عمل ماستوئیدکتومی گوش چیست؟

ماستوئیدکتومی چیست؟

جراحی ماستوئیدکتومی به معنای جراحی استخوان ماستوئید گوش است. ماستوئید بخشی از استخوان تمپورال یا گیجگاهی انسان است که از طریق یک سوراخ به نام انتروم به فضای گوش میانی مرتبط است. این ساختار از سلولهای هوایی متعدد تشکیل شده و بافت آن حالتی اسفنجی دارد. این سلول های هوایی وظیفه اعمال و ایجاد تعادل فشار در حفره گوش میانی را بر عهده دارند. معمولا در عفونت های شدید گوش میانی و اوتیت های مزمن عفونت از فضای گوش میانی و از طریق انتروم به این استخوان رسیده و در سلول های هوایی آن شروع به رشد و گسترش می کند. به این مشکل ماستوئیدیت یا عفونت ماستوئید گفته می شود. در مراحل پیشرفته که کنترل بیماری با دارو ممکن نباشد باید از عمل ماستوئیدکتومی یا عمل ماستوئید گوش استفاده کرد. در این جراحی عفونت با روش جراحی برداشته شد و قسمت های آلوده استخوان ماستوئید بریده می شود تا ریشه عفونت کاملا از میان برداشته شود. همچنین در ادامه در صورت آسیب رسیدن به ساختارهای گوش مانند پرده و استخوانچه ها در اثر عفونت باید ترمیم و بازسازی این قسمت ها هم انجام شود.

جراحی ماستوئیدکتومی گوش

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09120245946      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

کاربرد ماستوئیدکتومی

عمل ماستوئیدکتومی که به معنای بریدن استخوان ماستوئید گوش است در چند مورد انجام می شود. اصلی ترین کاربرد عمل ماستوئید گوش، برطرف کردن اوتیت میانی مزمن یا COM است. این عفونت در طولانی مدت به دارودرمانی پاسخ نداده و حالت مزمن پیدا می کند و راه چاره ای جز جراحی باقی نمی گذارد. کاربرد دیگر جراحی ماستوئیدکتومی، فراهم کردن فضای لازم برای جاگذاری پروتز کاشت حلزون است که در مقاله جراحی کاشت حلزون به آن پرداخته ایم. از دیگر مواردی که جراحی ماستوئیدکتومی گوش برای آن کاربرد دارد، از میان برداشتن و حذف تومور یا کیست های گوش میانی مانند کلستئاتوما است.

مراحل و نحوه انجام ماستوئیدکتومی

نحو.ه انجام عمل ماستوئیدکتومی با توجه به شدت پیشرفت عفونت و مشکل و همینطور شرایط بیمار متفاوت است. به طور کلی ماستوئیدکتومی به دو شیوه ساده و رادیکال انجام می شود. ماستوئیدکتومی ساده شامل برداشتن عفونت و بافت های آلوده در استخوان ماستوئید است و زمانی انجام می شود که عفونت پیشرفت زیادی نکرده و پخش نشده باشد. رادیکال ماستوئیدکتومی زمانی انجام می شود که عفونت با گسترش خود ساختارهای گوش میانی را از بین برده و خطر انتقال آن به لایه های پوشاننده مغازی و استخوان های دیگر جمجمه وجود دارد. در این حالت هدف اصلی حفظ جان و سلامتی بیمار با جلوگیری از گسترش عفونت است. در این حالت ممکن است پرده گوش و ساختارهای گوش میانی که آلوده شده اند به طور کامل برداشته شوند.

