عمل تمپانوپلاستی گوش چیست و برای چه افرادی انجام می شود؟

عمل تمپانوپلاستی گوش 

سیستم شنوایی که باعث می‌ شود ما صدا های مختلف را بشنویم از بخش های مختلف تشکیل می شود. یکی از این قسمت ها پرده گوش است که ممکن است آسیب دیده و سوراخ شده یا به اصطلاح پزشکی دچار پرفوریشن شود. پارگی ساده و محدود پرده گوش به شرط رعایت نکات خاصی می تواند خود به خود بهبود یافته و ترمیم شود. اگر پارگی بیش از حد بزرگ بوده و یا در اثر عفونت ایجاد شده باشد ممکن است ترمیم نشده و پارگی به شکل مزمن در آید.در این حالت نیاز به عمل جراحی ترمیم پارگی پرده گوش یا تمپانوپلاستی است. عملی که در چنین مواردی انجام می ‌شود و باعث ترمیم پرده گوش می شود، تمپانوپلاستی است. معمولاً پرده گوش به دلایلی همچون عفونت و وارد شدن ضربه به سر دچار پارگی می شود. در صورتی که سوراخ ایجاد شده در پرده گوش کوچک باشد به صورت خود به خودی بهبود می یابد. اما اگر این سوراخ ‌ها بزرگ باشند لازم است عمل جراحی ترمیمی انجام شود. معمولاً از جراحی ترمیم پرده گوش استفاده می‌ شود. اکثر افرادی که دچار این عارضه می شوند از این عمل نتیجه مناسبی را دریافت می کنند. در این مطلب می خواهیم درباره این روش جراحی توضیحاتی را بیان کنیم.

جراحی تمپانوپلاستی گوش چیست؟

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09120245946      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

تمپانوپلاستی چیست؟

جراحی تمپانوپلاستی یا ترمیم پرده گوش روشی است که در آن آسیب های وارد شده به پرده گوش درمان می شود. این عمل در مواردی انجام می‌ شود که در پرده گوش پارگی وسیع و بزرگی ایجاد شده و یا قابلیت ترمیم پرده گوش در اثر عفونت های شدید و مکرر از بین رفته باشد. در این صورت بدن این توانایی را ندارد که خود این پارگی ها را ترمیم کند و پارگی به شکل مزمن و برای سالیان دراز ترمیم نشده باقی خواهد ماند. با استفاده از بافت های مشابه با پرده گوش می توان قسمت آسیب دیده را ترمیم کرد. حدود 90 درصد از افرادی که این عمل را انجام می دهند از نتایج بدست آمده راضی هستند. این عمل بسته به شرایط بیمار در حالت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می شود. در مواردی این عمل همراه با بازسازی استخوان های کوچک گوش میانی انجام می‌ شود. جراحی تمپانوپلاستی گوش توسط جراح گوش و حلق و بینی ماهر و با تجربه انجام می شود.

انواع روش جراحی تمپانوپلاستی

برای ترمیم پرده گوش در عمل تمپانوپلاستی چندین راه مختلف وجود دارد. این عمل از طریق مجرای گوش، از طریق برش در گوش و قسمت ماستوئید قابل انجام است. البته جراح وضعیت پارگی پرده گوش را مشاهده می‌ کند و پس از آن روش جراحی را انتخاب می‌ کند. معمولا در مواردی که تنها مشکل، پارگی پرده باشد عمل از طریق مجرای گوش انجام می شود. بیمار در حالت بی حسی موضعی یا بی هوشی قرار گرفته و پس از آن جراحی انجام می‌ شود. معمولاً در این جراحی به منظور ترمیم پرده گوش پیوند انجام می‌ شود. به این گونه که از قسمت های بدن که بافتی مشابه با پرده دارند در گوش پیوند داده می شود. معمولاً زمانی این عمل از طریق ایجاد سوراخ در پشت گوش انجام می‌ شود که برش های بوجود آمده دارای وسعت زیادی بوده و یا عفونت شدید گوش میانی و ماستوئید هم در این عمل هدف قرار داده شود.

