چه جراحی هایی روی گوش داخلی انجام می شود؟

جراحی گوش داخلی شامل چه عمل هایی است؟

گوش داخلی انسان از پیچیده ترین و مینیاتوری ترین قسمت های بدن است که یکی از سنگین ترین وظایف بدن یعنی شنوایی و حفظ تعادل را بر عهده دارد. گوش داخلی انسان بلافاصله بعد از حفره گوش میانی آغاز شده و از دو ارگان به هم مرتبط و در عین حال مستقل تشکیل شده است. یکی حلزون گوش یا کوکلئا که سلول های گیرنده صوتی در آن قرار گرفته و وظیفه آن دریافت اصوات و تبدیل آن به امواج الکتریکی و تحویل به عصب هشتم مغزی است که در نهایت به ساقه مغز رفته و برای پردازش آماده می شود. قسمت دیگر گوش داخلی شامل مجاری نیم دایره است که وظیفه حیاتی حفظ تعادل بدن را بر عهده دارند. همانطور که می بینید این قسمت از گوش با دو حس حیاتی انسان سر و کار دارد و به همین دلیل از اهمیت زیادی برخوردار است. مشکلات و اختلالات مختلفی می تواند گوش داخلی انسان را درگیر کند که درمان برخی از آن ها با روش های جراحی گوش داخلی میسر است. در این مطلب به انواع جراحی های گوش داخلی خواهیم پرداخت.

انواع جراحی های گوش داخلی

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09120245946      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

عمل گوش داخلی چیست؟

گوش داخلی انسان وظیفه اصلی تبدیل امواج صوتی به الکتریکی و ارسال به مغز را بر عهده دارد. ارگان حلزون یا کوکلئا که از میلیون ها سلول گیرنده صوتی تشکیل شده است این وظیفه را انجام داده و اطلاعات را از طریق عصب هشتم یا عصب شنوایی تعادلی به مغز می رساند. اختلالت و بیماری هایی مانند تومور عصب شنوایی، منیر یا هیدروپس اندولنفاتیک، ضایعات فضا گیر گوش داخلی، عدم تشکیل حلزون گوش و.. می توانند باعث نیاز به عمل گوش داخلی شوند. بهترین مرجع برای انجام انواع جراحی گوش داخلی، متخصصین گوش و حلق و بینی و جراحی قاعده جمجمه و همینطور فوق تخصص های اتولوژی هستند. برای انجام عمل های گوش داخلی معمولا دسترسی از قسمت پشت گوش صورت گرفته و برش در پشت لاله گوش ایجاد می شود که بعد از عمل جای زخم به جا می ماند. به دلیل تعدد و تجمع اعصاب و همینطور عروق در قسمت گوش داخلی نیاز است جراحی های این قسمت توسط بهترین و ماهر ترین دکتر جراحی گوش داخلی انجام شود تا از بروز عوارض ثانویه بعد از عمل خودداری شود و همینطور بهترین نتیجه ممکن ایجاد شود. در ادامه به جراحی های مهم گوش داخلی انسان نگاهی خواهیم داشت.

شایع ترین عمل های گوش داخلی انسان

انواع جراحی گوش داخلی

همانطور که گفته شد اختلالات زیادی می تواند در قسمت گوش داخلی انسان رخ دهد. برخی از این مشکلات با درمان های دارویی و تقویتی برطرف شده و برخی دیگر راهکار جراحی دارند. در این قسمت تنها به جراحی های انجام شده در گوش داخلی نگاه انداخته و روند آن را بررسی می کنیم.

جراحی تومور عصب شنوایی

تومور عصب شنوایی که نوروم آکوستیک یا شوانومای وستیبولار (به دلیل منشاء گرفتن از سلول های شوان) نیز نامیده می‌شود، یک تومور خوش خیم است که بر روی عصب هشت مغزی (حلزونی-تعادلی) که وظیفه ارسال سیگنال های الکتریکی به مغز را بر عهده دارد، ایجاد می‌شود. شاخه‌های این عصب مستقیما بر تعادل و شنوایی تاثیر می‌گذارند و فشار یک تومور عصب شنوایی می‌تواند موجب ناشنوایی، وزوز، سرگیجه و عدم تعادل شود. رشد تومور عصب شنوایی معمولا کند است و همین موضوع باعث می شود تا علائم آن به کندی ایجاد شده و تشخیص آن هم سختتر شود. در صورت رشد بیشتر و بزرگ شدن این تومور ممکن است بر فعالیت سایر عصب ها مانند عصب هفتم یا صورتی و همینطور عصب 5 تاثیر گذاشته و مشکلات حیاتی برای فرد ایجاد کند. در برخورد با این مشکل با توجه به وضعیت و درصد رشد تومور از درمان های رادیوتراپی و مانیتورینگ و مشاهده و یا جراحی استفاده می شود. برای جراحی تومور عصب شنوایی تعادلی از دو روش میکروسکوپی و رادیو جراحی یا گاما نایف استفاده می شود. روش جراحی میکروسکوپی گوش داخلی به نسبت رادیو عوارض کمتری برای ساختمان ها و ارگان های اطراف ایجاد کرده و در مواردی موثر است که سایز تومور چندان بزرگ نشده است. هدف جراحی تومور عصب شنوایی، برداشتن تومور، حفظ عصب صورتی و حفظ شنوایی است.

جراحی تومور عصب شنوایی تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و شامل برداشتن تومور از داخل گوش داخلی یا از داخل جمجمه می ‌شود. اگر تومور نزدیک به بخش‌های مهم مغز یا عصب شماره 7 باشد، ممکن است کل تومور را نتوان به طور کامل برداشت. در صورتی که برداشتن تومور از طریق جراحی باعث آسیب رسیدن به سیستم شنوایی، تعادل یا اعصاب صورت شود، باید از راه های دیگر مانند پرتو درمانی و مشاهده و مانیتورینگ کمک گرفت.

جراحی تومور عصب شنوایی چگونه انجام می شود؟

آدرس: میدان ونک، ابتدای حقانی، نرسیده به چهارراه جهان کودک، ساختمان پزشکان 38، طبقه اول واحد 104 مرکز شنوایی حس دوم

نوبت دهی حضوری و آنلاین:

02188871085       02188871589

09120245946      09129358402

نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس

جراحی عصب هفتم یا فاشیال

عصب هفتم یا عصب صورتی یا فاسیال به طور مستقیم به ارگان های شنوایی ارتباط ندارد اما ممکن است در برخی مواقع تومور عصب شنوایی باعث ایجاد فشار به این عصب شده و عملکرد آن را مختل کند. حتی در برخی اوقات می تواند این عصب را نیز درگیر کند که در این صورت باید از جراحی گوش داخلی برای برطرف کردن عارضه و جلوگیری از فلج اعصاب صورتی استفاده کرد.

عصب هفتم عصب دهی عضلات صورتی را به عهده دارد. این عصب از درون مجرای گوش داخلی می‌گذرد و به همین دلیل می تواند تحت تاثیر ضایعات فضا گیر و بیماری های گوش داخلی قرار بگیرد. اختلالات عصب هفتم می تواند در اثر بیماری‌های استخوان تمپورال یا بناگوشی و غده پاروتید ایجاد ‌شود که در این صورت باید حتما به بهترین جراح قاعده جمجمه و گوش و حلق و بینی مراجعه کرد. از اختلالات عصب هفت که نیاز به جراحی گوش داخلی را تشدید می کند می‌توان به فلج یا اختلال عملکرد عصب به دلیل شکستگی استخوان گوش و عفونت‌های استخوان و همینطور کلستئاتوما اشاره کرد. انجام این عمل گوش داخلی توسط جراح فوق تخصص اتولوژی نیز نتیجه بسیار مناسبی به همراه خواهد داشت.

جراحی عصب فاششیال در گوش داخلی چگونه انجام می شود؟

جراحی بیماری منیر

بیماری منیر یا هیدروپس اندولنفاتیک یکی از بیماری های آزاردهنده و تقریبا مزمن مربوط به گوش داخلی است که ارگان مربوط به تعادل گوش یعنی مجاری نیم دایره را تحت تاثیر قرار می دهد. نشانه اصلی بیماری منیر سرگیجه و از بین رفتن تعادل و حملات سرگیجه ای است که می تواند سلامت فرد را با مخاطرات زیادی روبرو کند. از دیگر علائم شاخص منیر می توان به وزوز گوش آزاردهنده و همینطور کم شنوایی پیشرونده و تدریجی اشاره کرد. این بیماری در سنین مختلف از جمله بین سن 40 تا 60 سال بروز می‌کند و به طور معمول یک گوش را مبتلا می‌کند. دلیل اصلی این بیماری و مکانیسم آن ناشناخته است اما بیشترین احتمال مربوط به بر هم خوردن فشار مایعات در دیواره های داخلی مجاری نیم دایره است که باعث بروز حملات می شود. حملات سرگیجه در بیماری منیر به صورت کاملا ناگهانی رخ داده و پیش آگهی خاصی ندارد و می تواند به از دست دادن تعادل و حتی سقوط فرد منجر شود و به همین دلیل رسیدگی، پایش و درمان به موقع منیر از اهمیت زیادی برخوردار است. درمان بیماری منیر در چند مرحله انجام می شود. ابتدا با داروهای ساده صد تهوع و ضد سرگیجه می توان علائم را کنترل کرد و در کنار آن رژیم غذایی کم نمک و کم ادویه را پیش گرفت. مرحله بعدی تزریق داروهای آمینوگلیکوزید و وستیبولوتوکسیک است که برای عملکرد تعادلی سمی است اما می تواند علائم را کاهش دهد.

جراحی بیماری منیر در مراحل آخر که سایر درمان ها به نتیجه نرسیده است انجام می شود. معمولا تا حد امکان از انجام آن خودداری می شود. طی جراحی منیر از سه روش استفاده می شود. لازم به ذکر است که عوارض عمل منیر در مقایسه با سایر روش های درمانی بیشتر است اما گاهی اوقات چاره ای جز انجام آن باقی نمی ماند.

جراحی بیماری منیر چگونه انجام می شود؟

روش اول در عمل بیماری منیر، جدا کردن بخشی از کیسه اندولنفاتیک گوش داخلی که مسئول کنترل فشار مایع درون مجاری نیم دایره است، می باشد. هدف این است که با کاهش فشار بتوان تعادل را در این مجاری ثابت نگاه داشت. روش دوم عمل گوش داخلی برای بیماری منیر، لابیرنتکتومی یا بریدن بخشی از لابیرنت تعادلی است. هدف این است تا سیگنال های مربوط به تعادل و جاذبه توسط مغز دریافت نشود تا حملات سرگیجه کاهش یابد. البته این روش ممکن است کاملا نتیجه بخش نباشد و حتی باعث افت شدید شنوایی شود. روش سوم عمل جراحی منیر، قطع شاخه وستیبولار یا تعادلی عصب هشت است. این روش یکی از آخرین روش‌ های درمان بیماری منیر است که در موارد دارای سرگیجه شدید استفاده می‌شود که ریسک انجام و نتیجه بخشی بالایی دارد.

جراحی کاشت حلزون

جراحی کاشت حلزون گوش یکی از عمل هایی است که امروزه در کشور ما شایع شده است.کاشت حلزون گوش داخلی برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که عملکرد حلزون در آن ها وجود نداشته یا این ارگان در اثر اختلالات مادرزادی و ژنتیکی شکل نگرفته یا افت شنوایی عمیق و بالاتر در آن ها وجود دارد. وقتی صحبت از کاشت حلزون می شود اکثرا تصور می شود که از ارگان زنده به جای حلزون استفاده می شود اما کاشت حلزون در واقع دستگاهی الکتریکی است که عملکرد حلزون را شبیه سازی می کند. دستگاه کاشت حلزون یا کوکلئار ایمپلنت از یک قسمت خارجی گیرنده و پردازشگر که پشت گوش قرار گرفته و قسمت دیگر که با کمک جراحی زیر پوست قرار می‌گیرد، تشکیل شده است. قسمت داخلی کاشت حلزون از الکترودهایی تشکیل شده که در لابیرنت شنوایی قرار گرفته و از سوی دیگر به اعصاب شنوایی متصل می شود. این الکترودها سیگنال های دریافت شده توسط دستگاه گیرنده را به عصب شنوایی منتقل و از این طریق به مغز می رساند. صدای دریافت شده توسط این دستگاه با اصواتی که ما میشناسیم متفاوت است و فرد گیرنده کاشت حلزون برای آشنایی با صداهای دریافتی و تفسیر آن ها نیاز هب آموزش دارد. به هیمن دلیل جراحی کاشت حلزون گوش داخلی بیشتر برای افراد دارای کم شنوایی مادرزادی که تصوری از شنوایی طبیعی ندارند مورد استفاده قرار می گیرد. عمل کاشت حلزون جراحی پیچیده و طولانی مدت است که با حضور جراح گوش و حلق و بینی یا اتولوژی، شنوایی شناس و متخصص مغز و اعصاب انجام می شود. روند پیچیده این عمل ممکن است گاهی به عوارضی مانند از بین رفتن باقیمانده شنوایی، التهاب بافت غشایی لابیرنت و مغز و گاها نیاز به عمل ریویژن یا مجدد منجر شود. روند جراحی کاشت جلزون گوش داخلی به این شکل است که جراح برش را در پشت لاله گوش ایجاد کرده و قسمت استخوان جمجمه یا ماستوئید را برای قرار گرفتن قسمت داخلی دستگاه خالی می کند. سپس میله حاوی الکترودها از طریق سوراخ کوچک به داخل حلزون منتقل شده و اتصال آن ها با اعصاب انجام می شود. شکاف پشت گوش با بخیه بسته شده و قسمت داخلی زیر پوست قرار گرفته و از طرق یک منفذ با گیرنده بیرونی دستگاه مرتبط می شود. همانطور که گفته شد عمل کاشت حلزون ابتدای راه بازیابی شنوایی برای افراد دارای کم شنوایی عمیق و بالاتر است و پس از جراحی باید جلسات بازآموزی و توانبخشی شنیداری با کمک ادیولوژیست و گفتار درمان آغاز شود تا بهترین نتیجه از عمل دریافت شود. این جراحی برای افراد دارای کم شنوایی مادرزادی و معمولا سن زیر شش ماه تا یکسال بهترین نتیجه را به دنبال دارد.

عمل کاشت حلزون گوش داخلی چگونه انجام می شود؟

هزینه عمل گوش داخلی

هزینه عمل گوش داخلی مانند سایر جراحی های درمانی قیمت مشخصی ندارد و بیش از هر چیز به مهارت و تجربه جراح گوش و حلق و بینی یا اتولوژیست وابسته است. برخی از جراحی های گوش داخلی به دلیل نیاز به تجهیزات خاص و روند پیچیده تر قیمت بالاتری دارند. همینطور برخی دیگر مانند جراحی کاشت حلزون به پروتز مخصوص برای عمل نیازمند هستند که این هزینه ها باید در رقم نهایی در نظر گرفته شود. از دیگر عوامل موثر بر قیمت عمل های گوش داخلی، بیمارستان یا مرکز جراحی محل انجام عمل و همینطور دولتی یا خصوصی بودن آن است. این جراحی ها به دلیل حساس بودن و نیاز به بستری معمولا در بیمارستان های مجهز انجام شده و بالطبع هزینه بیشتری را به خود اختصاص می دهند.  بیمه های درمانی معمولا هزینه این عمل ها را تحت پوشش قرار می دهند و بخشی از آن را بر عهده می گیرند. برای کسب اطلاعات در مورد سقف پوشش بیمه برای انواع جراحی های گوش داخلی باید به کارگزاری بیمه خود مراجعه کنید.

بهترین دکتر عمل گوش داخلی

وقتی صحبت از عمل گوش داخلی می شود مسئله انتخاب بهترین جراح بسیار اهمیت پیدا می کند. گوش داخلی یکی از حساس ترین و ظریف ترین ارگان های سر و گردن است که از سویی تعدد اعصاب و عروق و از سمت دیگر حساسیت وظایف این ارگان، انجام جراحی های آن را با چالش های زیادی روبرو می کند. بهترین جراح برای عمل گوش داخلی و حلزون، فوق تخصص اتولوژی و جراحان گوش و حلق و بینی و قاعده جمجمه هستند. مسئله مهم دیگری که باید مد نظر قرار بگیرد، سابقه درخشان و تجربه زیاد در عمل های گوش و قاعده جمجمه است. جراح انتخابی باید تجربه و عمل های موفق کافی در این زمینه را داشته باشد. بهترین دکتر برای جراحی گوش باید توانایی همکاری نزدیک با ادیولوژیست و همینطور سایر متخصصین مانند مغز و اعصاب و نورولوژیست را داشته باشد زیرا محل قرار گیری ارگان حلزون و تعادل قسمت های زیادی از سر را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی دیگر از ویژگی های جراح خوب برای عمل گوش داخلی، قدرت تصمیم گیری درست درباره درمان انتخابی است. برای مثال در موارد تومورهای گوش داخلی، تصمیم گیری درباره جراحی یا انجام سایر درمان ها نقش تعیین کننده ای در روند درمان دارد و انتخاب نابجا در این زمینه می تواند سلامت فرد را با خطرات جدی مواجه کند.


این مقاله را به اشتراک بگذارید

درخواست مشاوره

email

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • هنگامه ملکی

    سلام، من مشاوره میخواستم آیا کسی که به صورت مادرزادی گوش داخلی ش بسته شده باشه و ناشنوا باشه قابل عمله و میتونه بعد عمل بشنوه؟

    مدیر سایت

    سلام وقت بخیر. عوامل مختلف مانند سن، جنسیت، وضعیت حلزون و مقدار افت شنوایی و وضعیت اعصاب گوش باید مد نظر قرار داده بشه. نیار به معاینه تخصصی توسط ادیولوژیست و متخصص گوش و حلق و بینی وجود داره

کلینیک شنوایی و سمعک حس دوم
شماره تماس