جراحی ماستوئیدکتومی گوش چگونه انجام می شود؟

نحوه انجام ماستوئیدکتومی به این صورت است که جراحی با بیهوشی عمومی بیمار و خواباندن وی شروع می شود. این جراحی روند تهاجمی دارد و باید برای انجام آن دسترسی کامل به فضای گوش میانی ایجاد شود. در قسمت پشت لاله گوش برشی طولی به اندازه 2 تا 3 سانتی متر ایجاد شده و گوش بالا زده می شود. فضای داخلی گوش میانی در این حالت در دسترس جراح قرار می گیرد. با توجه به پیشرفت بیماری و عفونت تخلیه بافت های آلوده عفونی و یا تومور انجام می شود. سلول های هوایی عفونی ماستوئید با کمک دریل و کاتر مخصوص تراش داده شده و جدا می شوند و با کمک ساکشن از فضا خارج می شوند. اگر رادیکال ماستوئیدکتومی انجام شود باید پاکسازی عفونت ادامه داده شده و هر بافت آلوده به عفونت تا حد ممکن بریده و تراش داده شود. پس از بریدن بافت های آلوده نوبت به بازسازی پرده گوش و زنجیره استخوانچه های گوش میانی می رسد. برای ترمیم پرده گوش معمولا از بافت پیوندی که شامل فاسیای عضلات گوش است، استفاده می شود. در صورت آسیب رسیدن به زنجیره و استخوان های چکشی، سندانی و رکابی هم از روش استاپدکتومی و یا از پروتز های استخوانی استفاده می شود. پس از اتمام جراحی برای پانسمان فضای گوش میانی و ترمیم بهتر از ژلوفوم استفاده و فضای بیرونی و مجرای گوش هم با پانسمان معمولی بسته می شود.

شرایط عمل و کاندیدای مناسب ماستوئیدکتومی

انتخاب کاندید مناسب برای عمل ماستوئیدکتومی بسیار مهم است و باید تا حد ممکن سعی شود مشکل فرد از طریق روش های غیرجراحی برطرف شود. عمل ماستوئیدکتومی یک جراحی تهاجمی است و در این موارد ترجیح بر این است که ابتدا با دارو درمانی و در صورت نتیجه نگرفتن با کمک این جراحی درمان انجام شود. کاندید مناسب برای عمل ماستوئید گوش ویژگی های زیر را باید داشته باشد.

  • دارودرمانی برای عفونت های مکرر گوش میانی و نوع مزمن پاسخگو نبوده است
  • عفونت گوش به طور رفت و برگشتی عود می کند
  • وجود ضایعات و تومور که رشد سریع داشته و ماستوئید را نیز درگیر کرده است
  • سلامت عمومی مناسب
  • عدم سابقه ضعف سیستم ایمنی
  • عدم حساسیت به داروی بیهوشی
  • سن بین 20 تا 60 سال
  • عدم سابقه بیماری های مزمن مانند دیابت و فشار خون

عوارض عمل ماستوئیدکتومی

عوارض در عمل ماستوئیدکتومی گوش مانند هر جراحی دیگر قابل انتظار است. از اصلی ترین راههای جلوگیری از بروز خطرات و عوارض عمل ماستوئید گوش مراجعه به پزشک گوش و حلق و بینی ماهر برای جراحی و پایبندی به دستورات قبل و بعد از عمل است. از جمله عوارض عمل ماستوئیدکتومی می توان موارد زیر را نام برد.

  • حساسیت بدن به بیهوشی
  • خونریزی گوش
  • آسیب به اعصاب شنوایی تعادلی و عصب صورتی
  • عفونت پس از عمل
  • سرگیجه
  • از دست دادن یا افت شنوایی
  • نیاز به عمل مجدد یا ترمیمی
  • اختلال در عملکرد غدد بزاقی و پاروتید و از بین رفتن یا کاهش حس چشایی
  • وزوز و صدای آزاردهنده گوش

در صورت مشاهده غیرعادی هر کدام از این موارد بهتر است با جراح خود در تماس باشید.