تمپانوپلاستی و ترمیم پرده گوش با بافت خارجی (کاغذ)

ترمیم پرده گوش با کاغذ یک روش جراحی است که در آن سوراخ های کوچک ترمیم می شوند. این روش در مواردی کارایی دارد که گوش بیمار ترشح نداشته باشد. اگر بیمار کودک باشد باید در حین انجام جراحی در حالت بی هوشی قرار می گیردو برای بزرگسالان نیز می توان از بی حسی موضعی استفاده کرد. در این جراحی ابتدا لبه‌ های قسمت‌ هایی از پرده گوش که سوراخ ایجاد شده است برداشته می‌ شوند. پس از آن یک کاغذ مخصوص به جای آن قرار داده می‌ شود. کاغذ از جنس بافت های بیولوژیکی است و می‌ تواند آسیب ‌های به وجود آمده را ترمیم کند. برای این که این بافت ترمیمی جدا نشود از یک پماد مخصوص و یا خون خود بیمار استفاده می‌ شود. پس از انجام این کار بیمار می تواند به خانه برود. این جراحی دارای تهاجم کمی است و در مدت زمان کمی هم انجام می شود. پس از شش هفته فرد باید به جراح مراجعه کند تا نتیجه عمل مورد بررسی قرار گیرد.

عمل تمپانوپلاستی گوش با بافت خارجی

تمپانوپلاستی بافت چربی

تمپانوپلاستی با بافت چربی روشی دیگر برای بازسازی پرده گوش است. این عمل دارای تهاجم کمی است. در این روش از چربی‌ های بدن خود بیمار برداشته می ‌شود و در محل آسیب دیده شده پیوند داده می ‌شود. به این منظور ابتدا گوش بیمار بی حس می شود پس از آن برشی در قسمت نرمه یا لوبول گوش ایجاد شده و مقداری بافت چربی از آن ناحیه برداشته می‌ شود. پس از انجام این کار چربی برداشته شده در ناحیه سوراخ پرده گوش قرار می گیرد. پس از اتمام جراحی لازم است بخیه هایی در محل برش و پارگی پرده گوش ایجاد شود.

تمپانوپلاستی داخلی با آندوسکوپی (تمپانوپلاستی گرافت میانی)

ترمیم پرده گوش با آندوسکوپی هم یکی از روش های کم تهاجم این عمل به حساب می آید. البته باید بیان کنیم که در حین انجام این جراحی ممکن است لازم باشد بیمار بیهوش شود. در این روش همه مراحل جراحی از طریق کانال گوش انجام شده هیچ برشی در قسمت خارجی آن ایجاد نمی ‌شود. در این روش آندوسکوپ به داخل گوش فرستاده می شود و تغییرات لازم را در گوش فرد ایجاد می کند. البته ممکن است که شرایط به گونه ای باشد که لازم باشد برشی در پشت گوش ایجاد شود و از این طریق آندوسکوپی انجام شود. ممکن است انجام این کار باعث شود مجرای گوش مقداری گشاد شود. پس از برداشتن قسمت هایی از پرده گوش، پیوند بافتی در زیر آن قرار داده می شود. برای اینکه پیوند دچار جا به جایی نشود محل عمل شده پانسمان می شود. پانسمان در نهایت باید توسط جراح جدا شود. در حین جراحی پزشک از طریق مانیتور داخل مجرای گوش را مشاهده می کند. این جراحی حدودا 3 ساعت به طول می ‌انجامد.

عمل تمپانوپلاستی آندوسکوپی

تمپانوپلاستی با پیوند غضروف

این جراحی مقداری پر تهاجم تر از دیگر روش ها بوده و لازم است تحت بیهوشی کامل و در اتاق عمل انجام شود. این عمل از طریق مجرای گوش و یا از طریق ایجاد برش در پشت آن انجام می شود. در این عمل قسمت باقیمانده پرده گوش خارج می شود. بافت پیوندی معمولا از جنس فاسیای عضلات گوش یا پوست مجرای گوش است. پس از آن قسمتی از عضله گوش یا غضروف آن جدا می‌ شود و در جای پرده گوش پیوند داده می ‌شود. این پیوند باعث می شود آسیب های وارد شده به مرور زمان ترمیم شوند. این عمل هم حدود 2 ساعت به طول می ‌انجامد. جراح پس از ایجاد تغییرات لازم در ناحیه پیوند پانسمان هایی را قرار می ‌دهد تا تغییرات ایجاد شده ثابت شوند.

عمل تمپانوپلاستی با پیوند غضروف

جراحی ترمیم پرده گوش برای چه کسانی مناسب است؟

کاندیدای جراحی بازسازی پرده گوش یا تمپانوپلاستی افرادی هستند که جراحی بهترین روش برای درمان آن ها باشد. شرایطی وجود دارد که باعث می ‌شود همه افراد برای انجام این عمل گزینه مناسبی نباشند. در ادامه به مواردی می پردازیم که بهترین گزینه برای انجام این جراحی هستند.

  • افرادی که آسیب‌ های وارد شده به پرده گوش آن ها جدی بوده و به صورت خود به خودی بهبود نمی‌ یابد.
  • مواردی که پارگی در حاشیه پرده گوش بوده و وسعت زیادی دارد.
  • افرادی که پس از پارگی دچار عفونت شدید در گوش میانی شده اند.
  • افرادی که پارگی پرده گوششان در اثر عفونت های شدید گوش میانی و یا ماستوئیدیت ایجاد شده است.
  • بیمارانی که در ناحیه پرده گوش و یا استخوان های کوچک گوش میانی آسیب دیده باشند.
  • بیمارانی که پارگی پرده گوش باعث کم شنوایی و ایجاد درد در آن ها شده باشد.
  • بیمارانی که به الکل و سیگار اعتیاد نداشته باشند. مصرف این موارد در نتیجه اختلال ایجاد می‌ کند.
  • افرادی که استفاده از داروهای بی حسی و بی هوشی برای آن ها مشکلی به وجود نیاورد.

عوارض عمل تمپانوپلاستی گوش

جراحی ترمیم پرده گوش علاوه بر مزایای زیادی که دارد می ‌تواند عوارضی را هم برای بیمار به‌ همراه داشته باشد. در اکثر موارد این عوارض تنها تا زمانی که فرد بهبود می‌ یابد ادامه دارند. بنابراین نباید چندان نگران این عوارض بود. البته در صورتی که برخی از عوارض بیش از حد ادامه پیدا کنند و یا مشکلات جدی را به همراه داشته باشد باید به جراح اطلاع داده شود. از اصلی ترین عوارض عمل تمپانوپلاستی گوش می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • یکی از عوارضی که تا چند روز برای بیمار تجربه می شود، درد است‌. این درد به دلیل برش های ایجاد شده به وجود می آید.
  • آسیب به استخوانچه های گوش میانی در حین عمل
  • عدم ترمیم کامل پرده گوش
  • ممکن است افرادی که این جراحی را انجام می ‌دهند دچار عفونت شوند. برای رفع این مشکل باید آنتی ‌بیوتیک مصرف کرد.
  • در ناحیه عمل شده مقداری خونریزی طبیعی است. مقدار خونریزی به روش عمل بستگی دارد.
  • در برخی از موارد با انجام این عمل بهبودی حاصل نشده و پرده گوش بهبود نمی‌ یابد.
  • برخی از افراد هم تا چند روز در مواردی دچار سرگیجه می شوند.
  • ممکن است این عمل به عصب چشایی آسیب وارد کند و تا مدتی در حس چشایی اختلال ایجاد کند.
  • در صورتی که جراح از مهارت کافی برخوردار نباشد ممکن است به عصب هفتم صورتی آسیب وارد کند.

دوره نقاهت جراحی ترمیم پرده گوش

دوره نقاهت عمل تمپانوپلاستی به موارد زیادی بستگی دارد. وسعت عمل و روش انتخابی از اصلی ترین موارد تعیین کننده طول دوره نقاهت است. این دوره در حالت عادی بین دو تا سه هفته به طول می‌ انجامد. البته حدود دو تا سه ماه زمان لازم است که فرد به طور کامل بهبود یافته و نتایج عمل نمایان شوند. روش های مختلفی برای ترمیم پرده گوش وجود دارد. این روش ها هر کدام دارای دوره نقاهت متفاوتی نسبت به دیگری هستند. فرد در دوره بهبودی باید مراقب باشد که آب به هیچ عنوان به داخل گوش نفوذ نکند زیرا سریعا موجب عفونت در محل جراحی می شود. باید از غذا های مقوی و حاوی ویتامین های مختلف استفاده کند تا زودتر بهبود یابد. بهتر است فرد در معرض دود سیگار قرار نگرفته و از مصرف آن هم بپرهیزد. در چنین شرایطی می‌ توان گفت که دوره نقاهت این جراحی کمتر می شود.

اقدامات قبل از جراحی تمپانوپلاستی

قبل از اینکه عمل ترمیم پرده گوش انجام شود لازم است فرد مجموعه اقداماتی را انجام دهد. این اقدامات باعث می شود که بیمار برای انجام عمل آمادگی کافی را داشته و در حین انجام این جراحی مشکلی برای او به وجود نیاید. به همین منظور باید انجام این کار ها را جدی بگیرد. جراح در جلسه ای که بیمار را معاینه می کند درباره این اقدامات نکاتی را به بیمار می گوید و از او می ‌خواهد که تا روز عمل آن ها را رعایت کند.

  • یکی از کار هایی که فرد باید انجام دهد عدم استفاده از سیگار و الکل است. مصرف دخانیات و الکل قبل از انجام جراحی باعث تحریک بافت مورد جراحی شده و ممکن است نتایج را با خطر روبرو کند.
  • باید از ورود هر گونه آب به مجرای گوش قبل و بعد از عمل اکیدا جلوگیری شود.
  • بیمار باید از چند هفته قبل از عمل مصرف ایبوپروفن و آسپرین را قطع کند زیرا باعث رقیق شدن خون شده و احتمال خونریزی را بیشتر می کند.
  • فرد باید سعی داشته باشد شب قبل از انجام جراحی به اندازه کافی بخوابد.
  • این فرد باید تا قبل از عمل آزمایش‌ هایی که برای او تجویز شده اند را انجام دهد و نتایجی را ارائه دهد.
  • در روز انجام جراحی پرده گوش، بیمار باید ناشتا باشد و از هشت ساعت قبل چیزی نخورده باشد.
  • مصرف غذا هایی که دارای چربی و نمک زیاد هستند از دو هفته قبل ممنوع است. بهتر است در این مدت زمان بیمار از غذا های فست فودی استفاده نکند.
  • به بانوان توصیه می ‌شود در این روز آرایش نکنند و زیور آلاتی همچون گوشواره به همراه نداشته باشند. آقایان هم بهتر است مو های خود را قبل از عمل کوتاه کنند.

مراقبت های بعد از جراحی ترمیم پرده گوش

پس از انجام جراحی گوش هم لازم است بیمار اقداماتی را انجام دهد. انجام این اقدامات هم باعث می‌ شوند که فرد زود تر بهبود یافته و هم باعث رسیدن به یک نتیجه خوب می‌ شوند. انجام این اقدامات از همان روز اول باید رعایت شوند. در صورتی که بیمار شب اول بستری شود در بیمارستان به او رسیدگی می‌ شود. اما پس از آن خود بیمار باید این نکات را رعایت کند. جراح یا دستیاران او قبل از مرخص شدن بیمار این نکات را به او می گویند.

  • بیمار نباید هیچ گونه فشار را به گوش و محل عمل شده وارد کند.
  • فین کردن و اعمال فشار به بینی ممنوع است.
  • از دستکاری پانسمان خودداری شود.
  • جویدن و بلع با سرعت و پر فشار در روزهای اول باعث ایجاد مشکل در ترمیم پرده می شود.از خوردن غذاهای سفت در روز های اول خودداری شود. بهتر است بیمار در روز اول چند ساعت پس از به هوش آمدن از غذا های آبکی استفاده کند.
  • به هیچ عنوان نباید سیگار و الکل مصرف شود. نباید در معرض دود سیگار قرار گرفت.
  • بیمار باید سعی داشته باشد شب ها به حالت طاق باز و یا بر روی گوش مقابل بخوابد. به هیچ عنوان نباید بر روی گوش عمل شده خوابید.
  • فرد یا یکی از نزدیکان او باید یاد بگیرد که چگونه پانسمان را عوض کند و هر چند وقت یکبار این کار را انجام دهد. این کار توسط دستیار جراح به بیمار آموزش داده می‌ شود.
  • تا چند هفته نباید به انجام ورزش و کار های سنگین پرداخت. البته پس از چند روز بیمار می تواند به آرامی پیاده ‌روی کنند.
  • تا زمانی که زخم ها بهبود نیافته اند نباید استحمام کرد و سعی شود آب به زخم‌ ها نرسد.
  • پس از 10 روز باید برای کشیدن بخیه ها به پزشک مراجعه شود.

تمپانوپلاستی به همراه ماستوئیدکتومی یا تمپانوماستوئیدکتومی

ترمیم گوش به روش ماستوئیدکتومی به روشی گفته می شود که در آن استخوان های عفونی پشت گوش تراشیده می شوند. این روش بیشتر در مواردی انجام می ‌شود که گوش میانی دچار عفونت و التهاب شدید شده و باید عفونت و بافت التهابی به صورت فیزیکی بریده شود. در این صورت پشت گوش شکاف ایجاد شده و دسترسی به استخوان ماستوئید ایجاد می شود. در این صورت پرده گوش در صورت سالم ماندن ممکن است آسیب دیده و به تمپانوپلاستی در حین عمل نیاز خواهد بود. ماستوئید به قسمتی از جمجمه گفته می‌ شود که در ناحیه پشت گوش قرار دارد. با لمس کردن این ناحیه می ‌توانید این استخوان را حس کنید. عمل جراحی تمپانوماستوئیدکتومی دارای حساسیت بالایی بوده و باید توسط بهترین جراح انجام شود.

جراحی ترمیم پرده گوش چقدر طول می کشد؟

مدت زمان انجام جراحی تمپانوپلاستی به موارد زیادی بستگی دارد زیرا روش های مختلفی برای انجام این عمل وجود دارد. برخی از این روش ‌ها در مدت زمان کمی و برخی دیگر در مدت زمان طولانی انجام می ‌شوند. در برخی از موارد حتی می توان این عمل را در 15 دقیقه انجام داد. اما در روش‌ های دیگر جراحی تا 3 ساعت زمان می ‌برد. بنابراین می ‌توان گفت که روش انجام جراحی در این زمینه نقش بسزایی دارد. البته مهارت جراح هم در این زمینه بسیار تاثیر گذار است. معمولاً افراد با مهارت تر این عمل را در مدت زمان کمتری انجام می دهند. در مواردی که این عمل به طول می انجامد یعنی دارای تهاجم بالاتری بوده و بیمار باید در حین انجام آن بیهوش باشد. اما در مواردی که مدت زمان جراحی کم باشد تهاجم آن هم کم بوده و از داروی بی حسی موضعی استفاده می ‌شود. به طور کلی بیمار نباید به این مسائل توجه داشته باشد و به دنبال بهترین روش برای بهبود باشد.

بدتر شدن شنوایی بعد از تمپانوپلاستی به دلیل پانسمان

گاهی ممکن است پانسمان باعث شود پرده گوش دوباره آسیب ببیند. این اتفاق ممکن است در چندین مورد به وجود آید. در مواردی که جراحی یا دستیار او به درستی بیمار را پانسمان نکند امکان اینکه به او آسیب وارد شود وجود دارد. همچنین اگر بیمار بر روی گوش عمل شده بخوابد و یا به آن فشار وارد کند به پانسمان و پرده گوش آسیب وارد می ‌شود. این اتفاق بیشتر زمانی می ‌افتد که پانسمان جا به جا شود. باید این پانسمان به گونه ‌ای قرار داده شود که تا زمان بهبودی فرد جا به جا نشود. در مواردی هم که پس از عمل بیمار پانسمان نشود امکان آسیب رسیدن وجود دارد. همچنین این امکان وجود دارد که قسمت پیوند داده شده بدون پانسمان در اثر حرکت و فشار جدا شود. بنابراین حتماً باید محل عمل را پانسمان کرد. در صورتی که جراح از مهارت بالایی برخوردار بوده و بیمار هم نکات لازم را انجام دهد مشکلی برای او به وجود نخواهد آمد.

بهبود شنوایی با عمل تمپانوپلاستی

آیا شنوایی بعد از عمل ترمیم پرده گوش بهتر می ‌شود؟

قطعاً یکی از دلایلی که تمپانوپلاستی به آن منظور انجام می‌ شود، بهتر شدن سطح شنوایی فرد است. پارگی پرده گوش مشکلات مختلفی را برای فرد به وجود می آورد که یکی از آن ها، مشکلات شنوایی است. در مواردی که سوراخ پرده گوش کوچک باشد پس از مدتی به طور خود به خودی بهبود می یابد. در چنین مواردی اگر مشکلات شنوایی به وجود آمده باشد پس از ترمیم گوش از بین می روند. اما در مواردی که پارگی بیش از حد باشد مشکلات شنوایی تا زمانی که فرد درمان نشود باقی می ‌مانند. در چنین مواردی به دلیل آسیب ‌های وارد شده سطح شنوایی افت پیدا می کند. افت شنوایی ناشی از پارگی پرده گوش از نوع انتقالی بوده و نهایتا تا حد 30 تا 40 دسی بل پیشرفت می کند. در مواردی ممکن است از گوش مایعاتی ترشح پیدا کنند. در اکثر موارد زمانی که روش ‌های جراحی انجام می ‌شوند افراد به طور کامل بهبود می ‌یابند. بسیاری از افراد از روش ترمیم پرده گوش نتایج خوبی را دریافت می کنند. البته در این زمینه هیچ گونه تضمینی وجود ندارد زیرا افراد زیادی هم پس از درمان به طور کامل بهبود نمی یابند.

درصد موفقیت جراحی ترمیم پرده گوش

در اکثر موارد این جراحی نتایج خوبی را به ما می ‌دهد. به طور حدودی بالای 70 درصد از افراد از این جراحی راضی بوده و نتایج خوبی را دریافت می کنند. این آمار بسیار چشمگیر بوده و می توان بر این اساس نمره خوبی به این عمل داد. اگر شرایط به گونه ‌ای باشد که همه افراد در بهترین شرایط و توسط بهترین جراح عمل شوند این درصد بیشتر هم می ‌شود. افراد زمانی که با این آمار مواجه می شوند می توانند با خیالی آسوده تر به انجام این جراحی بپردازند. بیمار هم باید به نکات و مراقبت های پس از جراحی توجه داشته باشد تا بتواند بر روی نتیجه تاثیر مثبت بگذارد. در بسیاری از موارد این جراحی به همین دلایل دچار مشکل می ‌شود. بنابراین جراح و بیمار باید بهترین عملکرد را داشته باشند تا نتیجه خوبی از این جراحی حاصل شود. درباره نکاتی که بیمار باید رعایت کند قبل تر توضیح دادیم.

دلایل عدم موفقیت عمل تمپانوپلاستی

چند دلیل می توانند باعث شوند که جراحی ترمیم پرده صماخ گوش موفقیت ‌آمیز نباشد. اولین مورد کاندید نبودن بیمار برای این عمل است. دیگر مورد انتخاب روش نامناسب برای ترمیم پرده گوش است. به این گونه که جراح نتوانسته باشد بهترین روش را برای بیمار انتخاب کند. یک دلیل دیگر که می ‌تواند باعث ناموفق شدن این جراحی شود کم بودن مهارت جراح است. به این گونه که جراح نتواند تغییرات لازم را به خوبی اعمال کند و  یا خود باعث وارد شدن آسیب به ساختارهای گوش شود. بنابراین بهتر است بهترین جراح برای انجام این جراحی انتخاب شود. یک دلیل دیگر که باعث می ‌شود ترمیم پرده گوش ناموفق باشد خود بیمار است. برخی از بیماران قبل و بعد از عمل نکات لازم را رعایت نمی کنند و از این طریق باعث می شوند به پرده گوش آن ها آسیب وارد شده و عمل موفقیت آمیز نباشد.

آیا همزمان با عفونت گوش میانی می ‌توان جراحی پرده گوش را انجام داد؟

وجود عفونت به طور کلی هر گونه اقدام درمانی را بی اثر کرده و یا از اثربخشی آن می کاهد. در صورتی که گوش میانی عفونت داشته باشد باید منتظر ماند تا این عفونت با روش های دارویی از بین رفته و پس از آن عمل جراحی تمپانوپلاستی انجام شود. به این منظور لازم است قبل از انجام این جراحی آزمایش تمپانومتری انجام شود. تمپانومتری گسترش و وسعت عفونت گوش میانی را مشخص می ‌کند. برای رفع این نوع عفونت ها از آنتی بیوتیک استفاده می شود. متخصص از بیمار می خواهد که این دارو ها را مصرف کند و پس از چند روز دوباره مراجعه کند. در هنگام مراجعه مجدد بیمار وضعیت گوش‌ میانی او دوباره مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در صورتی که اثری از عفونت باقی نمانده باشد می ‌توان بیمار را عمل کرد. در صورتی که گوش میانی عفونت داشته باشد و این عمل انجام شود روند ترمیم و جوش خوردن پرده با مشکل مواجه شده و می تواند باعث مزمن شدن التهاب گوش میانی و پارگی مجدد پرده گوش شود.

جراحی ترمیم پرده گوش و عفونت گوش میانی

تفاوت تمپانوپلاستی و میرنگوتومی

به طور کلی تمپانوپلاستی به معنای ترمیم پرده گوش و میرنگوتومی به معنای ایجاد برش در پرده گوش است. در روش ترمیمی پرده گوش هدف از انجام عمل بهبود وضعیت پرده و رفع آسیب ‌های وارد شده به آن می باشد. اما در روش میرنگوتومی برشی در پرده گوش زده می شود تا فشار از روی آن برداشته شود. این فشار بر اثر جمع شدن بیش از حد مایعات عفونی و التهاب در قسمت گوش میانی ایجاد می شود. در قسمت های قبل توضیحات لازم را درباره روش ترمیم گوش قرار دادیم و در این قسمت بیشتر به عمل جراحی میرنگوتومی خواهیم پرداخت. در این عمل لوله ای بر روی پرده گوش قرار داده می ‌شود. این کار باعث می ‌شود مجرای گوش تا مدت طولانی در معرض جریان هوا بوده و عفونت ها نیز از طریق این معبر به خارج از گوش هدایت شوند. این کار باعث می شود در این ناحیه از تجمع مایعات جلوگیری شود.

آیا امکان دارد که جراحی ترمیم پرده گوش دوباره تکرار شود؟

در مواردی که از این عمل نتایج مورد نظر حاصل نشود ممکن است لازم به تکرار آن باشد. این عمل می ‌تواند به دلایل متعددی ناموفق باشد. یکی از این دلایل کم بودن مهارت جراح است. همچنین اگر بهترین روش برای بیمار انتخاب نشود ممکن است نتایج لازم حاصل نشود و لازم باشد یک روش دیگر برای فرد انجام شود. شنوایی یک احساس مهم است و اختلال در آن می تواند مشکلاتی را برای ما به وجود آورد. به همین دلیل هر روشی برای احیای آن باید به کار گرفته شود. در صورتی که این جراحی به دلیل کم بودن مهارت جراح ناموفق باشد بهتر است عمل بعد توسط یک جراح دیگر انجام شود.

آیا تمپانوپلاستی می ‌تواند باعث ناشنوایی شود؟

عمل تمپانوپلاستی روی پرده گوش تمرکز دارد و عدم موفقیت عمل نمی تواند به ناشنوایی منجر شود. تنها در صورتی امکان آسیب به شنوایی وجود دارد که در حین عمل به گوش میانی و استخوانچه های آن و یا ورودی حلزون گوش آسیبی برسد که این امر معمولا در اثر مهارت پایین جراح یا عدم دقت در حین جراحی ایجاد می شود. بهترین راه برای اطمینان از عدم بروز این مشکل مراجعه به بهترین جراح  گوش و حلق و بینی برای عمل تمپانوپلاستی است.

مراحل عمل ترمیم پرده گوش کدامند؟

مراحل انجام این جراحی بسته به روش انجام آن مشخص می شوند. در همه روش ‌ها ابتدا فرد در حالت بیهوشی قرار می‌ گیرد. البته در برخی از موارد هم این عمل تحت بی حسی موضعی انجام می شود. پس از آن برش هایی در گوش یا پشت آن زده می ‌شود. در مواردی هم نیاز به ایجاد برش های خارجی نیست. به این روش آندوسکوپی گفته می ‌شود. درباره همه روش های انجام این عمل و روش انجام آن ها در قسمت های قبل توضیحات لازم را برقرار دادیم. این عمل ها ممکن است در روش انجام با هم تفاوت هایی داشته باشند اما هدف انجام آن ها یک چیز است و آن هم بهبود پرده گوش می باشد.

چقدر بعد از عمل پرده گوش بهبود می‌ یابد؟

معمولاً این عمل دارای دوره نقاهت طولانی است. حدود 1 الی 2 ماه زمان لازم است که پرده گوش به طور کامل بهبود یابد. 2 الی 3 هفته باید پانسمان بر روی گوش وجود داشته باشد. پس از آن باید بیمار تا مدتی مراقبت هایی را انجام دهد تا به طور کامل بهبود یابد. به این منظور باید به مراقبت های بعد از عمل توجه داشته باشد. حدود 6 هفته بعد از انجام جراحی باید به مطب جراح مراجعه شود تا نتیجه عمل را مشاهده کند. البته قبل از آن باید یک بار دیگر برای جدا کردن پانسمان ها به پزشک مراجعه شود. مدتی زمان می ‌برد تا پرده گوش به حالت عادی خود برگردد. بنابراین بیمار باید مقداری صبور باشد و از انجام مراقبت های پس از جراحی خودداری نکند.

آزمایش های لازم قبل و بعد از عمل ترمیم گوش

بعد از جراحی لازم است آزمایش هایی انجام شود و وضعیت بیمار مورد بررسی قرار گیرد. یکی از این آزمایش ها تست شنوایی سنجی است. این تست هم قبل و هم بعد از جراحی انجام می ‌شود. یک تست دیگر که باید انجام شود تمپانومتری است. این آزمایش تنها قبل از جراحی انجام می ‌شود و انجام آن پس از جراحی ممنوع استن زیرا باعث اعمال فشار به پرده تازه ترمیم شده می شود. جراح قبل و بعد از جراحی باید مجرای گوش بیمار را با استفاده از اتوسکوپ بررسی کند. با استفاده از این دستگاه می ‌توان پرده گوش را هم مورد بررسی قرار داد. قبل از انجام این جراحی لازم است فرد آزمایش خون بدهد و فاکتورهای مختلف خون او بررسی شوند. انجام این آزمایش ها در همه موارد ضروری می باشند.

آیا انجام تمپانومتری پس از عمل پرده گوش خطرناک است؟

در بخش قبل هم بیان کردیم که انجام تمپانومتری پس از این جراحی می تواند خطرناک باشد. در تست تمپانومتری فشاری از طریق هوا به گوش وارد می شود و باعث جا به جایی پرده گوش می شود. پایخ پرده گوش به این فشار به صورت یک نمودار رسم می شود که تمپانوگرام نام دارد. اگر فرد عمل شده این تست را انجام دهد پرده گوش او جا به جا می شود و احتمال آسیب وجود دارد. البته انجام تمپانومتری قبل از جراحی هم نتیجه مشخصی نخواهد داشت زیرا پرده گوش پاره است و نمودار به صورت یک خط صاف و ممتد دیده خواهد شد.

هزینه عمل تمپانوپلاستی چقدر است؟

 هزینه جراحی ترمیم پرده گوش به عوامل زیادی بستگی دارد. این هزینه در روش های مختلف این جراحی دارای مقدار متفاوتی است. قیمت تمپانوپلاستی گوش بسته به میزان آسیب وارد شده تغییر پیدا می ‌کند. مهارت جراح گوش و حلق و بینی هم بر این هزینه تاثیر می گذارد. بیمارستان و محل انجام جراحی هم بر قیمت عمل ترمیم پرده گوش تاثیر مستقیم می گذارد.


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • زوار

    سلام وقت شما بخیر سوالی داشتم من عمل تمپانوپلاستی گوش چپ سه ماه پیش انجام دادم که متاسفانه تازگی دچار سرگیجه بی پی وی شده ام خواستم بپرسم این سرگیجه موقت هست و درمان میشود خودبخود یا احتمال دائمی تا آخر عمرمون هست -باتشکر

    مدیر سایت

    سلام. اسم مدل سرگیجه شما سرگیجه وضعیتی خوش خیم هست. همینطور که از اسمش مشخصه این اختلال بصورت خوش خیم و موقتی هست. راه درمانش انجام مانورهای توانبخشی توسط متخصص تعادل هست. حتما سعی کنید به ادیولوژیست با تجربه ای در زمینه تعادل و سرگیجه مراجعه کنید.

  • فیض الله محمدی

    عرضه سلام خدمت شما گوش من پردهش پاره شده امکانش است عمل شود

    مدیر سایت

    سلام وقت بخیر برای عمل پرده گوش باید به جراح گوش و حلق و بینی مراجعه بفرمایید

  • حسین منیر

    عرض سلام خدمت شما من گوشم در اثر ضربه ای پرده اش آسیب دیده و پاره شده است. لطفا بگویید که این پارگی قابل ترمیم است یاخیر؟ اگر نیست، هزینه عمل جراحی چند است؟ بصورت تقریبی. من در افغانستان زندگی میکنم میخواهم برای تداوی ایران بیایم متشکرم

    مدیر سایت

    سلام و قت بخیر دوست عزیز. برای اظهار نظر باید به ایران تشریف بیارید و توسط متخصص گوش و حلق و بینی معاینه بشین

  • دوستدار

    سلام وقتتون بخير لطفا بفرماييد زمان جذب ژلفوم داخل گوش مياني چقدر است؟

  • دوستدار

    سلام وقتتون بخير ،ببخشيد زمان جذب ژلفوم داخل گوش مياني چقدر است؟

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس