مزایا و معایب انواع مدل های سمعک که باید بدانید
به طور کلی دو مدل سمعک داخل گوشی و پشت گوشی موجود است که هر کدام از این مدلها از استایل های مختلفی برخوردارند و تنوع دارند. وقتی برای خرید سمعک مراجعه می کنید معمولا با توجه به افت شنوایی، سبک زندگی، ویژگی های کم شنوایی و نیازهای خاص، ادیولوژیست شما مدل ها و استایل های خاصی از سمعک را به شما پیشنهاد می دهد. برخی اوقات از هر استایل سمعک می توان استفاده کرد. در اینجا بهتر است فرد با مزایا و معایب مدل های مختلف آشنایی داشته باشد تا بتواند بهترین انتخاب را انجام دهد.
آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم
نوبت دهی حضوری و آنلاین:
02188871085 02188871589
09354353539 09129358402
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
ابتدا در مورد مدل های پشت گوشی صحبت می کنیم. برای مدل های پشت گوشی، استایل های پشت گوشی استاندارد standard BT، پشت گوشی با اسلیم تیوب slim tube BTE و همینطور رسیور داخل مجرا RIC را داریم که در سالهای اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده و دلیل آن این است که شما می توانید طیف وسیعی از کم شنوایی ها را با آنها تطبیق دهید و نیازی به سفارشی سازی خاصی هم ندارند.
سمعک های داخل گوشی که به طور کلی ITE نامیده می شود نیز در استایل های مختلف فول شل، هاف شل، داخل مجرا CIC، نامرئی داخل مجرا IIC و نامرئی کاملا داخل مجرا را دارید که برای مدت طولانی داخل مجرا قرار می گیرند. سمعک های سفارشی داخل گوشی در ابتدا محبوبیت زیادی داشتند تا اینکه سمعک های داخل گوشی آماده که با کمک دامی سیلیکونی داخل مجرا قرار می گیرند از محبوبیت بیشتری برخوردار شدند زیرا اکنون می توانند آن ها را بسیار کوچک تر کرده و در داخل گوش قرار دهند و کمتر دیده شوند. همینطور مدل های پشت گوشی رسیور داخل مجرا یا RIC هم در حال حاضر از فروش بسیار بالایی برخودار هستند.
قبل از شروع به بررسی مزایا و معایب استایل های مختلف سمعک، بهتر است بدانیم مدل و استایل سمعک تأثیری بر سطح فناوری داخل دستگاه ندارد. بنابراین میتوانید دو سمعک داشته باشید که کاملاً یکسان به نظر میرسند، اما یکی از آنها تکنولوژی سطح برتر داشته و دیگری یک دستگاه سطح پایه با فناوری های معمولی است. از سوی دیگر، میتوانید دو سمعک کاملاً متفاوت داشته باشید، اما در هر دوی آنها دقیقاً سطح فناوری و تکنولوژی های یکسانی به کار رفته است. از نقطه نظر قیمت، ممکن است کمی بیشتر برای یک دستگاه داخل گوشی با پوسته سفارشی هزینه کنید، زیرا نیاز به قالب گوش دارد.
مزایا و معایب سمعک های پشت گوشی
مزایای سمعک های پشت گوشی
اکنون به مزایا و معایب استایل سمعک پشت گوشی یا BTE نگاهی خواهیم داشت. مزیت اول سمعک پشت گوشی این است که آماده استفاده است و بدنه اصلی سمعک را می توان با کمک قالب های آماده روی گوش فرد تنظیم کرد و نیازی نیست تا آن را برای ساخت پوسته به لابراتوار فرستاد. این مزیت برای سعک های پشت گوشی دیگر مانند اسلیم تیوب و رسیور داخل مجرا صادق است و برای سمعک های پشت گوشی استاندارد باید از قالب مخصوص مجرای فرد استفاده کرد. البته این مورد بستگی به میزان افت شنوایی فرد و شرایط مجرای وی دارد. برخی موارد در صورت موجود بودن سمعک می توان تجویز را در همان روز ارزیابی شنوایی انجام داد و فرد مطب را با سمعک جدید خود ترک کند.
مزیت شماره 2 سمعک های پشت گوشی این است که این مدل ها دارای قطعات قابل تعویض هستند. منظور این است که برای سمعک RIC یک سیم نازک وجود دارد که به بلندگو یا رسیور سمعک متصل می شود و اگر سیم خراب شد می توانید آن را تعویض کنید. اگر سمعک اسلیم تیوب است می توانید به راحتی در صورت خراب شدن آن را تعویض کنید. همینطور سمعک های پشت گوشی استاندارد را نیز می توان در صورت خراب شدن یا پاره شدن تیوب 13 به راحتی و آسانی تعویض کرد.
مزیت شماره 3 سمعک پشت گوشی این است که استفاده از آن ها و قرار دادن روی گوش بسیار آسان است. معمولا افراد تصور می کنند استفاده از سمعک پشت گوشی باعث تداخل در گذاشتن عینک یا ماسک می شود و ممکن است روی گوش فشار وارد کند. حقیقت این است که این سمعک ها بسیار کوچک و سبک و خوش فرم برای گوش هستند که بعد از مدتی حضور آن ها را اصلا احساس نمی کنید. مدل های پشت گوشی استاندارد که مقداری بزرگتر هستند ممکن است کمی وزن بیشتر داشته باشند اما حقیقت به طور کلی این است که سمعک های پشت گوشی بسیار راحت روی گوش قرار می گیرند و فشار اضافه ای را وارد نمی کنند.
مزیت شماره 4 سمعک های پشت گوشی، قابلیت اتصالی گسترده است. سمعک پشت گوشی به دلیل قرار گرفتن پشت گوش از محدودیت فضایی کمتری برخوردار هستند و این قابلیت باعث می شود تا قطعه یا کویل وایرلس برای اتصال به انواع منابع صوتی و همینطور تلکویل برای دریافت امواج مغناطیسی به خوبی در این سمعک ها تعبیه شود.
مزیت شماره 5 این است که برخی از مدل های سمعک پشت گوشی واقعا قابلیت دید کمی دارند. وقتی به مدل های رسیور داخل مجرای کوچک نگاه می کنید و در نظر می گیرید که می تواند کم شنوایی های شدید را پوشش دهد و مخصوصا زمانی که با رنگ های مختلف در پشت گوش و زیر موها مخفی می شود در می یابید که این مدل ها در حد و اندازه خود نامرئی و کوچک هستند. برای خانم ها با موی بلند این مدل بسیار نامرئی است و تنها یک سیم بسیار ظریف روی گوش قرار دارد که نامرئی است و قابلیت دید ندارد.
مزیت شماره 6 سمعک های پشت گوشی این است که این مدل ها واقعاً برای کمشنوایی شدید تا عمیق مناسب هستند و این موضوع بیشتر برای سمعک های پشت گوشی استاندارد و رسیور داخل مجرا که با میکرو مولد فیت می شوند، صادق است. دلیل مناسب بودن این مدل ها برای افت ها شنوایی شدید این است که با افزایش یافتن مقدار تقویت سمعک شانس سوت زدن سمعک یا فیدبک نیز بیشتر می شود. در سمعک های پشت گوشی رسیور داخل مجرا شانس سوت زدن کمتر است چرا که بلندگو در داخل مجرا و میکروفن سمعک پشت گوش قرار گرفته و از هم فاصله زیادی دارند. در این صورت شانس سوت زدن سمعک در مدل های پشت گوشی از داخل گوشی بسیار کمتر است.
مزیت شماره 7 سمعک های پشت گوشی قابلیت شارژی بودن آن هاست. امروزه بیشتر تولید کنندگان سمعک به سمت باطری های قابل شارژ و سمعک های شارژی حرکت می کنند. برخی از مدل ها از باطری های ثابت که با قرار گرفتن سمعک روی شارژر، شارژ می شوند و برخی دیگر از باطری های قابل شارژ جدا شونده استفاده می کنند. این در صورتی است که سمعک داخل گوشی قابل شارژ تولید نشده و یا در مراحل اولیه طراحی و اجرا است و در حال حاضر ویژگی قابل شارژ بودن تنها برای مدل های پشت گوشی فراهم است.
معایب سمعک های پشت گوشی
مشکل شماره یک سمعک های پشت گوشی قابلیت دیده شدن بیشتر آن هاست. این مدل ها در مقایسه با مدل های داخل گوشی و نامرئی مسلما دید بیشتری دارند. دید سمعک پشت گوشی تا حد زیادی بستگی به مقدار موی سر و اطراف گوش شما دارد، یک سمعک پشت گوشی می تواند کاملاً نامرئی باشد اگر موی بلند و پر پشتی داشته باشید، اما اگر موهای شما واقعاً کوتاه است، دیگران می توانند سمعک پشت گوشی شما را ببینند.
عیب شماره 2 سمعک پشت گوشی این است که می تواند پشت گوش را مقداری تحریک کرده و یا با گذاشتن عینک تقابل داشته باشد. معمولا کاربران در استفاده همزمان از سمعک عینک مشکلی ابراز نکرده اند اما گاها ممکن است فضای پشت گوش فرد کافی نبوده و سمعک و عینک روی هم سوار شوند که در این صورت مقداری نارضایتی وجود خواهد داشت و این مورد تا حد زیادی به آناتومی سر فرد بستگی دارد.
نقطه ضعف شماره 3 سمعک پشت گوشی این است که مکالمه تلفنی با آن می توان مقداری سخت باشد مخصوصا اگر سمعک شما تلکویل یا قابلیت اتصال مستقیم به موبایل را نداشته باشد و برای صحبت با تلفن مجبور باشید آن را نزدیک گوش بیاورید. علت این است که ورودی گوش توسط قالب بسته شده و ورودی گوش کاربر در حال حاضر میکروفن های سمعک است که روی بدنه آن و در پشت گوش قرار گرفته اند. در این حالت مجبور هستید موبایل یا تلفن را مقداری بالاتر از ورودی گوش و نزدیک بالای آن بگیرید.
مزایا و معایب سمعک های داخل گوشی
مزایای سمعک داخل گوشی
مزیت شماره یک سمعک داخل گوشی در جاگذاری در گوش است. سمعک های داخل گوشی سفارشی، به ویژه مدل های بزرگتر، بسیار راحت تر وارد گوش می شوند و جاگذاری راحتی دارند. قالبی که از روی گوش فرد ساخته می شود باعث جاگذاری راحت و فیت شدن کامل سمعک داخل گوش می شود. برای برخی از افرادی که مشکلات حرکت دست دارند جاگذری این مدل ها می تواند راحت تر باشد.
مزیت شماره 2 سمعک داخل گوشی، راحتی استفاده مخصوصا مدلهایی که کاملا داخل مجرای گوش قرار می گیرند مانند CIC و IIC است. با گذاشتن این سمعک ها داخل گوش پس از مدتی حضور آن ها فراموش شده و تنها تقویت صداست که ما را متوجه وجود سمعک می کند. همینطور گفتگو با موبایل یا تلفن با این مدل ها کاملا مانند حالت عادی است و کاربر را اذیت نمی کند. افرادی که راحتی استفاده را می پسندند و دوست ندارند جاگذاری سمعک با وجود عینک اذیتشان کند معمولا با مدل های داخل گوشی راحت تر هستند.
مزیت شماره 3 سمعک های داخل گوشی این است که ادیولوژیست شما می تواند مقدار واقعی تقویتی که به گوش می رسد را کنترل کند. بسیاری از سمعک ها با توجه به نوع سمعک و افت شنوایی از ونت یا لوله تهویه استفاده می کنند. ونت باعث می شود تا صداهای طبیعی به گوش رسیده و بخشی از تقویت ناخواسته صوتی از گوش خارج شود. این قابلیت در سمعک های پشت گوشی که با قالب آماده یا دامی تنظیم می شوند وجود ندارد و ممکن است فرد نارضایتی هایی را در استفاده از سمعک پشت گوشی داشته باشد. این مورد در مدل های داخل گوشی با ونت یا لوله تهویه قابل کنترل است.
مزیت شماره 4 سمعک های داخل گوشی پر قدرت تر شدن آن ها در حال حاضر است. در واقع بخش زیادی از کم شنوایی های مرسوم امروزه توسط سمعک داخل گوشی نیز قابل پوشش است. البته ممکن است مشکلاتی مانند سوت سمعک در این بین دیده شود که با تکنولوژی امروزه حل شده است. در واقع کاربران سمعک آزادی بیشتری در انتخاب مدل سمعک داخل گوشی خود دارند و محدودیت ها کمتر شده است.
معایب سمعک های داخل گوشی
اولین مشکل سمعک های داخل گوشی نبود قابلیت شارژ مجدد و باطری قابل شارژ برای آن ها است. از محدودیت های بزرگ سمعک های داخل گوشی، باطری کوچک و ظریف آن است که برای بسیاری از افراد مسن و دارای لرزش دست ممکن است تعویض آن مشکل باشد. در این صورت وجود سمعک داخل گوشی با باطری قابل شارژ بسیار کمک کننده است. البته در این راه تحقیقات خوبی در حال انجام است و ممکن است طی یک تا دو سال آینده شاهد سمعک های شارژی داخل گوشی باشیم.
عیب شماره 2 سمعک های داخل گوشی این است که قابلیت دید آن ها به مراتب از مدل های پشت گوشی بیشتر است. اگر نامرئی بودن و عدم دید سمعک برای شما مهم ترین اولویت است با توجه به شرایط ظاهری و فیزیک خود می توانید از برخی مدل های پشت گوشی مانند RIC استفاده بیشتری ببرید. البته اولویت اصلی وضعیت شنوایی شما و اولویت بعدی قابلیت دید سمعک است. در برخی موارد که فرد مجرای گوش بزرگی دارد برخی از سمعک های نامرئی IIC کاملا داخل گوش مخفی می شوند که بستگی به ساخت و همینطور برند سازنده دارد.
مشکل شماره 3 سمعک داخل گوشی نیاز به رسیدگی و نظافت بیشتر است. تمامی قطعات سمعک در مدل های داخل گوشی در یک محفظه بسیار کوچک جای گرفته و این وسیله برای ساعات طولانی در مجرای گوش قرار دارد و در معرض عرق، رطوبت، گرد و غبار و کثیفی قرار دارد و به همین دلیل آسیب پذیری بیشتری نیز دارد و باید رسیدگی به آن بیشتر باشد. علاوه بر رسیدگی شخصی، مدل های داخل گوشی به سرویس های دوره ای بیشتری هم نیاز دارند و به طور کلی باید بیشتر از مدل های پشت گوشی به فکر نظافت آن ها بود.
مشکل شماره 4 در سمعک های داخل گوشی این است که این مدل ها نیاز به قالب گیری از گوش و ساخت بر اساس قالب دارند که می تواند در برخی برندها مقداری هزینه بیشتر به خود اختصاص دهد.
انتخاب استایل و مدل سمعک به طور کلی بر اساس نیازهای شخصی، موقعیت ارتباطی، الگوی افت شنوایی، سن و سلامت عمومی انجام می شود و پیشنهاد می شود برای انتخاب بهتر، ابتدا ادیولوژیست را در جریان کلیه نیاز ها و اولویت های خود گذاشته و در مرحله بعد بنابر توصیه های شنوایی شناس خود انتخاب کنید تا بهترین نتیجه از پروتز شنوایی برای شما حاصل شود.