دوره نقاهت جراحی ماستوئیدکتومی

دوره نقاهت و بهبودی جراحی ماستوئیدکتومی به دلیل حساسیت بالای این عمل باید با موفقیت تمام طی شود تا نتیجه جراحی کاملا موفقیت آمیز باشد. معمولا با توجه به وسعت عمل ممکن است فرد یک یا دو شب را در بیمارستان بستری باشد و یا در همان روز مرخص شود. در روزهای اول دوره بهبودی ممکن است درد گوش، سر درد، تب، سرگیجه و وزوز گوش تا حدی احساس شود. درد مختصر بعد از این جراحی کاملا طبیعی است و برای درمان آن می توان از مسکن های ساده مانند استامینوفن استفاده کرد. پانسمان خارجی گوش که مجرا و لاله را می پوشاند پس از چند روز تعویض می شود. در این بین نباید به هیچ وجه شب ها روی گوش خوابید و به آن فشار وارد کرد. همینطور از دستکاری و کشیدن گوش جدا خودداری شود. دستورالعمل های مراقبت از زخم و تعویض پانسمان توسط جراح به اطلاع بیمار می رسد. دوش گرفتن باید پس از چند روز و بدون رسیدن آب به گوش انجام شود. ممکن است زیر چشم در سمتی که گوش عمل شده است مقداری کبودی دیده شود که کاملا عادی است و پس از چند روز برطرف می شود.

کاندید مناسب برای عمل رادیکال ماستوئیدکتومی

اقدامات قبل از عمل ماستوئیدکتومی گوش

اقدامات قبل از جراحی ماستوئیدکتومی معمولا در جلسه مشاوره به اطلاع بیمار می رسد و می تواند نتیجه بسیار مهمی در روند موفق جراحی داشته باشد. انجام دقیق این اقدامات و مراقبت ها و پیروی از دستورالعمل ها از اصلی ترین وظایف فرد در روند موفقیت آمیز جراحی است. اقدامات قبل از جراحی ماستوئیدکتومی شامل موارد زیر است.

  • تصویربرداری های سر و گردن و تست های ادیومتری و خون انجام شده و نتایج آن به اطلاع جراح برسد.
  • داروهای مصرفی پزشک اطلاع داده شود و در صورت نیاز مصرف آن ها قطع یا تعدیل شود.
  • سابقه هر گونه بیماری و جراحی در گذشته و همینطور عمل های سر و گردن باید به جراح اطلاع داده شود.
  • مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپیرین و وارفارین ممنوع است.
  • مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه قبل از عمل ممنوع است.
  • شب قبل از عمل دوش و اصلاح کردن موهای پشت سر نیاز است.
  • وجود و هماهنگی یک نفر همراه در روز عمل ضروری است.
  • شرایط منزل برای طی کردن دوره نقاهت عمل ماستوئیدکتومی باید فراهم شود.
  • بیمار باید در روز انجام عمل ناشتا بوده و از 12 ساعت قبل از آن چیزی نخورد. مصرف آب هم از چهار ساعت قبل عمل ممنوع است.
  • هر گونه حساسیت داروی و غذایی باید قبل از عمل اطلاع داده شود.
  • در صورت بروز سرماخوردگی یا آلرژی فصلی باید قبل از عمل به جراح تمپانوماستوئیدکتومی اطلاع داده شود.

مراقبت های بعد از عمل ماستوئیدکتومی

مراقبت های بعد از عمل ماستوئیدکتومی نیز از دیگر اموری است که بهبودی صحیح و دوره نقاهت بدون مشکل و با موفقیت را برای فرد تضمین می کند. معمولا دستورالعمل ها و قوانین مراقبتی بعد از عمل توسط پزشک یا کادر درمان یا پرستاران به فرد یا همراه وی گفته می شود و باید نهایت تلاش را در انجام این دستورات به کار گرفت. مراقبت های بعد از  عمل ماستوئید گوش به شرح زیر است.

  • فین کردن و اعمال فشار به بینی و گوش ممنوع است تا زمانی که پرده گوش و ساختارهای داخلی به ثبات نسبی برسند.
  • مصرف داروهای تجویز شده توسط جراح باید به دقت و سر ساعت انجام شود. داروها شامل آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت مجدد، داروهای مسکن مانند استامینوفن و داروهای ضد لخته خون است.
  • از رسیدن هر گونه آب به گوش و داخل آن باید جلوگیری شود.
  • عطسه باید با دهان باز انجام شود و از حبس کردن فشار خودداری شود.
  • هنمگام استحمام لازم است از قالب ضدآب گوش یا یک پنبه آغشته به وازلین استفاده کرد.
  • شنا کردن ممنوع است.
  • ویزیت مجدد در فواصل زمانی منظم توسط پزشک برای بررسی روند بهبودی ضروری است.
  • مراجعه سر موقع برای برداشتن پانسمان گوش و همینطور کشیدن بخیه ها ضروری است.
  • مصرف سیگار و مشروبات الکلی برای حداقل یک ماه بعد از عمل ممنوع است.

آیا نتیجه عمل ماستوئیدکتومی دائمی است؟

جراحی ماستوئیدکتومی با هدف از بین بردن سریع و موثر عفونت مزمن و ریشه دار گوش و همینطور بازسازی ساختارهای گوش میانی صورت می گیرد. برای مشخص شدن دائمی بودن نتیجه عمل ماستوئید گوش باید به این توجه کرد که آیا دلیل اصلی عفونت مزمن گوش برطرف شده است یا خیر. عفونت طولانی مدت گوش میانی که دلیل اصلی این جراحی است به دلایلی مانند اختلال عمل لوله استاش، انحراف بینی، سینوزیت و مشکلات اناتومیکی دیگر رخ می دهد. بنابراین بایدبرای نتیجه دائمی از این عمل باید ریشه بیماری برطرف شود. اگر دلیل این اختلال برطرف شود می توان گفت نتیجه ماستوئیدکتومی طولانی مدت و دائمی است.

آیا ماستوئیدکتومی می تواند باعث ناشنوایی شود؟

عمل ماستوئیدکتومی به تنهایی باعث کم شنوایی و ناشنوایی نمی شود. در این عمل هدف بر پاکسازی عفونت و برداشتن زائده فضاگیر و حفظ شنوایی بیمار است. ناشنوایی ممکن است در مواردی رخ دهد که عفونت و یا تومور به حدی پیشرفت کرده است که به گوش داخلی و حلزون دست اندازی کرده و آن را آلوده کرده باشد و این در مراحل پیشرفته بیماری رخ می دهد. اگر جراح در حین جراحی از دقت و مهارت کافی برخوردار نباشد ممکن است به ساختارهای گوش داخلی آسیب رسانده و موجب ناشنوایی یا کم شنوایی شود که این مورد بسیار نادر است.

آیا ماستوئیدکتومی می تواند باعث بهبود کم شنوایی شود؟

یکی از اهداف عمل ماستوئیدکتومی حفظ شنوایی و بهبود آن است. وجود مایعات عفونی در گوش میانی می تواند باعث افت شنوایی انتقالی تا حداکثر 40 دسی بل شود. در صورت پارگی پرده گوش این کم شنوایی بیشتر هم می شود. مسلما در این حالت با عمل جراحی پرده گوش ترمیم شده و فضای گوش میانی از مایعات چسبنده و عفونی خالی می شود، استخوان ماستوئید از بافت آلوده عاری و زنجیره استخوانی نیز در صورت نیاز بازسازی می شود. با گذشت 4 تا 8 هفته بعد از عمل ماستوئیدکتومی می توان انتظار داشت که شنوایی به مقدار نرمال خود نزدیک شود.

شنوایی بعد از ماستوئیدکتومی چقدر بهتر می شود؟

آیا بعد از عمل ماستوئیدکتومی باید از سمعک استفاده شود؟

نیاز به سمعک بعد از ماستوئیدکتومی در موارد خاص و معدودی رخ می دهد. افت شنوایی انتقالی که در اثر عفونت ایجاد می شود پس از جراحی و از بین رفتن اختلال گوش میانی تا حد زیادی جبران می شود. اگر فرد علاوه بر مشکل انتقالی، کم شنوایی حسی عصبی که از حلزون گوش ناشی می شود هم داشته باشد در این صورت استفاده از سمعک برای وی نیاز است. همینطور در مواردی ممکن است افت شنوایی انتقالی بعد از عمل جبران نشده یا کم جبران شود و به افت حسی عصبی اضافه شود. در این حالت استفاده از سمعک برای کم شنوایی آمیخته مفید فایده خواهد بود.

هزینه جراحی ماستوئیدکتومی

هزینه عمل ماستوئیدکتومی به موارد زیادی بستگی دارد. نوع عمل ماستوئیدکتومی که ساده یا رادیکال است بر هزینه عمل تاثیر گذار است. مهارت و تجربه جراح و تخصص وی از دیگر فاکتورهای تعیین کننده هزینه است. معمولا جراحان ماهر و با تجربه تر هزینه بالاتری برای جراحی ماستوئیدکتومی گوش دریافت می کنند. بیمارستان محل جراحی و خصوصی و دولتی بودن آن مسئله دیگری است که هنگام در نظر گرفتن رقم نهایی به آن توجه می شود. تجهیزات مورد استفاده برای عمل گوش هم در این موضوع دخیل هستند. همینطور هزینه آزمایشات و تصویربرداری های قبل از عمل هم باید در این بین لحاظ شود. بهترین راه برای آگاهی از قیمت عمل هزینه عمل ماستوئیدکتومی در تهران، مراجعه به جراح اتولوژیست یا گوش و حلق و بینی، معاینه فیزیگ و حضوری و انجام بررسی های لازم است.

مدت زمان عمل ماستوئیدکتومی

مدت زمان عمل ماستوئید گوش با توجه به حجم جراحی بین 2 تا 3 ساعت است. اگر بازسازی پرده گوش و همینطور عمل زنجیره استخوانی هم انجام شود مدت زمان جراحی ماستوئیدکتومی بیشتر می شود.

امکان جراحی مجدد ماستوئیدکتومی

همانطور که گفته شد نتیجه عمل ماستوئیدکتومی دائمی است اما ممکن است در اثر به جا ماندن دلایل اولیه بیماری، مجددا شاهد بازگشت عفونت و عود مشکل باشیم. در این حال دارو درمانی برای بیمار تجویز و در صورت نتیجه بخش نبودن نیاز به جراحی ماستوئیدکتومی مجدد است. باید دقت داشت که نتیجه عمل مجدد با ریسک بیشتر و دشواری های بیشتری روبرو است و ممکن است مشابه عمل اولیه جوابگو نباشد. بهترین راه، بررسی و چکاپ دوره ای و منظم و رعایت دستورالعمل های جراح برای پیشگیری از عود مجدد بیماری است.

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09120245946      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

آزمایش های لازم قبل و بعد از جراحی ماستوئیدکتومی

تست های لازم قبل از عمل ماستوئیدکتومی شامل ارزیابی های ادیومتری، تست خون و تصویربردای های سی تی اسکن و ام آر آی است. ارزیایی های شنوایی شامل آزمون های ادیومتری برای بررسی مقدار افت شنوایی و نوع آن، تیمپانومتری برای بررسی وضعیت گوش میانی و پرده گوش و همینطور بررسی ظاهری پرده گوش و مجرا با اتوسکوپ است. از تصویربرداری هم برای بررسی وسعت عفونت و پیشرفت آن و همینطور وجود ضایعه دیگر مانند کلستئاتوم استفاده می شود. مجموعه نتایج این آزمون ها و معاینه حضوری توسط جراح گوش و حلق و بینی با اتولوژیست می تواند کاندیداتوری فرد برای عمل ماستوئیدکتومی را مشخص کند.

آیا ماستوئیدکتومی عفونت گوش را به طور کامل درمان می کند؟

جراحی ماستوئیدکتومی آخرین و موثرترین راه برای برطرف کردن عفونت گوش میانی که به طور مزمن وجود دارد، می باشد. در این روش به طور فیزیکی به جمع آوری عفونت و حذف بافت های آلوده شده توسط آن پرداخته می شود. همینطور به همراه عمل از دارو درمانی و آنتی بیوتیک های قوی برای اثر بخشی بیشتر استفاده می شود.  با این حال نتیجه قطعی و نهایی بستگی به شرایط بدنی فرد و همینطور قدرت سیستم ایمنی وی دارد.

آیا عمل ماستوئیدکتومی می تواند برای هر دو گوش به طور همزمان انجام شود؟

عمل ماستوئیدکتومی عملی پیچیده و تهاجمی است که نیاز به دوره بهبودی برای برطرف شدن کامل مشکل دارد. معمولا تومور و ضایعات فضاگیر به شکل یک گوشی ایجاد می شود و عمل هم روی یک گوش صورت می گیرد. ممکن است در مواردی که عفونت پیشرفت زیادی نداشته باشد بتوان به طور همزمان هر دو گوش را عمل کرد. مگر در مواردی که عفونت شدید و به صورت دو گوشی گسترش پیدا کرده باشد که در این حالت باید شدت عمل مشخص شده و برای جراحی اقدام شود. معمولا امکان عمل کردن دو گوش به صورت همزمان وجود ندارد و فرد باید با گذشت مدتی از جراحی یک گوش برای بعدی نیز آماده شود. در نهایت تصمیم گیری در این مورد بر عهده جراح است و به طور مستقم به شرایط فرد و اورژانسی بودن آن بستگی دارد.

بهترین دکتر ماستوئیدکتومی در تهران

بهترین دکتر عمل ماستوئیدکتومی گوش در تهران دارای سابقه طولانی و موفق در این جراحی و سایر عمل های گوش و قاعده جمجمه است. بهترین جراح برای عمل ماستوئید گوش تلاش اولیه خود را بر درمان بدون جراحی مشکل گذاشته و در صورت نیاز به جراحی هم از بهترین و موثرترین روش ها و تجهیزات برای ریشه کن کردن مشکل استفاده می کند. معمولا جراحان اتولوژیست که فوق تخصص گوش هستند از مهارت بیشتری برای این عمل برخوردارند چرا که تخصص و تمرکز اصلی آن ها بر بیماری های گوش و قاعده جمجمه است. جراحان گوش و حلق و بینی هم از بهترین پزشکان برای عمل ماستوئیدکتومی در تهران به شمار می روند. فراموش نکنید مراجعه به پزشک خوب برای عمل ماستوئید گوش می تواند کمترین عوارض و بهترین نتیجه از عمل را برای شما به ارمغان بیاورد.


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • تکتم ازقندی

    من ۷ رور عمل کردم تا احساس میکنم زبان قسمت چپم بی حس هست تا کی این بی حسی ادامه داره و تا کی بهبود پیدا میکنم

    مدیر سایت

    سلام. اظهار نظر در این مورد بر عهده جراح خودتون هست. به ایشون مراجعه کنید برای معاینه

  • ابراهیم باباحمدی

    سلام . من در سن 17 سالگی در اهواز عمل ماستوئیدکتومی انجام دادم و حالا 62 سال سن دارم. در طول این مدت هر موقع ورزش پر انرژی انجام میدادم و میدهم سرگیجه همراه با استفراق دارم و بدنم شل می شود و باید دراز بکشم تا به حالت معمول برسم. ولی چون این نتایج را میدانم از ورزش پر انرژی همیشه دوری می جستم. اما نا شنوایی مرا آزار میدهد و سمعک هم خریدم اما باز سمعک خوب نمی شنوم. به نظر شما برای شنوایی خوب نیاز به عمل جراحی دوباره دارم؟ تشکر. از ایلام

    مدیر سایت

    سلام وقت بخیر. اگر نتایج عمل تا به امروز پابر جا هستن نمیشه گفت جراحی مجدد برای شما مناسب هست. پیرگوشی و ضعف اعصاب شنوایی دلیل اصلی برای کم شنوایی شما میتونه باشه و نیاز به تنظیم و تجویز سمعک بهتر دارید

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس