعک ها برای تمام اقشار جامعه فراهم شده است.

بهترین سمعک داخل گوشی سال کدام است؟

بهترین سمعک داخل گوشی سال کدام است؟

سمعک های داخل گوشی همواره مورد نظر افراد دارای افت شنوایی بوده و هست. کمپانی های مختلف در زمینه تولید این مدل رقابت سنگینی دارند. به همین دلیل در این مقاله سه مورد از بهترین سمعک های داخل گوشی در سال 2022 را به شما معرفی می کنیم

سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی هر کدام چه مزایا و معایبی دارند؟

سمعک های داخل گوشی و پشت گوشی هر کدام چه مزایا و معایبی دارند؟

بسیاری از افراد دارای افت شنوایی برای انتخاب بین سمعک داخل گوشی و پشت گوشی تنها به فاکتور ظاهر و نامرئی بودن سمعک توجه می کنند اما بهتر است برای انتخاب بهتر با مزایا و معایب هر کدام بیشتر آشنا شویم

جدیدترین راه درمان کم شنوایی یک طرفه چیست؟

جدیدترین راه درمان کم شنوایی یک طرفه چیست؟

کم شنوایی یک طرفه یکی از معضلات بزرگ برای فرد و ادیولوژیست است زیرا سمعکی که بتواند افت شنوایی عمیق در یک گوش را جبران کند معمولا با نتیجه مناسبی همراه نیست. اما سمعک های جدید کراس برای درمان کم شنوایی یک گوش بسیار جوابگو هستند

جدیدترین سمعک های زیمنس چه ویژگی هایی دارند؟

جدیدترین سمعک های زیمنس چه ویژگی هایی دارند؟

سمعک های جدید زیمنس یعنی نسل AX نسخه ارتقا یافته و بهبود یافته نسل قبلی یعنی Xperience است و تفاوت های زیادی را برای کاربران به ارمغان آورده است. در این مطلب بیشتر با این نسل سمعک آشنا می شویم

نکات طلایی برای خرید سمعک

نکات طلایی برای خرید سمعک

انتخاب و خرید سمعک مناسب از مواردی است که اکثر افراد اطلاعات زیادی درباره آن ندارند و معمولا در این پروسه دچار سر درگمی می شوند. با ما همراه باشید تا نکات مهم حین خرید و انتخاب مدل مناسب سمعک را برایتان بازگو کنیم

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • پوریا

    سلام، من نمیدونم مشکلم ذیل تعریف پرشنوایی قرار میگیره یا نه اما همین الان که تجربه تکراری رو دوباره تجربه کردم جستجویی در نت داشتم که به این تعریف برخوردم. از بچگی گاها دچار حالتی میشدم که یکباره صداها بشدت برام بلندتر میشدن، بیشتر این حالت بگونه ای بود انگار صداها با شدت بالایی بصورت مضطرب گونه به من حمله ور میشدن. این ویژگی حمله ور شدن رو با دقت بسیاری بهش رسیدم. گویی که اگر شخصی در زمان تجربه اون حالت با من گفتگو کنه داره با فریاد همراه با هیجان و اضطراب و کاملا از روی عصبانیت خرفش ذو به من میزنه. حتی واگویه های ذهنی که در اون لحظه ممکنه داشته باشم بصورت شدید و با اضطراب و عصبانیت هست. الگوی تکرار یا اتفاق خاصی نداره این حالت، فکر میکنم گاهی ممکنه برای یک یا چندسال تجربع‌ش نکنم و گاهی ممکنه در مدت یک هفته چندمرتبه تجربه‌ش کنم. تجربه هم اینکم، در پارکی روی صندلی و در معرض ترافیک پرصدا بودم که از گوشگیر استفاده کردم و صدا بشدت برام کم شد طوری که آزار دهنده نبود، به مدت 15 الی سی دقیقه متمرکز تلفن همراهم بودم که یکهو این حالت بهم دست داد. اغلب شروع میکنم به تغییر مکانم و خودم رو در معرض صدا و یا گفتگو قرار میدم که اکثرا شروع به گفتگو با خودم میکنم. چیزی که متوجه شدم اینکه این حالت اگر همیشه نه، ولی قطعا اغلب اوقات در زمانی که سکوت بسیار و عمیقی رو تجربه میکنم بهم دست میده برای همین خودمو در معرض صدا قرار میدم و تابحال با کمی گفتگو با خودم یا دیگری در کمتر از یک دقیقه پس از تلاشم برای بهبود، رفع میشه. در یکی دو موارد به قصد فهم این حالت تلاشی برای بهبود و تغییر موقعیتم نکردم، چیزی که تجربه کردم اینکه این حالت از بین نمیره، شدید و شدیدتر میشه تا اینکه غیرقابل تحمل میشه و حتی مقدار کمی حالت تهوع در زمانی که خیلی شدید و طولانی میشه رو تجربه میکنم ولی بیشترش حالت اضطراب و ترسه. تاکید میکنم ابن حالت رو زمانی دچار میشم که در سکوت بسیار عمیقی قرار میگیرم. ببخشید که طولانی و مفصل شد. برداشت شما چیه؟ با سپاس.

  • نسیم احمدی

    با سلام من بیرون که میرم حالم بد میشه و اضطراب و تهوع و کمحالی و خستگی و خشم دارم. در شرایطی که بودم به روانپزشک مراجعه کردم و بهم گفتند پنیک اجتماعی داری. در جاهایی که صدا هست مخصوصا صدای باندها و ترافیک بدحالترم و حمله عصبی بهم دست میده خیلیم پر حرف میشم. داروها بهترم نمیکنند. مجبورم خیلی لازم شد برم بیرون. شکل زندگیم عوض شده.وقتی همه جا ساکت باشه مغزم اروم میشه و راحتم. و مطمعنم صداها رو بلندتر از دیگران نمیشنوم اما برام آزار دهندن نه همون لحظه از یک ربع تا یکساعت.

    مدیر سایت

    سلام وقت بخیر به نظر میرسه مشکل شما بیشتر در حوزه کاری مشاورین و روانشناسان محترم هست

  • سلام من بیش شنوایی دارم به پزشک هم مراجعه کردم وقتی یه صدای بلن می شنوم یا یه صدای آروم رو به صورت مستمر می شنوم گوشم انگار توش هوا میره و خارش میگیره به نظرتون درمان میشه؟

  • علیرضا

    سلام من وقتی یه صدای بلند میشنوم یا حرکات یهویی کسی رو میبینم از جام میپرم

    مدیر سایت

    سلام دوست عزیز. لطفا سنجش شنوایی انجام بدین و نتیجه رو برای ما راسال کنید

  • ستیا

    سلام، خسته نباشید، راستش من به هر صدایی که از طبقه بالا میاد حساس شدم، نمیدونم چیکار کنم، تورو خدا بگید دارم دیوونه میشم، لازمه برم پیش روانشناس؟

    مدیر سایت

    سلام وقت بخیر. معمولا بیش شنوایی زمینه مشکل در سیستم شنوایی نداره و بیشتر مربوط به استرس ها و ترس های روزمره میشه. میتونید با یک روانشناس در این باره صحبت کنید

  • ندا

    سلام و وقت بخیر ببخشید من پسر ۶ ساله ای دارم که گاهی اوقات موقع دیدن کارتون وقتی دیگران صحبت میکنند دادمیزنه که ساکت باشید آیا این میتونه نشونه ای از پرشنوایی باشه

    مدیر سایت

    درود بر شما. اگر این مشکل تنها موقع دیدن کارتون دیده میشه نمیشه ازش به عنوان نشانه ای برای بیش شنوایی یاد کرد

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس